Donderdagavond was het de première van de nieuwe film van Erik van Looy. Voor de release van zijn nieuwe film “De Premier” werden kosten noch moeite gespaard. Dit leidde tot de grootste première ooit in ons land. Nooit eerder werd een film in 24 zalen tegelijk vertoond. Niemand die dit unieke feestje wou missen en dus was het drummen van de genodigden, politiekers en bekende Vlamingen op de spectaculaire rode loper bovenop de ronde fontein voor het complex. Afsluiten deed cast en crew in gezelschap van een pak genodigden met een dik feestje in het Felix Pakhuis.

De film wordt door velen onrealistisch genoemd en dat is hij misschien ook wel een beetje, maar moet een film realistisch zijn? Hoeveel kaskrakers kennen we niet die helemaal niet tot de realiteit behoren? Misschien is de kloof hier tussen fictie en realisme te klein dat het stoort voor sommigen. Een film moet je vooral kunnen meeslepen in het verhaal. En daar is “De Premier” helemaal in geslaagd. Een film boordevol emoties die spannend is van het begin tot het einde. De film duurt bijna twee uur, maar de tijd vliegt voorbij. De film zit technisch perfect in elkaar. Een knappe prestatie van Erik van Looy en zijn team. Hij was niet enkel de regisseur maar was ook samen met Carl Joos de scenarist van de film. Beiden maakten eerder al samen het scenario voor De Zaak Alzheimer. Het was dus al te vermoeden dat de film De Premier de moeite ging zijn.

Koen De Bouw tekende present voor de hoofdrol. Hij speelde de premier die voor het moeilijkste dilemma in zijn leven staat: zijn gezin of de president van het leven ontnemen. Een onmenselijke keuze, die de rode draad is door de hele film. De premier die constant een uitweg uit de situatie probeert te zoeken, heel de film in angst moet zijn. Zowel mentaal als fysiek een moeilijke opdracht, maar daar is Koen De Bouw zeker in geslaagd. Zelf vergeleek hij het draaien van de film met topsport. 52 dagen lang al die emoties in je bovenhalen kan inderdaad niet eenvoudig zijn. Maar hij is er zeker in geslaagd. Een uitmuntende prestatie! Tine Reymer mocht zijn vrouw Christine spelen. Zij was ofwel vastgebonden ofwel werd er aan haar geduwd en getrokken wat fysiek dan weer heel zwaar moet geweest zijn. Charlotte Vandermeersch speelde Eva, de rechterhand van de premier. Zij werd verplicht mee te werken aan de opdracht die de premier kreeg. Ook voor haar was het een emotionele rollercoaster. Maar lag dat alleen aan de opdracht? Ook deze twee dames hebben dat prachtig gedaan.

Voor de president van Amerika en haar hoofd van de veiligheidsdienst werden Engelse acteurs naar België gehaald. Saskia Reeves en Adam Godley mochten dus ons landje eens komen verkennen. Stijn van Opstal en Dirk Roofthooft vertolkten de slechteriken. Vooral Stijn mocht veel mensen een pak slaag geven als de nieuwe “chauffeur” van de premier. Dirk mocht de baas spelen en was de Chef van de organisatie.

Het was een fantastische prestatie van de gehele cast en crew. Een spannende thriller om te zien. En zeker een aanrader! De film speelt vanaf 26 oktober in alle zalen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over