Volt stuurt twee veertienjarigen en twee twaalfjarigen op pad

Het is in ons land al zes jaar verboden om sigaretten of tabak te verkopen aan jongeren onder de zestien jaar. Volt ging undercover om te onderzoeken hoe nauw winkeliers het nemen met die wet. En nadat dit weekend alweer twee mensen omkwamen bij een incident met een ultralicht vliegtuigje, stuurde Volt nieuwsanker Freek Braeckman op cursus. Is licht vliegen zo gevaarlijk als de cijfers doen vermoeden? Volt, op woensdag 6 oktober op Eén.

Undercover om sigaretten
De verkoop van tabak of sigaretten aan jongeren onder de zestien is verboden. Dat is al bijna zes jaar het geval. Volt vroeg zich af hoe nauw de middenstand het in dit land neemt met die wet. Hoe gemakkelijk raakt onze rokende jeugd aan zijn gerief? Voer voor een Volt undercover.

Assisen nog van deze tijd?
Zijn gewone burgers in staat om te oordelen over het lot van een beklaagde? Op dit moment zijn er twee geruchtmakende assisenprocessen aan de gang. Begin deze week begon in Brussel dat over de Marollenmoord en de zaak van de parachutemoord loopt al twee weken in Tongeren. Kan een volksjury zich uitspreken over schuld of onschuld? Of moeten dergelijke vraagstukken overgelaten worden aan professionele rechters?

Ultralicht vliegen met Freek Braeckman
Dit weekend vielen er opnieuw twee doden bij een ongeval met een ULM. Negen incidenten waren er deze zomer al met ultralichte vliegtuigen, in totaal lieten elf mensen het leven. Volt stuurde nieuwslezer Freek Braeckman op cursus. Is licht vliegen zo gevaarlijk als de cijfers doen vermoeden?

Pesto
Waar is de tijd dat pesto nog exotisch was? Dat reizigers uit Italië terugkwamen met het verhaal dat ze heerlijke pasta hadden gegeten met een saus van basilicum en pijnboompitten? Nu is pestosaus gewoon te koop in de supermarkt. Kan pesto uit bokaaltjes concurreren met zelfgemaakte? Zitten er in die industriële pesto ook gewoon basilicumblaadjes en pijnboompitten? Volt zoekt het uit.

Een wondermiddel tegen eelt
‘Plaatselijke hoornachtige verdikking van de opperhuid’, zegt Van Dale, ‘door aanhoudende drukking ontstaan’. Maar eelt hoeft geen probleem te zijn, toch niet aan de voeten. Want Footner beweert de oplossing gevonden te hebben. Je trekt een uur lang een Footner-sokje aan, wacht twee weken en de eeltlaag is verdwenen. Kobe Ilsen probeert het wondermiddel uit op een aantal vrijwilligers uit het rusthuis.

Volt: op woensdag 6 oktober om 20.45 uur

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: