Een tijdje geleden maakte Villa Pace haar eerste dozijn namen bekend met o.a. Gabriel Ríos, Axelle Red, STUFF., Steak Number Eight, Conan (UK), Evil Invaders, Yawning Man (US) en Heck (UK). Vandaag worden er maar liefst 24 namen aan toegevoegd, waaronder de eerste DJ’s voor Krankenhaus en bijna het volledige programma voor Castrohof. Onder anderen Lefto, Jonas Lion, Carlos Valdes (NL), Just Nathan, Vieux Farka Touré (MAL), Kasba (NL), NoMoBS, K1D, Spidergawd (NO), Jacob Bellens (DK) en PAUW (NL) vervoegen de line-up. De komende weken worden nog eens 19 acts bekend gemaakt. Villa Pace vindt plaats op 2, 3 en 4 september in Sint-Niklaas. De toegang is gratis.

House, techno en global sounds kleuren het Sint-Niklase stadspark op vrijdag 2 en zaterdag 3 september, waar Krankenhaus gastheer is. Elke dag krijgt er een eigen gezicht. Elektronisch en dansbaar blijft het credo. Black Mamba speelt een thuismatch op vrijdag. Jonas Lion blinkt in augustus op Pukkelpop en mixt smooth en extreem dansbaar. Lefto verzorgt dan het slotakkoord. Op zaterdag opent Gullfisk, voor o.a. Just Nathan. Carlos Valdes doorspekt die avond zijn set met weloverwogen hypnotische techno en snedige house.

Castrohof blijft the place to be voor een divers, actueel, kwalitatief, werelds en feestelijk muzikaal programma in een groene gezellige omgeving. Vrijdag staat grotendeels in het teken van hiphop. De Sint-Niklase producer van o.a. Woodie Smalls, Chazzy B, stelt zijn debuutplaat voor. Na hem is het de beurt aan wereldburger Lee Williamson, born in Scotland, raised in South-Africa. K1D, ook uit Sint-Niklaas, was al te horen in vier tracks op “Soft Parade” van Woodie Smalls, maar brengt binnenkort zijn eigen eerste EP uit. Na het Sint-Niklase geweld is het aan NoMoBS om de Antwerpse kleuren te verdedigen. Op zaterdag mixt het achtkoppige Nederlands-Marokkaanse Kasba stijlen als raï, reggae, funk en rock. Borokov vertolkt op onnavolgbare wijze balkanklassiekers en Chicos Y Mendez speelt zomerse, opzwepende, melodieuze, feestelijke alterlatino. Niemand minder dan de “Hendrix van de Sahara”, Vieux Farka Touré uit Mali, is headliner van de avond. Op zondag sluiten de Sint-Niklase-Senegalese band Doylu, wereldburger Piers Faccini en de Malinese desert bluesrock toeareg band Terakaft Villa Pace af.

Naast muziek valt er nog veel meer te beleven op Castrohof. Vrijdagavond start zo met een afterschool met workshops door Spektrum. Zaterdag en zondag zijn ook de Zonfabriek en Theater Tieret van de partij. Zij werken overdag met kinderen rond het jaarthema “Schone Kleren”. De Zonfabriek is een creatief atelier dat knutselworkshops organiseert en het gezelschap Theater Tieret staat bekend voor haar figuren- en straattheater.

Het Noorse Spidergawd vervoegt de affiche van Villa Pace op zaterdag op het Sint- Nicolaasplein. Deze Noorse superband speelt meeslepende, melodieuze, best dansbare, maar altijd right-in-your-face rock. Pauwel De Meyer zal er eerder die avond zijn derde plaat “Having Fun” voorstellen. Jacob Bellens is zanger van de Deense indieband “I Got You on Tape”, maar staat op Villa Pace solo met piano en gitaar in De Nest. Ook de Nederlandse psychrockband PAUW, muzikale rockpsychoten The Guru Guru, de prettig gestoorde noisy, ook al psyschotische rockband Hypochristmutreefuzz en lofi fuzzy garageband Double Veterans, spelen in De Nest.

Krankenhaus lost eerste namen

House, techno en global sounds kleuren het Sint-Niklase stadspark op vrijdag 2 en zaterdag 3 september, waar Krankenhaus gastheer is. Elke dag krijgt er een eigen gezicht. Elektronisch en dansbaar blijft het credo. Het park wordt zo het decor voor twee dagen feest, food en beleving.

Op vrijdag spreken we funk breaks, trip hop, beats en future bass. Global sounds als de perfecte blend op maat van de nazomer. Vrijdag start als een afterwork met food&drinks en loopt feestelijk uit in de nacht. Black Mamba brengt de perfecte moodswing om onze afterwork in te zetten. Ze speelt een thuismatch. Lust voor het oog én oor, maar handen af van ons lokaal erfgoed! Antwerpenaar Jonas Lion (op z’n Frans) laakt hokjes en ademt future sounds, blinkt in augustus op Pukkelpop en mixt smooth en extreem dansbaar. Sowieso een eerste keer hot en sweaty. Lefto verzorgt het slotakkoord en doet ons ongetwijfeld naar adem happen. Stubru- famous en zoveel meer: 22tracks selecter, Boiler Room Brussels host en eclectische poppenspeler die het publiek in handen heeft, zonder grenzen noch genade.

Zaterdag brengt Krankenhaus haar beproefde concept, met een staalkaart house en techno, eerst ‘laid back’ tussen het groen, bij valavond in een lekkere rave rechtdoor. Openen doet Gullfisk, vaste waarde sinds dag één. Combineert dansbare melodieuze tracks met eigen houseproducties & runt ook nog eens Voxed Recordings. Eerste headliner van de dag is Carlos Valdes. Carlos woont in Amsterdam, waar hij in de scene gekend is voor zijn uitzonderlijke smaak in Techno - terecht bekroond met curatorschap bij muziekplatform 22tracks. Eerder dan grote hits af te vuren op het publiek, zijn z’n sets doorspekt met weloverwogen hypnotische techno en snedige house. Tot slot schuiven we ook Just Nathan naar voren. Weinig Belgische dj’s die passie en techniek zo laten samenvloeien in hun sets als hij. Kennis en kunde deden hem ondertussen de kleuren van onder meer Holger, SPEK en Alpha verdedigen. Voor of achter de decks; ervaring leerde Just Nathan dat house een web met vele draden is.

Divers, werelds en feestelijk Castrohof

De Casino stopte begin dit jaar met Villa Pace, maar dat betekent niet dat Villa Pace stopt op Castrohof. Integendeel. Castrohof blijft the place to be voor een divers, actueel, kwalitatief, werelds en feestelijk muzikaal programma in een groene gezellige omgeving.

Hiphop leeft in Sint-Niklaas. En dan hebben we het niet enkel over Woodie Smalls. Sint-Niklaas telt nog een aantal uitstekende jonge hiphopartiesten, die opvallend genoeg - en in tegenstelling tot andere steden - in het Engels zingen. Het mag niet verwonderen dat al deze jonge gasten een hechte crew vormen. De Sint-Niklase Chazzy B opent het podium op vrijdag. Hij was tot nu toe vooral gekend als producer van o.a. Woodie Smalls en K1D, maar stelt op Villa Pace zijn eigen debuutplaat voor met een mix van moderne soul, r&b, funky vibes met rauwe tinten hiphop, met lyrics om van te genieten, maar die ook inspireren met onderliggende boodschappen. Na Chazzy B is het de beurt aan Lee Williamson. Geboren in Schotland, opgegroeid in Kaapstad, Zuid-Afrika en nu wonende in Antwerpen, is Lee een echte wereldburger. Hij begon muziek en lyrics te schrijven op zijn veertiende en rapt vooral over zaken die hij uit zijn eigen leven grijpt. Chazzy B is ook Lee Williamsons producer. Daarna is het podium aan K1D. Deze Sint-Niklase jonge rapper was al te horen in vier nummers op “Soft Parade” van Woodie Smalls, maar brengt binnenkort zelf zijn eerste EP uit. Zijn typisch

stemgeluid en rake lyrics maken dat hij wordt beschouwd als een groot talent. Chazzy B, Lee Williamson en K1D hebben trouwens, net als Woodie Smalls, hun roots in de opnamestudio van jeugdhuis Kompas. Na het Sint-Niklase hiphopgeweld, is het tijd voor NoMoBS. Dit Antwerps collectief is vooral herkenbaar door de 4 verschillende talen en stijlen waarop er gerapt wordt (Antwerps, Frans, Arabisch en Engels). De laatste act op vrijdag op Castrohof wordt later bekendgemaakt.

Op zaterdag staat een heel divers, feestelijk en werelds programma op Castrohof. De achtkoppige Nederlands-Marokkaanse band Kasba brengt een energieke crossover van Noord- Afrikaanse en westerse muziek, gecombineerd met maatschappelijk geëngageerde teksten. Het is een mix van raï, reggae, funk, rock en jazz. Het Brusselse Borokov vertolkt op onnavolgbare wijze de balkanklassiekers en zorgt gegarandeerd voor ambiance op het gras. Chicos Y Mendez, eveneens uit Brussel, maar met Peruaanse zanger-frontman, omschrijven hun eigen muziek als Alterlatino. Feestelijke, spontane en geëngageerde muziek, met teksten in het Spaans en Frans. Zomers, opzwepend, melodieus, eerlijk, exotisch en toch zo herkenbaar. Niemand minder dan Vieux Farka Touré, één van de grote namen van de hedendaagse Afrikaanse muziek, sluit zaterdagavond af. Deze Malinese arteist, zoon van Ali Farka Touré, wordt vaak omschreven als de Hendrix van de Sahara.

Op zondag opent Doylu de feestelijkheden. Doylu is een Sint-Niklase band rond de Senegalese singer-songwriter en notoire wereldburger Pathé Thiam en multi-instrumentalist Koen De Gendt. Daarna is het aan de Engels-Italiaanse Fransman Piers Faccini, voor wie muzikale grenzen doen vervagen een kunstvorm is. Zijn album “Songs of Time Lost” haalde NPR’s top tien wereldmuziekplaten van 2014. Hij werkte samen met o.a. Ben Harper, Rokia Traore en Ibrahim Maalouf. Terakaft sluit Villa Pace af. Terakaft is een Malinese Toeareg band rond Diara, die in zijn jonge jaren nog gitarist was bij Tinariwen, en Sanou. Ze worden door velen gezien als de pioniers van de desert bluesrock sound en worden momenteel sterk geïnspireerd door de politieke en humanitaire wantoestanden in hun eigen land.

Naast muziek valt er nog veel meer te beleven op Castrohof. Vrijdagavond start zo met een afterschool. OJC Kompas organiseert met de jongeren van hun artistiek project Spektrum gratis initiaties breakdance, workshops graffiti, stencilart en zeefdruk. Jonge bezoekers kunnen hun creatieve ei kwijt in de videobooth en gamers kunnen terecht in een gaming zone. Spektrums hiphopcollectief “SNC Urban Movement” houdt een hiphopbattle “Cypher XL” en een breakdance battle, wat meteen de overgang betekent naar het hiphopprogramma op het podium.

Een cocktailbar en enkele eetkramen van de wereldmarkt worden geïntegreerd op het festivalterrein, met o.a. een Arabische Khaima-tent. Ook de Zonfabriek en Theater Tieret zijn van de partij. Zij werken overdag met kinderen rond het jaarthema “Schone Kleren”. De Zonfabriek is een creatief atelier dat knutselworkshops organiseert en het gezelschap Theater Tieret staat bekend voor haar figuren- en straattheater. Beide zijn Sint-Niklase organisaties en behoren tot de top in hun sector.

Sint-Nicolaasplein en De Nest, de alternatieve podia van Villa Pace

Het Noorse Spidergawd vervoegt de affiche van Villa Pace op zaterdag op het Sint- Nicolaasplein. Deze Noorse superband bracht dit jaar haar alom geprezen derde plaat “III” uit. Het album staat vol meeslepende, melodieuze, best dansbare, maar altijd right-in-your-face

rock. Pauwel De Meyer zal er eerder die avond zijn derde plaat “Having Fun” voorstellen. Pauwel blijft in zijn gekende kwetsbare stijl zingen, maar verwacht je wel aan een warme, rijke, nazomerse, ietwat melancholische sound. Deze Sint-Niklase talentvolle songwriter zet er weer een grote stap mee vooruit. Jacob Bellens, PAUW en The Guru Guru staan die dag in De Nest. Jacob Bellens is zanger van de Deense indieband “I Got You on Tape”, maar staat op Villa Pace solo met piano en gitaar op het podium. De Nederlandse psychrockband PAUW imponeert met debuutplaat “Macrocosm Microcosm” en brengt je op een bezwerende trip naar de 60’s en 70’s. The Guru Guru zijn muzikale rockpsychoten en staan voor intense, onvergetelijke live shows. Ook in De Nest, maar dan op vrijdag: het Gentse Hypochristmutreefuzz, de prettig gestoorde noisy, ook al psyschotische rockband. Naast Double Veterans, een lofi garageband, die het schrijven van catchy, sleezy, fuzzy rocknummers van twee minuten vanzelfsprekend doen lijken, en ook wel bekend van het radiohitje “Beach Life”.

Nieuwe partners

Nadat De Casino het festival verliet, heeft vzw Villa Pace de organisatie van het Castrohofpodium zelf in handen genomen en werkt ze daarvoor samen met enkele partners. Jeugdhuis Kompas was medeoprichter van Villa Pace in 2005 en wordt met veel plezier opnieuw verwelkomd in de organisatie. Vroeger nog op het Sint-Nicolaasplein, nu op Castrohof. Wel een volledig nieuwe partner is Wander, een festival dat in 2016 aan haar eerste editie toe is in Belsele op 9 juli en dat als duurzaam festival nauw aansluit bij de waarden van Villa Pace. Ook een aantal lokale gemeenschappen worden betrokken. Zo blijft Castrohof diep geworteld in het Sint-Niklase verenigingsleven en staan diversiteit, duurzaamheid en solidariteit als waarden er centraal, wat ook wordt doorgetrokken in de muziekkeuze.

Spektrum

Sinds OJC Kompas zich in september 2015 met het artistiek project Spektrum – House of Arts & Games in de Parkstraat vestigde, weet het jeugdhuis zich te ontplooien tot een ontmoetingsplek waar creativiteit en diversiteit voorop staan. Met een vernieuwend aanbod van een authentieke zeefdrukinstallatie, DJ-booth met vinyl, Arts & Crafts ruimte, Digital Arts area, Game zone, biobar en ruimte voor dans en performance vonden tal van jonge mensen de weg naar deze nieuwe locatie. Het interieur werd door de jongeren zelf vervaardigd uit paletten en recyclagemateriaal.

Intussen is Spektrum een dynamisch breakdanceteam rijker. Op vrijdagen na school is het een trekpleister voor jongeren die graag experimenteren met muziek en beats. Op woensdagen komen liefhebbers er deelnemen aan gametornooien en boardgames waarvan ze de materialen eerst zelf pimpen.

Samen met deze diverse groep jongeren probeert Kompas een platform te creëren voor hun interesses. Die ervaringen en de passies die ze delen, leggen ze vast op foto’s en film. Dat beeldmateriaal wordt gebruikt voor een documentaire die de jongeren zelf filmen en monteren. En door samen te werken met OKAN en Westakkers geeft het jeugdhuis jonge mensen op de vlucht ook een stem.

Nu is het tijd om met al die artistieke projecten naar buiten te treden en jeugdcultuur ook op de kaart te zetten tijdens de Vredefeesten. Wat Villa Pace betreft, is OJC Kompas overigens niet aan haar proefstuk toe. Tot de verhuis van de Driekoningenstraat naar de Parkstraat, werkte het mee

op het Sint-Nicolaasplein en dit jaar maken ze met plezier een comeback op Castrohof. Met waarden als vrede en diversiteit, ziet het jeugdhuis het festival als een ideale gelegenheid om de subculturen waar ze rond werken een plaats te geven in onze stad.

Wander

Wander is een ecologisch pop- en rockfestival op een openluchtlocatie in Belsele, vlakbij sporthal De Klavers en jeugdhuis De Galjaar. Op 9 juli 2016 is het aan haar eerste editie toe met op de affiche o.a. Stavroz, Froze en Rhea. Het zet heel sterk in op duurzaamheid en is zo de geknipte partner voor Villa Pace. Info: www.facebook.com/wanderfestival

Over Villa Pace

Villa Pace, het gratis stadsfestival in Sint-Niklaas, breidt haar muzikale kleurenpalet verder uit. Waar er drie jaar geleden nog 25 acts op 3 podia stonden, zijn er dat in 2016 al meer dan 50 op maar liefst 6 podia. Elk podium krijgt ook een duidelijk profiel. Villa Pace is overigens meer dan een muziekfestival. Het is diep geworteld in het Sint-Niklase verenigingsleven en staat voor uitgesproken waarden. Het festival brengt een boodschap van vrede, solidariteit en duurzaamheid. Naast muziek is er plaats voor een grote wereldmarkt en een sterk inhoudelijk programma. Vandaag wordt een eerste dozijn namen bekend gemaakt. Opvallend is dat het podium van Krankenhaus wordt uitgebreid met een extra dag. Ook de Castrohof is opnieuw van de partij en Terrazza wordt nu al het zesde podium van het festival. Villa Pace vindt dit jaar plaats op 2, 3 en 4 september, naar goede gewoonte tijdens de Vredefeesten. Het jaarthema is “Schone Kleren”.

Villa Pace koos enkele jaren geleden voor muzikale vernieuwing en zet dit verder door. Het festival kiest voor een duidelijke profilering en voor een gezicht voor elk podium. Het wil zich onderscheiden van andere festivals in de regio en een eigen aanbod en profiel ontwikkelen. Het gaat ook resoluut voor muzikale kwaliteit, met aandacht voor actuele acts en lokaal talent. En dat allemaal gratis.

INFO

  • Villa Pace is een organisatie van vzw Villa Pace en de stad Sint-Niklaas.
  • 2-3-4 september, tijdens de Vredefeesten Toegang is gratis.
  • Het vernieuwde www.villapace.be is under construction en gaat binnenkort online. www.facebook.com/Villapacefestival

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over