Gent maakt zich op voor een dubbele verjaardag, want Gent Festival van Vlaanderen trapt haar 65e af op 10 september en brengt de 20e jaargang van OdeGand op 16 en 17 september. De mooiste muziek klinkt tot 30 september door de steegjes, over de pleinen en in de imposantste gebouwen van de Oost-Vlaamse hoofdstad. Met 'it's about time' zet Gent Festival dit jaar het concept 'tijd' op verschillende manieren in de kijker. Het programma barst van opkomend talent en gevestigde waarden, zoals Joyce DiDonato, Evelyn Glennie, Gidon Kremer en het Bamberger Symphoniker.

Twintig dagen lang zetten we onze horloges gelijk met die van de meest uiteenlopende componisten en musici. We kunnen de tijd niet vastpakken, maar aan de hand van muziek kunnen we hem wel voelbaar maken. In de klanken van de eeuwenoude gregoriaanse metten tot de allernieuwste composities van vandaag, beleven we de tijd in al zijn gedaantes: vluchtig en eeuwig tegelijkertijd”, aldus Veerle Simoens, artistiek en algemeen directeur. it's about time belicht wat tijd voor de mens betekent, maar dient ook als wake-upcall om opnieuw voluit te genieten en daar niet langer mee te wachten.

In dit thema wordt ook Marcel Proust in de kijker gezet. De meesterschrijver van de romancyclus A la recherche du temps perdu is in 2022 exact 100 jaar overleden. Speciaal voor deze gelegenheid duikt Gent Festival in zijn muzikale wereld, met concerten en lezingen. Om deze ervaring extra onvergetelijk te maken, zullen deze evenementen zich afspelen in statige salons op en rond de Kouter.

OdeGand viert 20 edities - Groot feest in Gent op 16 en 17 september!

Twintig jaar geleden deed Gent Festival van Vlaanderen de hele stad voor het eerst zinderen van muziek met een nieuw en uniek evenement. Het werd een ode aan de stad Gent én een feest van muzikale betovering op en langs de binnenwateren van Gent. Ondertussen is OdeGand een niet te missen evenement en dé grote aftrap van het culturele najaar in gans Vlaanderen.

Het publiek kiest zijn favoriete route met drie concerten uit (met of zonder het alom geliefde boottochtje op de Gentse wateren) en geniet een hele dag van de mooiste muziek in de stad.

Dit jaar pakt het festival uit met een feestelijk concert op 16 én 17 september op de Gras- en Korenlei. Voor het slotspektakel op 17 september doken Sioen en Osama Abdulrasol het repetitielokaal in met 8 jonge Gentse talenten van uiteenlopende genres en achtergronden. Samen brengen ze een verrassende muzikale cocktail die geen heilig huisje recht houdt. Daags voordien brengt het Armeens Naghash ensemble begeleid door het Symfonisch Orkest van Vlaanderen een show dat jazz, filmmuziek, klassieke muziek en Armeense gezangen samenbrengt.

Wie een trouwe fan is of al eens eerder kwam genieten van OdeGand zal misschien wat gezichten op het programma herkennen. Voor deze verjaardagseditie bracht het festival 5 hoogtepunten van de voorbije 20 jaar nog eens terug naar Gent.

Ontdek het programma hier.

In de maat van de tijd

Tijd vormt in 2022 de rode draad doorheen het volledige programma. Gent Festival start dit jaar op zaterdag 10 september vóór zonsopgang. De zangeressen van Psallentes, gespecialiseerd in het gregoriaans, en de hedendaagse stemkunstenaars van Silbersee, bezingen samen het ritme van de dag in de prachtige context van het Klein Begijnhof. De dag erna vindt de tweede editie van Whispering Leaves plaats, een dag vol intieme concerten in mooie en ook vaak ongekende Gentse tuinen, met een verscheidenheid aan artiesten.

Het openingsconcert op maandag 12 september wordt gegeven door het jonge, Zweedse orkest O/Modernt en zal het publiek in de Gentse Kathedraal verrassen door hun combinatie van het oude en het nieuwe samen met de gevierde percussioniste Evelyn Glennie. Het Festival wist ook mezzosopraan Joyce DiDonato te strikken, die een thema als 'de ideale wereld en hoe we daar naartoe moeten streven' heel toegankelijk en theatraal weet te brengen. Maar er komen nog meer iconen naar Gent, zoals de Letse sterviolist Gidon Kremer, die overigens zijn 75e verjaardag viert, en Bamberger Symphoniker die voor de eerste keer in Gent te horen zal zijn. Ook het uitgebreide orkest, het koor en twee solisten van Opera Ballet Vlaanderen betreden het podium, met de troostrijke en meeslepende afscheidsmuziek van Brahms’ Ein deutsches Requiem.

Feestjaar 2022

Dit jaar komt het Festival – na twee relatief bescheiden coronajaren – ook met een uitbundige OdeGand XL-editie, die meer dan ooit de hele stad zal betoveren met verrassende klanken uit de hele wereld. Vlaanderens grootste opener van het culturele seizoen viert zijn 20e verjaardag, en dat wordt op zowel vrijdag 16 als zaterdag 17 september gevierd.

Eindigen doet het Festival op zaterdag 30 september met de Nacht van de Verbeelding in en rond de Citadelsite. Kunstenaars betoveren de drie musea een hele nacht lang met spannende performances. Kortom, een gevulde Festival-agenda met hoge verwachtingen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over