Radio 2 lanceerde dit voorjaar een groot Vlaams offensief naar nieuwe songschrijvers. Brahim, Eva De Roovere, Ronny Mosuse, Tom Helsen en Sabien Tiels steunden de zoektocht in hun provincie. Uit meer dan 400 inzendingen werden uiteindelijk met behulp van een professionele jury en de Radio 2-luisteraar vijf finalisten gekozen. Maar slechts één iemand kan de beste zijn en mag de studio induiken voor een professionele opname van het nummer. We kennen nu de winnaar. De Radio 2-luisteraars kozen de voorbije weken voor het nummer ‘Luisje’ van de Gentse student Arne Vanhaecke, één van de twee Nederlandstalige nummers die nog meespeelden in de finaleronde tussen de vijf provincies. Het opgenomen nummer zal voor het eerst te horen zijn in ‘Zig Zag’ op zaterdag 3 mei, tijdens het ‘Weekend van de Lage Landen’.

Met ‘Schrijf er maar één’ gingen Radio 2 en de vijf regionale omroepen op zoek naar nieuw songschrijvertalent in elke Vlaamse provincie. Radio 2 wilde met Schrijf er maar één een song vinden met de allures om een klassieker te worden.
Op zaterdag 12 april werden de vijf finalisten voor elke provincie bekendgemaakt in Zig Zag. En van dan af aan konden de Radio 2–luisteraars voor hun kandidaat stemmen via de Radio 2-website.

Dit waren de vijf finalisten:
• Antwerpen - Marianne Carlier uit Antwerpen met "I keep on hoping"
• Limburg - Marco Zanetton uit Hasselt met "Pills, pills, pills"
• Oost-Vlaanderen - Arne Vanhaecke uit Gent met "Luisje"
• Vlaams-Brabant - Pieter Strackx uit Baal met "Joey"
• West-Vlaanderen - Nikolaas Debusschere (The Dogwalkers) uit Deerlijk met "Walking By".

De Radio 2-luisteraars kozen massaal voor het Nederlandstalige nummer, ‘Luisje’ van de Gentse student Arne Vanhaecke. Arne noemde zichzelf bij de start van de wedstrijd ‘een jonge, ambitieuze songwriter van 20 jaar die keihard gaat voor het Vlaamse Lied’. ‘Catchy’ en ‘simpel’ zijn voor Arne de twee kernwoorden om een goede song te definiëren.

De gitaar van z’n broer lag aan de basis van Arne’s muzikale carrière. Al vlug begon hij z’n eigen liedjes te schrijven. Vorig jaar ging hij dan aan de slag bij de Gentse studentenradio Urgent. Daar werd hij opgemerkt door de collega’s van Donna, waar hij nu een eigen rubriekje heeft in de ochtendshow met het ‘Speedlied’.

Toen Arne het nieuws hoorde dat zijn nummer ‘Luisje’ één van de vijf finaleplaatsen haalde, sprong hij ‘meerdere gaten in de lucht, verwonderd en euforisch dat zo een klein gevoelig liedje bij de laatste vijf van meer dan 400 inzendingen kan geraken’.

‘Luisje’ is een lied over liefdesverdriet. Maar omdat het in het Nederlands is, was het een uitdaging om zoveel mogelijk clichés uit de weg te gaan. Het gaat over een stukgelopen relatie waar het meisje de jongen verlaat. Hij begrijpt er allemaal niet zoveel van. In plaats van door de helse pijn van liefdesverdriet te moeten gaan, wil hij veel liever een luisje zijn in het haar van zijn vriendin, dat altijd zo lekker ruikt.
De versie waarmee hij ‘Schrijf er maar één’ won werd opgenomen op zijn studentenkamer, enkel gitaar en stem. Naakter kan niet.

Toen wist Arne nog niet precies hoe hij ‘Luisje’ verder zou uitwerken, mocht hij het professioneel mogen opnemen met een goeie producer.
Eén ding wist hij wel zeker nadat hij zijn meter Eva De Roovere ontmoette. Hij snakt er erg naar om net als Eva zijn liedjes live te kunnen brengen voor een publiek: ‘Niets zo leuk als de chemie die kan ontstaan op een podium’.

Arne Vanhaecke duikt deze week de studio in voor een professionele opname. Dat gebeurt in Studio Close van producer Wim Claes in Haacht. Het uiteindelijke resultaat kunnen we dan beluisteren op zaterdag 3 mei in Zig Zag tijdens het ‘Weekend van de Lage Landen’. Arne zit dan in de Zig Zag-studio. Zondagochtend is hij ook te gast in Buren bij Verschueren, waar hij zijn liedje live zal brengen. Het weekend van 2, 3 en 4 mei, het ‘Weekend van de Lage Landen’ staat bij Radio 2 helemaal in het teken van het Nederlandstalige lied. Tijdens dat weekend wordt ook de winnaar van ‘Zo is er maar één’ op Eén bekendgemaakt.

Naast een professionele opname krijgt Arne Van Haecke volop promotie op radio en TV. Eind juni wordt Arne ook met alle egards ontvangen tijdens de Songschrijverweek van Song City in Zottegem. Hij brengt er zijn winnende song met de steun van meter Eva De Roovere op het afsluitende Song City-concert van 29 juni in het Heldenpark in Zottegem.

Schrijf er maar één: de finale tijdens Het ‘Weekend van de Lage Landen’: vrijdag 2 t/m zondag 4 mei op Radio 2.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: