Bart Peeters is dit jaar de centrale gast op de 15e editie van de Nekka-Nacht. Bart belooft zijn vrienden mee te brengen: Hugo Matthysen (zal zich presenteren als Hugo Matthysen en de bomen en niet als Clement Peerens), Ronny Mosuse (die Bart het verband liet inzien tussen Bach en de Beatles), en Axl Peleman, die mooie dingen doet met het Antwerps. Bart koos verder voor zijn idolen: Jan De Wilde, Ramses Shaffy en Raymond Van het Groenewoud. Hannelore Bedert treedt dan weer aan als één van de jonge wolven, en als winnares van de Nekka-wedstrijd.

De Nekka-nacht richt zich tot de echte muziekliefhebber, “mijn muziek” hoort daar thuis en niet in het muziekcircus dat zich richt tot een breed publiek, benadrukt Bart. De Nekka gasten gaan niet naar Belgrado, want daar ga je naar een bredere noemer van mensen die niet eens van muziek houden!

De organisatoren beloven een avond vol ambiance, met als muzikaal hoogtepunt een interactie van Bart en een 150-tal kinderen tussen 6 en 8 jaar waarbij ze het sportpaleis onveilig zullen maken met een zeer goedkoop instrument. Hieromtrent start Gazet Van Antwerpen één van de dagen een wedstrijd voor kinderen.

Peter Minnebo had tijdens de persconferentie een korte babbel met Bart Peeters, een zeer energiek man, een meester in het omgaan met de Nederlandse taal en in interactie met zijn publiek. De Nekka-nacht wil zich zo onderscheiden van andere muzikale evenementen. Het resultaat van zijn interview lees je hieronder:

Is Nekka-Nacht niet een muziekevenement voor oude rotten in het vak en ben je niet wat jong om als centrale gast aan te treden?
Ja, ik vind me nog wel wat te jong met mijn 18 jaar (lacht). Maar inderdaad, ik ben nog maar 5 jaar bezig met het Nederlandstalige lied. De CD “Slimmer dan de zanger” is nog maar 2 jaar oud en de nieuwe CD spelen we al wel live en die heeft als werktitel “De Hemel in het klad” (release is voorzien in september). Het lijkt natuurlijk wel alsof ik veel langer in het Nederlands bezig ben, omdat ik alles met zo’n intensiteit doe, hierdoor lijkt het veel langer.

Met de “Slimmer dan de zanger” tour, toeren we al meer dan een jaar. Het eerste deel van de tournee was in recordtempo uitverkocht, waardoor we later,nu dus, opnieuw door het land trekken met de “Slimmer dan de zanger” tour.

Aangezien ik nog zo jong ben, heb ik dus al m’n helden maar uitgenodigd om niet alléén op het podium te moeten staan als 18-jarige!

In hoeverre kan je je zin doen op Nekka? Neil Young deed zeer recent helemaal zijn zin....zijn tourmanager maakte een schilderij op het podium en zijn vrouw speelde een akoestische voorprogramma.
Wel mijn broer is architect , maar geen goed schilder en mijn vrouw zingt alleen maar ik de keuken! Anders had ik ze zeker wel uitgenodigd hoor. Maar ik heb wel Hannelore Bedert in petto, een straffe zangeres, ze won een aantal wedstrijden in Nederland en werd zo bekend. Ik stel me dan wel de vraag, waarom moet zo iemand in Nederland ontdekt worden; we hebben toch ook zo iets als.....de VRT!

Het programma is helemaal mijn schepping geweest. Ik dacht aan mijn vriend Hugo Matthysen maar dat wil nog niet zeggen dat die mensen dan ook komen als ik ze kies. Hugo heb ik aangesproken op het juiste moment, hij was zeer goed gezind en we speelden juist de Jos Bosmans-show, en het antwoord was YES!

Raymond van het Groenewoud, waarmee ik een nachtelijke e-mail-relatie heb, antwoordde met” ja, maar ik zit juist in een soul-fase!”. Ik heb hem dan gezegd, awel breng uw soul en heel uwen santenboetiek dan maar mee. En dan Jan de Wilde, dat is God hé, die de weg heeft gewezen!

Is het moeilijk om te kiezen uit je muzikaal repertoire , aangepast aan de Nekka-nacht-stijl?
Nee, en ik kan goed opschieten met de organisatoren van Nekka, al is er één verschil. Ze nemen schaamteloos het woord kleinkunst in de mond terwijl ik niet direct onder die noemer wil vermeld worden. Kleinkunst doet me denken aan ‘’plingele-plingele-pling’ en ik speel geen plingele-plingele-pling! Ik heb de beste drummers, groovers, soul zangers,....we brengen wereldmuziek met o.a. Arabische invloeden.

Heb je een Bart Peeters-truckendoos om de sfeer in de zaal wat op te krikken?
Nee, want we zijn enkel bezig met muziek. En als we in een theater spelen hebben we zoiets van, de zaal wordt pas afgebroken in de tweede helft van het tweede deel van de show. Je moet juist een dynamiek-verschil aandurven, ook in het sportpaleis. Je kan iets zeer klein houden en super-emotioneel en dan na 2 minuten het sportpaleis op zijn kop zetten. En ja, dat is dat in feite ongewild een trucje om een dynamiek-verschil teweeg te brengen.

Is het niet moeilijk om je act klein te houden in zo’n sportpaleis?
Nee, de mensen die voor Nekka komen, hebben allemaal een kaartje gekocht, ze hebben parking gezocht,....ze zijn jou bondgenoten! Ook mijn gastmuzikanten zijn dat, het is dus één groot bondgenootschap. Zo spelen we binnenkort op zeer uiteenlopende lokaties: Carré maar ook op grote festivals in het voorprogramma van Krezip. En het is dan maar te hopen dat de Krezip-fans ook Bart Peeters minded zijn! En het lukt altijd hoor, we krijgen ze altijd wel op hun kop maar niet vanaf de eerste noten. We gaan dus muziek maken in het sportpaleis en het kieken uithangen of is dat stand-up comedy?

Mogen je Eurosong-assistentes Mirjana en Milena ook mee op het Nekka-podium voor een zuipschuitendansje?
Het probleem is dat hun drankgebruik zo immens groot is dat , ze drinken dan nog pure wodka en ik vrees dat de organisatoren dat budgettair niet aankunnen (lacht). Voor de rest zijn die geweldig welkom en verder zullen we erop moeten letten dat ze Hugo Matthysen of Ronny Mosuse niet aansteken hé (lacht zeer uitbundig) of mezelf en eindigen we allemaal ladderzat. Nee, dit kunnen we ons publiek niet aandoen.

Bedankt Bart voor dit gesprek en veel plezier met je kameraden op de Nekka-nacht!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: