"Iedereen wil u zien, maar niemand wil u hebben”

Altijd 'ja' zeggen kruipt in de kleren. In Nice begint Jan Van Looveren samen met Piet aan zijn tweede dag als dakloze, een ervaring die hij niet licht zal vergeten. Terug in Antwerpen komt Jan in contact met Erik Peters, die vroeger professor was maar zijn leven na een hartstilstand helemaal zag veranderen: “Als je denkt dat in je leven alles rozengeur en maneschijn is, dan moet er maar één ding gebeuren en alles kan anders zijn”. Het verhaal laat een diepe indruk na op Jan.

Vorige week startte Jan een nieuw leven als bedelaar in Nice, samen met ex-dakloze Piet Vandenhende. Na een slapeloze eerste nacht in een riool tussen de ratten brengt de volgende dag meer van hetzelfde: genoeg bijeenbedelen om te kunnen eten en een tweede nacht in het riool. Voor Piet is het heel confronterend om zijn oude leven weer op te nemen; alles komt weer naar boven. En ook Jan heeft het er moeilijk mee:

“Waar ik eigenlijk het meeste last van had, is dat ik die mens niet kon troosten. Die heeft te veel meegemaakt. Wat moet je zeggen aan iemand die dat negen jaar heeft meegemaakt? Het enige dat ik kon doen, dat was luisteren.”

Ecstatic dansen

Terug thuis is er gelukkig wat afleiding: Jan gaat naar een feest. Een feest van een soort waar hij nog nooit is geweest. Het is in openlucht, in een bos. Er is geen bier, er wordt niet gerookt, de muziek staat eerder zacht en er wordt ecstatic gedanst. Jan doet zijn best om zich in te leven in de vrije sfeer, maar het is vooral de ontmoeting met Maarten Adriaenssens die hem iets oplevert. Maarten is verslingerd aan de mondharp en wil dat graag aan Jan leren.

Benefietconcert met mondharp

Op de tram in Antwerpen ontmoet Jan een andere muzikant, van ver herkenbaar aan zijn grote trommel. Eren Kurt speelt bij Fanfaar Fatal, een balkanfanfare. Jan wordt mee uitgenodigd op de repetitie. Als hij vertelt dat hij mondharp leert spelen, ontstaat het idee om samen verder te repeteren en een benefietconcert te spelen ten voordele van daklozen. Maar dan moet Jan die mondharp wel eerst onder de knie krijgen.

Ander leven na hartstilstand

Via een ontmoeting op café komt Jan in contact met Erik Peters. Erik was vroeger professor, maar na een hartstilstand is zijn leven helemaal veranderd. Nu komt hij elke dag naar ontmoetingscentrum De Kluivert, waar hij schildert. Jan schildert met hem mee en is onder de indruk van Eriks verhaal en van de nuchterheid waarmee hij het vertelt.

Erik: “Dat is een radicale breuk. Je maakt iets mee en je komt met alles in contact, maar met niemand meer in contact. Iedereen is daar, maar niemand is nog daar. Iedereen wil u zien, maar niemand wil u hebben.”

Survivalrun

Jan krijgt ook de vraag om mee te doen met een team aan Race Against Nature, een stevige survivalrun van tien kilometer met allemaal hindernissen. Tijd om zich voor te bereiden heeft hij niet, want de zestig dagen 'ja zeggen' lopen onverminderd door. Met weinig vertrouwen op een goed resultaat, maar vastberaden om zijn team niet teleur te stellen, verschijnt Jan aan de start.

Ja Jan: op maandag 9 februari om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: