Op woensdag 30 april vergelijkt Thomas Vanderveken in Voor hetzelfde geld op Eén de kosten die banken aanrekenen voor het beheer van een zichtrekening. Die verschillen enorm, maar hij merkt al snel dat vergelijken best moeilijk is. Op kot gaan als student lijkt evident. Maar Thomas en Britt Van Marsenille wilden ook weten of het niet interessanter is een studio te kopen. En Jan Van Looveren ontdekt dan weer dat sommige producenten van printers een loopje nemen met de garantie ervan wanneer er alternatieve inktpatronen worden gebruikt.

De interessantste zichtrekening

Thomas Vanderveken onderzoekt in Voor hetzelfde geld de kosten die banken aanrekenen voor het beheer van een zichtrekening want die verschillen enorm: “Ik schrok van de kosten van mijn eigen zichtrekening.”

Sommige zichtrekeningen zijn erg duur, andere zijn gratis, en bij sommige verdien je zelfs geld per transactie. Vergelijken is dus niet zo gemakkelijk want alle banken passen een andere manier van kostenberekening toe. Thomas komt wel te weten waar die verschillen vandaan komen en wat voor hem de interessantste keuze is.

Een kot huren of kopen?

In diezelfde aflevering rekenen Thomas Vanderveken en Britt van Marsenille uit of een kotstudent er niet beter aan doet om gedurende de studietijd een kleine studio te kopen in plaats van al die jaren een kot te huren.

Ze maken die berekening voor de achttienjarige Elena en haar moeder. Elena begint na de zomer aan een zesjarige studie geneeskunde in Brussel. Terwijl Britt haar al wat laat kennismaken met het studentenleven in Jette, rekent Thomas samen met haar moeder uit wat de financiële consequenties zijn. De moeder van Elena was alvast heel erg verrast door het resultaat van de rekensom: “Beter eerst eens uitrekenen voor je vijf of zes jaar lang een kot huurt.”

Garantie bij alle inktpatronen?

Jan Van Looveren zoekt in deze uitzending naar een verschil tussen de inkt van dure merkpatronen en die van goedkopere huismerken en refillcentra. En hij ontdekt daarbij iets opmerkelijks: wanneer je naar de klantendienst van printerproducenten belt, krijg je soms te horen dat het gebruik van alternatieve, goedkope inktpatronen schade kan veroorzaken aan je printer en daardoor automatisch de garantie op je toestel komt te vervallen.

In werkelijkheid is dat niet het geval. Producenten van printers mogen garantie niet laten vallen bij gebruik van alternatieve inktpatronen. Dat weten de producenten maar al te goed, maar voor de camera wensten ze dat niet officieel te bevestigen. Enkel wanneer een eventueel defect aan de printer duidelijk aantoonbaar het gevolg is van verkeerde inktpatronen of een verkeerd gebruik ervan vervalt de garantie. Maar dat kan dus evengoed met de originele patronen gebeuren.

Voor hetzelfde geld: op woensdag om 20.40 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: