Karoline Kamosi, beter bekend als Leki, is 29 jaar geleden geboren in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Al meer dan 10 jaar heeft ze haar Congolese familie die er woont niet meer gezien. ‘De madammen’ trokken met de zangeres naar haar geboorteland in het kader van Belgodyssée, een wedstrijd van Radio 2 en Vivacité voor jonge journalisten.

Haar artiestennaam verraadt haar afkomst: Leki is lingala voor kleine zus. Karoline Kamosi is de jongste van vijf kinderen met een Congolese vader en een Belgische moeder. Hun geboorteland hebben ze al lang achter zich gelaten, maar de lokroep van de ‘roots’ werd Leki te sterk. Radio 2 reisde samen Karoline Lakedi Kamosi, want zo heet ze voluit, terug naar Kinshasa.

Pondoe van maniok en versgebakken rupsen
Leki keek er naar uit om haar favoriete tante Mandukisa (36) terug te zien. Na 11 jaar vallen de twee dames elkaar meteen in de armen. Bij een warme ontvangst hoort, naar Congolese gewoonte, ook een uitgebreide maaltijd en tante Mandukisa heeft Leki’s favoriete gerechten bereid: pondoe van maniok en eigenhandig gestampte pikante pepers. Er staat ook een Congolese delicatesse op het menu: versgebakken rupsen! Volgens Mandukisa gaat er niks boven een lekkere zwartgroen gestreepte rups. En ze weet ook Leki te overtuigen: voor het eerst in haar leven proeft Leki rups!

Lola Ya Bonobo
Samen met haar tante maakt Leki – net als vroeger – een uitstap naar Les Petites Chutes, een meertje op zowat 30 kilometer van Kinshasa. Als kind kwamen ze er graag zwemmen. Het meer ziet er nog helemaal hetzelfde uit, alsof Leki er nooit weggeweest is. Maar de plekken waar ze samen kwamen ravotten zijn nu het terrein van de bonobo’s geworden. De Belgische Claudine André heeft er in 1994 een reservaat voor bonobo’s opgericht. ‘Lola Ya Bonobo’, het bonoboparadijs, is het enige reservaat voor bonobo’s ter wereld. Bonobo’s zijn sterk bedreigd in Congo: de Congolezen verkopen ze als huisdier of eten ze op. Leki is meteen verslingerd aan de apen en dat is blijkbaar ook wederzijds. De babybonobo’s hebben hun ideale speelkameraad gevonden!

Unicef-vaccinatiedag
Op uitnodiging van Unicef heeft Leki in Kinshasa een van hun 500 gezondheidscentra bezocht . Het centrum Mwinda richt zich vooral op jonge moeders en zwangere vrouwen. Twee keer per maand worden er baby’s gevaccineerd. Leki was er vorige maandag (10 december) bij tijdens zo’n vaccinatiedag. Veel jonge moeders uit de regio waren met hun baby op het appel. En net toen Leki arriveerde is een Congolese mama met de hulp van een Unicef-vroedvrouw bevallen van een gezonde zoon. Leki heeft de prille mama als eerste gefeliciteerd.

Belgodyssée
De reis van Leki kadert in de wedstrijd Belgodyssée. Dat is een wedstrijd van Radio 2 en Vivacité, met de steun van het Prins Filip Fonds en Unicef. Acht Nederlandstalige studenten journalistiek gaan samen met Franstalige collega’s op zoek naar de ‘roots’ van bekende Belgen.
Eerder ging Radio 2 al op zoek naar de ‘roots’ van Brahim, Rocco Granata, Viktor Lazlo en Khadja Nin. De afgelopen weken reisde Radio 2 met Unicefambassadeur Helmut Lotti naar Unicefprojecten in Moskou en met Unicefambassadrice Axelle Red naar Kopenhagen.

Op woensdag 19 december maakt Prins Filip de winnaar van de wedstrijd bekend.

De madammen: ‘Back to the roots’ met Leki van maandag 17 december tot vrijdag 21 december tussen 9 uur en 12 uur op Radio 2

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: