Toiletten. Ze zijn een steeds grote bron van ergernis op festivals. Ondanks alle inspanningen die tijdens de voorbije edities van de festivals in Werchter werden geleverd om ze permanent netjes te houden, ervaren festivalgangers de chemische toiletten als weinig aangenaam. Daar is meer dan nota van genomen. Een alternatief is gezocht en nu gevonden. De sanitaire faciliteiten van Rock Werchter en TW Classic worden vernieuwd. Vanaf deze zomer wordt het Festivalpark uitgerust met vacuümtoiletten. Festivalgangers gaan in Werchter comfortabel de pot op.

Ze zien er uit als een normaal toilet, met een porseleinen pot en al. Ze zijn makkelijk proper te houden. Er hangen amper nare luchtjes. Hoogwaardige sanitaire voorzieningen kunnen ook in een festivalomgeving. In het Festivalpark staan 648 vacuümtoiletten ter beschikking van de festivalgangers. Ook zijn er vacuüm urinoirs aan de verschillende sanitaire blokken. De nieuwe vacuümtoiletten verbruiken per spoelbeurt net geen liter water. Het sanitair afvalwater wordt in buffertanks opgevangen en naar Aquafin afgevoerd waar het gezuiverd wordt.

De aan de vacuüm urinoirs opgevangen stroom wordt -in het kader van een proefproject- apart opgevangen en eveneens afgevoerd. Deze urine zal een aparte zuivering ondergaan in het kader van struvietproductie. Menselijke urine is immers rijk aan fosfaten. In Leuven exploiteert Aquafin een proefinstallatie om struviet te winnen uit het zuiveringsslib. Struviet is een mineraal dat ontstaat uit het neerslaan van fosfor. Het is een kunstmestvervanger, bijzonder belangrijk voor de voedselproductie. Fosfaat is een kostbare grondstof, die gewonnen wordt uit mijnen in onder andere Marokko en China. De natuurlijke bronnen raken echter uitgeput. Fosfor kan niet geproduceerd worden, men is aangewezen op recyclage. De festivals in Werchter nemen dan ook graag deel aan dit onderzoek naar het sluiten van de fosforkringloop.

Ook de vorig jaar in gebruik genomen waterzuiveringsinstallatie, gebouwd in samenwerking met Waterleau, blijft dienst doen. Het afvalwater afkomstig van de keukens en douches in de backstage en The Hive zal in het wachtbekken opgevangen worden waarna het ter plaatse biologisch gezuiverd wordt. Het septisch materiaal van de -nog steeds chemische- toiletten op The Hive wordt dan weer naar Aquafin afgevoerd.

Rock Werchter 2015 vindt plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. Vier dagen lang is in het Festivalpark in Werchter het beste van nu te zien en te horen op drie podia: Main Stage, KluB C en The Barn. Rock Werchter programmeert overtuigd over genres heen. Dat wordt gesmaakt. Rock Werchter is een meermaals bekroonde, internationale topper. Over de vier festivaldagen heen vonden in 2014 bijna 150.000 unieke festivalgangers uit alle mogelijke windstreken de weg naar een maanden op voorhand uitverkocht festival. Rock Werchter 2015 is bijna uitverkocht. Enkel voor vrijdag 26 juni is er nog een beperkt aantal tickets in verkoop via ticketmaster.be en proximusgoformusic.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over