Dour Festival 2023 sloot eergisteren een onberispelijke editie af met enkele legendarische shows, geweldige vibes en veel blije gezichten. Met een gemiddelde van 50 000 bezoekers per dag en een verbluffend totaal van 240 800 bezoekers gedurende de 5 dagen, gaan de cijfers dit jaar in de richting van de recordcijfers die Dour in 2019 haalde. Geen verrassing, want de altijd eclectische lineup waar het festival zo bekend om staat, slaagde er opnieuw in om fans van elektronische muziek, rap, indie, rock en alles wat alternatief is te verzamelen voor een vijfdaags feest met de coolste community van de Belgische festivalwereld.

Dour Festival 2023 upgradet zijn ervaring

Het festival heeft duidelijk rekening gehouden met de feedback van haar community en is erin geslaagd om het festivalterrein ruimer en aangenamer dan ooit te maken.

Zelfs met de grote aantallen die voor deze editie werden bereikt, konden festivalgangers zich steeds vrij bewegen, de energie van grote mensenmassa's gaan opzoeken of chille pauzes nemen in verborgen hoekjes op het terrein. De vrijheid die de site geeft, zorgde voor een chille festivalervaring in een zorgzame, feestelijke sfeer.

Enkele slimme veranderingen in de plaatsing van de stages zorgden duidelijk voor een upgrade in de geluidservaring. De Balzaal fungeerde als het - soms letterlijk - kloppend hart van het festivalterrein. De enorme schermen maakten van de cirkelvormige scène een universum op zich. Maar elk podium en muziekgenre kreeg de aandacht en zorg die het verdiende. Van de gezellige, crazy hoek in de Rockamadour tot de indrukwekkende Last Arena, het publiek had het voor het kiezen. De scenografie maakte van de iconische windmolens in de velden opnieuw een dromerig decor voor die mythische Dour-ervaring waar iedereen voor komt. 2023 markeerde ook de introductie van cashlessop Dour Festival, een verandering die de ervaring van de festivalganger opwaardeert en bevestigt dat Dour blijft evolueren en meegaat met de huidige tijd, zowel op organisatorisch als muzikaal vlak.

Wie Dour Festival zegt, zegt ook camping! Het is algemeen bekend dat de vaste groep festivalgangers er vaak net zo goed is voor de vakantiestemming op de verschillende campings als voor de muziek. Opmerkelijk dit jaar was de snelheid waarmee de themacampings uitverkocht raakten, wat duidelijk wijst op het enthousiasme van het Dour-publiek om van dit festival een echte vakantie te maken, of het nu in alle rust is op de Green of Comfort Camping, in volle spelletjes-modus op Dour les Bains of in glamping-stijl op The Village. Dour Festival is vijf dagen vakantie met vrienden, apéros, plezier en goede muziek!

Dour Festival heeft al lang een goede reputatie op het vlak van sfeer en dat dank het festival aan alle geweldige vrijwilligersteams die er vanaf dag 1 voor zorgen dat het festival zijn gastvrije reputatie waarmaakt en dat het festivalterrein schoon, veilig en comfortabel blijft. Van het Green Cross-team dat ervoor zorgt dat elke dag schoon begint, tot de vele vrijwilligers die de festivalgangers verwelkomen en bedienen en de professioneel gevormde eerstelijn contactpersonen van het programma You're Safe Here; allemaal hebben ze ervoor gezorgd dat #dour2023 voor iedereen een veilige en geweldige ervaring was. Dour Festival 2023 bevestigt zijn legendarische status als muzikale referentie in Europa

Deze editie van 2023 toonde aan dat Dour Festival een van de meest eclectische festivals in Europa blijft. Het verenigt veel verschillende gemeenschappen gedurende 5 dagen vol muzikale ontdekkingen, grote headliners en niche scenes met trending namen. Niet alleen een vrij unieke combinatie in haar soort, maar ook een ware uitdaging in het huidige klimaat van de festivalindustrie.

Door consequent te blijven kiezen voor ontdekking en diversiteit als belangrijke pijlers naast de headliners op de lineup, presenteert het festival een atypisch model dat er opnieuw in slaagde een breed publiek van muziekliefhebbers van overal te verzamelen. Die klassieke Dour-liefde is duidelijk voelbaar tijdens de collectievemomenten die de programmatie bood via headliner shows van Orelsan, Paul Kalkbrenner, Lomepal, Phoenix, Damso of Aphex Twin. Specifiek eigen aan Dour is dat het festival eigenlijk twee hoofdpodia heeft, waarbij De Balzaal het terrein rond middernacht omtovert tot een echte clubervaring. Namen als Solomun en Trym zijn zelf enthousiast om terug te keren op een van de beste podia voor elektronische muziek in Europa en shows van Nico Moreno, Peggy Gou of REZZ maakten het publiek uitzinnig. En zoals gebruikelijk bij Dour, werd de brede hiphopscene goed bediend, met als bewijs daarvan de meer dan volgepakte show van Lorenzo, die Dour koos voor zijn laatste afscheidsconcert, geweldige momenten met PLK, Coely, Tiakola, DI-MEH, Meryl of So La Lune en het publiek dat tot tranen toe geroerd was vooraan tijdens indie namen als 070 Shake en Yung Lean.

Dour zou Dour niet zijn zonder de muzikale ontdekkingen, die "je moest erbij zijn" shows en muzikale niches die zich er thuis voelen; Overmono, Tokischa, Liberato, KLAKMATRAK of Cymande, namen die je niet overal ziet en die geweldige shows afleveren en voor grote FOMO zorgen bij degenen die er niet bij waren. Het parallelle universum in de Dub Corner (pull up rewiiiind), de queer community of discoscene die zich voor de dag installeert in Rockamadour of de primitieve energie van de rock in Le Garage; ze dragen allemaal bij tot die geweldige muzikale mix die van deze editie opnieuw een onvergetelijke ervaring maakte.

Met dit eclectische programma wilde Dour Festival 2023 een eigentijdse weergave zijn van wat er broeit in de muziekindustrie en de meest uiteenlopende gemeenschappen van muziekliefhebbers samenbrengen. En als we naar de cijfers kijken, kunnen we gerust zeggen "missie geslaagd": de editie van dit jaar bevestigde opnieuw de legendarische status van Dour Festival. Tot volgend jaar van 17 tot 21 juli 2024 voor DOUREUUUH!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over