Goele Bormans

Gisterenavond gebeurde er tijdens de illusieshow van "Mira" het ondenkbare. In de stadsschouwburg van Brugge hield Mira haar eerste Try-out van haar show. Toen ze aan haar eerste act wou beginnen, ontdekte ze iets verschrikkelijk. In het dodenbed bleek een echte dode te liggen... Was het een act? Een ongeluk met het attribuut? Of was het moord? Wie kan deze vragen beter beantwoorden dan de bekendste inspecteur van Brugge, Pieter van In.

Van In werd bijgestaan door een groentje in het recherce team, insepcteur Sammy de Swaef. De genodigden mochten de zaal niet verlaten, want iedereen is immers verdacht of een belangrijke getuige. Gezien het doek kapot was en dus niet meer dicht ging, kon het publiek het hele onderzoek volgen. Daardoor zagen ze dingen, die Van In mistte omdat hij bijvoorbeeld even naar de coulissen was. Het publiek was voor hem dus een belangrijke getuige met gevolg dat hij het publiek dan ook enkele malen ondervroeg. Ondanks de honderden mogelijke verdachten, had Van In toch maar vier hoofdverdachten: Mira de illusioniste, Christine de directrice, Harry de boekhouder, Leo de technicus en Kelly een ex-medewerkster. Maar tijdens het moordonderzoek op Freddy, werd er nog een tweede lijk gevonden. Eén van de verdachten, Mira, werd dood aangetroffen in haar kleedkamer. Wou iemand haar het zwijgen opleggen zodat ze het onderzoek niet verder kon beïnvloeden?

Van In liet het publiek even pauze pakken zodat ze naar het wc konden, of iets konden drinken. Tijdens die pauze werd de ambulance aangereden en werd onder politiebegeleiding het tweede lijk opgehaald. De politie patrouilleerde in de gangen en de foyer van de Stadsschouwburg en verzocht de mensen hun GSM niet te gebruiken. Uiteindelijk sloeg Van In na een paar uur erin om de moorden op te lossen en kon het publiek eindelijk naar huis.

Uiteraard was dit allemaal in scène gezet voor de allereerste "live-aflevering" van Aspe. Pieter Aspe bracht samen met regisseur Frank van Laecke en producent "Uitgezonderd Theater" de populaire VTM-serie naar de zalen. De naam van de producent past goed bij het stuk, want het was een uitzonderlijke ervaring. Interactieve toneelstukken bestaan al langer, maar hier bepaalt het publiek mee het plot. Ze beslissen hoe het stuk afloopt. Er zijn evenveel plots als er verdachten zijn, namelijk vier. Wie meerdere malen naar het stuk gaat kijken, heeft kans om elke keer een andere afloop te hebben. Het publiek ziet meer als Hoofdinspecteur Van In zelf. Ze zien niet alleen de flashbacks naar het verleden maar ook de gesprekken tussen de mensen op de ogenblikken dat hij niet aanwezig is. Ze helpen hem de verdachten op leugens te betrappen. Op het einde van het stuk houdt hij een soort van stemming waar de mensen kunnen stemmen op welke verdachte het volgens hen gedaan heeft. Wat de meerderheid beslist en het beste gestaafd wordt door het publiek bepaalt de uitkomst. Het is een stuk vol intriges, zoals elke Aspe-boek en elke -aflevering.

En wie kan de hoofdrol van Pieter Van In beter vertolken dan de enige echte Herbert Flack? Van de originele cast van de TV-serie blijft hij als enige over. Na al die jaren Pieter Van In spelen, lijkt het wel Herbert zijn tweede natuur. Ook tijdens de voorstelling zette hij zijn personage op die gekende sublieme manier neer. De ervaren acteur werd net zoals in het stuk bijgestaan in een, ten opzichte van hem, groentje in het vak. Niels Destadsbader vertolkte met glans de rol van inspecteur de Swaef, een ietwat jonge ambitieuze agent die niets liever wil dan het onderzoek te leiden. Maar zoals elk cliché heeft het groentje het altijd mis en Van In altijd gelijk. Al duurt het even eer de jonge inspecteur dat door heeft en het zichzelf toe laat van hem te leren.

Hoofdcommissaris van Nuffel komt zich persoonlijk moeien met de zaak gezien Mira zijn nichtje is. De rol en het kostuum lijken Frans Maas wel op het lijf geschreven. Debbie Crommelinck neemt de rol van de illusioniste op zich, zij moest niet enkel haar tekst leren voor het stuk, maar ook enkele goocheltrucs. Ook zij heeft dicht knap gedaan! Peter van de Velde zagen we in de rol van de ietwat brave boekhouder, die niet alleen zijn broer maar ook zijn vriendin op één avond verloor. Maar is hij wel zo braaf als hij zich laat uitschijnen? Jan Schepens en Bob de Moor waren beide technicus in het stuk. Alleen had Bob ietwat meer geluk dan Jan, hij mocht de rol spelen van de geliefdere technicus Leo die de voorbereidingen wel overleefde. Jan Schepens werd doorboord door enkel priemen, maar mocht toch nog af en toe is uitblinken als de charmante Freddy in een flashback. Kadèr Gurbuz speelde de strenge directrice met een verborgen agenda, maar misschien heiligt het doel de middelen voor haar? An Vanderstighelen mocht gezellig van de show genieten in de zaal. Als ex-medewerkster kwam zij genieten van de show van haar beste vriendin Mira. Alleen kon zij als Kelly haar grote mond niet houden en werd ze door Van In naar voren geroepen.

De Cast en de creatives hebben hier knap werk geleverd! We hebben echt genoten van de première in de Stasschouwburg van Brugge! Onder het publiek zaten ook enkele bekende vlamingen die toch wel eens een kijkje kwamen nemen naar dit spektakel. Jammer genoeg werd de rode loper niet gevuld met de originele ploeg van de TV-serie maar wel door Pieter Aspe zelf! Hij wou toch ook wel eens zien hoe zijn verhaal tot leven kwam.

Het werd niet een gewone theaterervaring, maar een unieke. Je krijgt een echt totaalpakket, je kan genieten van het stuk, je inleven, je mening geven, enz. Wil jij ook wel eens bepalen hoe een 'aflevering' van Aspe afloopt? Vind jij ook dat de verkeerde het altijd gedaan heeft en wil je daar eens verandering in brengen? Je kan nog inspecteur gaan spelen tot en met 1 februari in zaal Elckerlyc in Antwerpen. Later zal het stuk nog toeren in verschillende zalen doorheen Vlaanderen. De lijst van de onderzoekdata kan je vinden op www.moordinhettheater.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: