Wat is er in 2015 te zien op Eén? Een gevarieerde mix van nieuwe programma’s en bekende titels, zo maakte netmanager Olivier Goris vandaag bekend op de voorjaarsvoorstelling van Eén. De krachtlijnen van de grootste televisiezender van Vlaanderen blijven behouden, al heeft Eén in 2015 extra aandacht voor variatie en voor een televisieavond aangepast aan het ritme van de kijker.

Olivier Goris, de netmanager van Eén, stelde vandaag de nieuwe programma’s voor die vanaf januari 2015 te zien zijn op Eén. Maar dat was niet het enige nieuws. Eén blijft in 2015 een herkenbare en betrouwbare zender, maar brengt in het nieuwe jaar meer variatie in zijn schema. Door de programmering meer aan te passen aan de verwachtingen van de kijker en door slim te programmeren, profiteert die kijker bovendien van een extra lange televisieavond. Goris legt uit:

”De mediawereld heeft niet stilgestaan de voorbije jaren. Eén koos er toen voor om resoluut zijn eigen koers te blijven varen, met een stabiele programmering. Een slimme zet die door de kijker zeer gewaardeerd werd. Nu beginnen we te werken aan een volgende stap. Dat doen we niet met een revolutie: ook in 2015 blijft Eén herkenbaar en betrouwbaar. Wel willen we meer variatie op het scherm brengen en blijven we vernieuwen, met nieuwe programma’s en enkele nieuwe Eén-gezichten.

Eerst en vooral maken we de televisieavond langer en beter aangepast aan het ritme van de kijker. Het laatavondslot verschuift van 21.30 uur naar 22.00 uur en wordt zo weer echt “late night”. De kijkers varen er wel bij: zij krijgen daardoor in primetime twee wisselende programma’s in plaats van één, goed voor een gevarieerdere televisieavond. Het is een opdracht die niet altijd gemakkelijk te realiseren is in de huidige context van besparingen. Daarom maken we keuzes: in sommige slots doen we het met minder budget – bijvoorbeeld door zorgvuldig uitstekende aankoopprogramma’s te selecteren – zodat we in andere slots meer kunnen schitteren.

Ook na de primetime, in het laatavondslot, is er meer variatie. Maandag start De quiz van het jaar met Thomas Vanderveken. Daarna volgt de nieuwe talkshow Bart & Siska met Bart Peeters en Siska Schoeters en daarna is er een nieuw programma met Cath Luyten. Vervolgens nemen Tomas De Soete en Freek Braeckman opnieuw de fakkel over met Café Corsari. Maar daarmee eindigt de avond niet. Na het late journaal programmeren we elke dag een aflevering van een sterke internationale fictiereeks.

Last but not least hebben we – naast de bekende Eén-titels – een gevarieerde mix aan nieuwe titels klaarstaan voor de kijker. Het zijn er tien in totaal: Tom & Harry, Ja Jan, Afspraak in Rio, De schuur van Scheire, Nieuw Texas, Hallo televisie!, Bart & Siska, Luchthaven 24/7, The missing en een nieuw programma met Cath Luyten. Annemie Struyf en Tom Waes keren, na zeer geslaagde eerste reeksen, terug met tweede reeksen van Via Annemie en Reizen Waes. U ziet het: Eén heeft dit voorjaar heel wat te bieden.”

ÉÉN IN 2015: EEN OVERZICHT

Eén verrast dit voorjaar met nieuwe titels in verschillende genres en een aantal nieuwe reeksen. Ook de bekende titels zijn op de afspraak. Een overzicht.

Vlaamse fictie

NIEUW! In de nieuwe reeks Tom & Harry lijkt het Jelle voor de wind te gaan: ze heeft het wijnbedrijf van haar overleden man tot een succes gemaakt en haar enige zoon staat op het punt de droom van zijn vader waar te maken. Tot ze ontdekt dat Tom kort na zijn geboorte op de kraamafdeling verwisseld werd met een andere baby ... Jelles wereld stort in. Ze gaat in alle stilte op zoek naar haar biologische zoon Harry, maar de shock is groot als ze hem vindt …

NIEUW! Nieuw Texas is een komische familiereeks over vier volkse broers. Wanneer hun vader zijn laatste adem uitblaast, erven ze onverwacht een riante villa. Maar pa Vrancken stelt één voorwaarde in zijn testament: zijn eeuwig kibbelende zonen moeten hun geruzie achter zich laten en eerst een jaar in harmonie samenleven in de villa.

MEER THUIS! Ook THUIS mag natuurlijk niet ontbreken. Met 1.457.549 kijkers op 3 november voert THUIS de kijkcijfertop van het najaar aan, en dat over alle zenders heen. Een opmerkelijk resultaat voor een dagelijks programma. Eén heeft goed nieuws voor die talrijke kijkers, want in 2015 krijgt THUIS maar liefst twintig afleveringen extra. Daardoor loopt het programma tot en met 26 juni.

Human interest en maatschappelijke thema’s

NIEUW! In Afspraak in Rio volgt Eén het onvoorspelbare parcours van tien Belgische atleten en één Belgisch team in de aanloop naar de Olympische Spelen van Rio in 2016. Gedurende duizend dagen krijgen ze een camera in hun zog, zowel thuis als in competitie. Het resultaat is een intrigerend maar vooral menselijk portret van de atleten.

NIEUW! De reportagereeks Luchthaven 24/7 volgt het leven op Brussels Airport, waar twintigduizend werknemers dagelijks een strijd leveren tegen de tijd. Het is niet de eerste keer dat er gefilmd wordt op de luchthaven, maar nooit eerder kreeg een cameraploeg de toestemming om zo diep door te dringen in het raderwerk achter de schermen.

NIEUWE REEKS! Na een geslaagde eerste reeks van Via Annemie slaagt Annemie Struyf er opnieuw in hermetisch gesloten deuren te openen. Ook in de tweede reeks brengt ze verhalen op het scherp van de snee: over adel en rijkdom, leven en dood, monniken en transgenders. De tocht gaat van de boksring naar de kindergevangenis, van India naar Oeganda, van de plastisch chirurg naar een idyllisch strand waar liefde te koop is.

NIEUWE REEKS! Nieuwe afleveringen van De zoo: achter de schermen geven een verrassende inkijk in het leven achter de schermen van ZOO Antwerpen en Planckendael.

Ontspanning

NIEUW! Acteur en presentator Jan Van Looveren leidt een druk bestaan. Heel vaak moet hij daardoor ‘neen’ zeggen op vragen die op hem afkomen. Maar wat mist hij daardoor? In Ja Jan gooit hij het roer radicaal om. Hij maakt zijn agenda helemaal vrij en zegt zestig dagen ‘ja’ op alles wat op zijn pad komt. Waar het hem brengt, zien de kijkers vanaf 5 januari.

NIEUW! Normaal zijn het de mensen thuis die naar de televisie kijken, maar Hallo televisie! draait de rollen om. Hallo televisie! gunt ons een blik in de woonkamers van de kijkers en laat hun reacties zien op de programma’s die in de loop van de week op televisie waren: hun verbazing en ontroering, hun spitante opmerkingen, hun ongezouten mening, maar ook hun kritische bedenkingen bij het nieuws en bij maatschappelijke vraagstukken.

NIEUW! Lieven Scheire presenteert dit voorjaar het nieuwe wetenschapsmagazine De schuur van Scheire. Lieven komt er elke woensdag samen met zijn vrienden Henk Rijckaert, Bart Van Peer en Kurt Beheydt. Ze prutsen toestelletjes open, verzinnen wetenschappelijke spelletjes, proberen gadgets uit … Zo leggen ze uit hoe we dagelijks technologie en wetenschap gebruiken zonder het te beseffen. En demonstreren ze hoe we die kennis kunnen misbruiken om de wereld meer awesome te maken.

NIEUW! Na afloop van De quiz van het jaar presenteren Bart Peeters en Siska Schoeters van maandag tot en met donderdag de nieuwe show Bart & Siska.

NIEUW! Vanaf 23 februari neemt Cath Luyten de fakkel over van Bart Peeters en Siska Schoeters voor een gloednieuw programma, van maandag tot en met donderdag om 22.00 uur op Eén.

NIEUWE REEKS! Ondanks alle ongemakken en frustraties van de eerste reeks trekt Tom Waes in de tweede reeks van Reizen Waes opnieuw naar negen bestemmingen die een ander mens niet meteen met vakantie associeert. Van Noord-Korea tot het gevaarlijke noorden van Mexico, en van het weinig bezochte Paraguay tot de onherbergzame wildernis van Alaska.

Internationale topfictie

Eén zet vooral in op Vlaamse content, maar houdt tegelijkertijd ook de betere internationale fictie in de gaten. De beste reeksen krijgen dit voorjaar een plaatsje op Eén:

NIEUW! De meeslepende thrillerreeks The missing, een coproductie van Eén en BBC, gaat van start met de verdwijning van het vijfjarige jongetje Oliver tijdens een gezinsvakantie in Frankrijk. Voor Olivers vader is het de start van een obsessieve zoektocht. The missing telt behalve een Britse sterrencast met James Nesbitt, Frances O’Connor en Tcheky Karyo ook acteurs uit ons land als Titus De Voogdt en Emilie Dequenne. Achter de schermen werkten heel wat Vlamingen mee en de reeks werd ook volledig in ons land opgenomen.

Van maandag tot en met donderdag serveert Eén voor de late opblijvers elke dag na het late journaal een aflevering van een internationale fictiereeks. Vanaf 5 januari is dat Hostages, een spannende reeks over een chirurge wiens familie gegijzeld wordt in de nacht voor ze de Amerikaanse president moet opereren.

Op donderdag is er de spannende Amerikaanse fictiereeks How to get away with murder, over een briljante professor die samen met vier studenten in een moordplot verwikkeld raakt. De reeks loopt momenteel in de VS en wordt er enthousiast onthaald door pers en publiek. Twintig miljoen mensen keken er naar de eerste aflevering.

Op vrijdagavond blijven detectives het erg goed doen. Vanaf 30 januari zet Eén de zestiende reeks van Midsomer murders op het programma, later volgt onder meer DCI Banks.

Op zaterdagavond zijn er vanaf 16 januari nieuwe afleveringen van het internationaal bekroonde Downton abbey.

Later dit voorjaar brengt Eén op zondag een nieuwe reeks Flikken: Maastricht. Daarin raken Eva van Dongen en Floris Wolfs betrokken bij een onderzoek naar een motorbende.

Sport

Sportliefhebbers komen dit voorjaar niets tekort op Eén. Naast de voorjaarsklassiekers in het wielrennen en de wereldbekercrossen in het veldrijden staan onder meer het WK veldrijden in Tabor, de finale van het nieuwe WTA-tennistoernooi in Antwerpen, de slotdag van het WK baanwielrennen, het BK veldlopen en jumping op het programma. Bovendien zitten de Rode Duivels volop in hun kwalificatiecampagne voor Euro 2016. Ook Sporza op zondag is vanaf 2015 te zien op Eén. En op zondagavond blijft Sportweekend trouw op post.

VASTE WAARDEN

Nieuws en informatie

Naast al die nieuwe programma’s en nieuwe reeksen blijven nieuws en informatie natuurlijk een sleutelrol spelen in het aanbod van Eén. Het journaal is er vier keer per dag en bij breaking news. Ook Koppen, Koppen XL, Ook getest op mensen, Volt, De vrije markt en De zevende dag blijven de kijker onverminderd informeren, ieder programma vanuit zijn eigen invalshoek en met zijn eigen specialiteit. Dat geldt ook voor Villa politica, dat dit voorjaar terugkeert naar Eén.

Elke dag op de afspraak

In de vooravond tekenen Dagelijkse kost, Blokken en Iedereen beroemd ook in 2015 present. Dagelijkse kost viert in het voorjaar zijn duizendste gerecht en dat laat Eén niet onopgemerkt voorbijgaan. Iedereen beroemd pakt uit met enkele nieuwe rubrieken: mensen die elkaar niet kennen, ontmoeten elkaar in De tent; koppels vertellen over hun relatie in Bedgeheimen; en in De visite brengen grootouders een verrassingsbezoek aan een studerende kleinzoon of -dochter.

Vanaf 30 maart zijn ook Freek Braeckman en Tomas De Soete weer op post voor Café Corsari, dat voortaan om 22.00 uur wordt uitgezonden op Eén.

Ontdekken en wegdromen

Het weekend is het uitgelezen moment om weg te dromen of om zelf de handen uit de mouwen te steken.

In Dieren in nesten neemt Chris Dusauchoit de kijker mee naar India, waar hij op zoek gaat naar de Bengaalse tijger. En ook in eigen land sprokkelt hij interessante dierenverhalen.

In Vlaanderen vakantieland toeren Ben Roelants en Frieda Van Wijck dit voorjaar van Avignon naar Menton, het laatste stukje Frankrijk voor de grens met Italië. Ze kiezen daarbij allebei voor een andere route. Terwijl Ben met de motor het noordelijke stuk doorkruist, trekt Frieda langs de kustlijn door het zuidelijke stuk.

En samen met de natuur ontwaakt ook Groenland uit zijn winterslaap.

Specials

Naar goede gewoonte brengt Eén dit voorjaar ook al een aantal specials. Op 1 januari is er Geert Hoste LOL, de eindejaarsconference van Geert Hoste, op 8 januari worden de MIA’s uitgereikt aan de beste Vlaamse artiesten en op 4 april is er een special naar aanleiding van de zestigste verjaardag van het Eurovisiesongfestival. Op 26 april zet Eén de strijd tegen kanker op de agenda met een nieuwe Kom op tegen kanker-show en op 19, 21 en 23 gaat het naar Wenen voor een nieuwe editie van het Eurovisiesongfestival zelf.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over