Op woensdag 19 maart 2014 gaat Faroek Özgünes in zijn opsporingsprogramma dieper in op cashwashing, een systeem waarbij oplichters beweren dat ze zwart geld letterlijk kunnen ‘witwassen’. In de uitzending getuigt ook Glenn, een Britse jongen met Vlaamse moeder die begin december vorig jaar in Mechelen werd neergestoken na een nachtje stappen. In Faroek zijn er ook beelden van een inbreker die vorig jaar in de regio Gent vermoedelijk 10 inbraken heeft gepleegd.

Cashwashing

In het opsporingsprogramma ‘Faroek’ waarschuwt de politie voor een bende cashwashers die de laatste tijd opnieuw zeer actief is. Cashwashing is een systeem waarbij oplichters beweren dat ze zwart geld letterlijk kunnen ‘witwassen’. “Dit is dus de geldmachine. De machine waar ze zwart geld instoppen. Ze doen er een product bij en het komt er gewassen uit”, legt Jean-Pierre Van Nieuwenborgh van de Federale politie uit. Afgelopen maand nam de politie van Zaventem op de luchthaven een aantal van die toestellen in beslag en arresteerden ze 3 mannen. “Die machines zijn zo verouderd. We riskeren het zelfs niet om dit in het stopcontact te steken”. De oplichters lokken hun klanten met een smoes en gebruiken zelfs een promotiefilmpje op Youtube om hun slachtoffers te overtuigen om geld te geven. Het klinkt allemaal onnozel, maar toch tuinen er nog altijd mensen in. “Ik ben in totaal zo’n 100.000 euro kwijt aan die oplichters”, vertelt een Vlaamse zakenman anoniem. “Ik was heel sceptisch, maar heb me laten overtuigen. En eens ik in de val was gelokt, bleef ik verder doen om te proberen er toch mijn geld terug uit te halen. Ik voelde me de grootste dommerik van het land”. In ‘Faroek’ wordt getoond hoe de oplichters te werk gaan en wordt opgeroepen aan andere slachtoffers om zich te melden.

Neergestoken na een nachtje stappen

In ‘Faroek’ ook het hallucinante verhaal van Glenn, een Britse jongen met Vlaamse moeder, die begin december van vorig jaar in Mechelen werd neergestoken na een nachtje stappen. “Ik was met mijn vader op stap in het centrum van de stad. Plots werd ik aangevallen en kreeg ik verschillende messteken”, vertelt Glenn. De overvaller steekt Glenn tussen zijn ribben en in zijn rechteroog. “Mijn enige nog goede oog, want aan mijn linkeroog ben ik blind sinds mijn kindertijd”. De politie van Mechelen verspreidt nu bewakingsbeelden waarop de aanvaller te zien is. “Ik hoop met de hulp van de bevolking dat ze hem vinden”, besluit Glenn.

Webcambeelden van inbraak

Via ‘Faroek’ hoopt de politie ook een inbreker te identificeren die vorig jaar in de regio Gent vermoedelijk 10 inbraken heeft gepleegd. Telkens werd op dezelfde manier het slot geforceerd. Bij één van die inbraken -in een appartement- had de man er geen erg in dat de webcam aanstond. De hele diefstal is haarscherp in beeld gebracht.

Faroek woensdag 19 maart 2014 om 22.10 en herhaling op zondag 23 maart 2014 om 13.40 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over