Kok Jeroen De Pauw trok een hele zomer lang van deur tot deur voor het één programma “Duizend zonnen en garnalen”, en na afloop kon hij maar één conclusie maken: Vlamingen dol zijn op eten, drinken én feesten. Jeroen De Pauw twijfelde dan ook geen seconde toen hij het aanbod kreeg om de inwoners van Mechelen uit te dagen voor de laatste Fata Morgana van dit seizoen. Lang moest Jeroen niet nadenken over zijn opdrachten, hij had maar één doel, en dat was een reuzengroot feest bouwen in Mechelen dat hopelijk beloond kon worden met 5 sterren. Maar om die sterren binnen te halen moesten de inwoners van Mechelen wel zorgen voor o.a. een origineel feestlied gezongen en uitgebeeld door 15.000 toeschouwers, een reuzenbuffet met minstens 300 streekgerechten, een mini Vlaanderen, …

Fata Morgana MechelenOp maandagmorgen gingen Steph Goossens & Geena Lisa opzoek naar mensen die deze uitdagingen durfden aangaan. Zo vonden ze o.a. Leen Vanmeerbeek. Leen zou, met de hulp van alle sleutelfiguren van de vorige locaties, zorgen voor een originele terugblik op de Fata Morgana zomer van 2007. Die originele terugblik kreeg Jeroen gisteren duidelijk. Alle sleutelfiguren van de vorige 11 weken waren samen met veel vrijwilligers afgezakt naar Mechelen om de eer van hun stad of gemeente hoog te houden. Jeroen was na deze wervelende show, met o.a. Bobby, Elvis, Cupido en de kerstman, zo onder de indruk dat hij Mechelen prompt zijn eerste ster toekende.

Fata Morgana MechelenDe inwoners van Mechelen, en in het bijzonder sleutelfiguur Heddie, moesten 500 buitenlandse toeristen van tenminste 10 verschillende nationaliteiten uitnodigen die vanaf vrijdag gastvrij en feestelijk onthaald werden in Mechelen. Heddie en haar team trokken voorbije week dan ook naar Brussel, Antwerpen, Brugge, … om toeristen te gaan ronselen die vrijdag en zaterdag naar Mechelen wouden afkomen. Op vrijdagavond trakteerde Heddie de toeristen op een show op de Grote Markt met o.a. Voice Male, Garry Hagger. Zaterdagvoormiddag stond weer een bezoekje aan Technopolis op het programma en in de namiddag natuurlijk de finale van Fata Morgana. In totaal kwamen 216 toeristen uit 33 landen naar Mechelen afgezakt. Spijtig genoeg was dit aantal te weinig voor een tweede ster, maar toch proficiat voor deze schitterende prestatie.

Fata Morgana MechelenFata Morgana MechelenEen Mini-Vlaanderen bouwen waar Jeroen van provincie tot provincie kon wandelen langs minstens 10 herkenbare plekjes. Dat was de opdracht die Steph & Geena maandag aan Tine meegaven. De studente filosofie mocht zich, samen met haar team, een hele week lang uitleven op deze opdracht. Dagenlang mochten ze naar hartenlust knutselen en verven en met resultaat. Gisterenmiddag herrees mini-Vlaanderen op domein Tivoli in Mechelen. Het circuit van zolder, het atomium, de luchthaven van Zaventem, de muur van Geraardsbergen en een stukje strand zijn maar enkele van de vele herkenbare plekjes die Tine had nagebouwd. Na een wandeling door Mini-Vlaanderen was Jeroen dan ook danig onder de indruk van knutselkwaliteiten van Mechelen dat hij ze beloonde met een dik verdiende tweede ster.

Fata Morgana MechelenMaar feesten zonder een feestlied dat gaat natuurlijk niet. Daarom had Jeroen aan de inwoners van Mechelen gevraagd om voor een origineel feestlied te zorgen dat bovendien door minstens 15.000 mensen werd gezongen en uitgebeeld. Peter Berghmans nam op maandag deze loodzware opdracht aan. Dinsdagavond had hij, dankzij de hulp van Johan, al de tekst van “Mechelen Fiest”. Nu alleen zorgen dat er zaterdag 15.000 man aanwezig is, dacht Peter. Dat dit niet vanzelfsprekend is, hoeven we jullie waarschijnlijk niet te vertellen. Een hele week lang heeft Peter dan ook mensen aangespoord om gisteren te komen meezingen en feesten, en met succes. Ruim 15.000 aanwezigen zongen gisteren samen met de mannen van Nite Spirit en Jeroen het geweldige feestlied “Mechelen Fiest”. Jeroen gaf Mechelen maar al te graag een dikverdiende derde ster.

Fata Morgana MechelenFata Morgana MechelenNatuurlijk hoort er op een groot feest ook een groot buffet. Voor dat gigantisch buffet, dat uit minstens 300 streekgerechten moest bestaan, zorgde niemand minder dan David Degreef. David, die na deze week nooit meer achter het fornuis wil staan, kookte alvast een hele week alsof zijn leven er vanaf hing. Zo stonden gisterenmiddag o.a. mosselen natuur, wortelseldersoep, tomaat crevette , garnaalsla, tomatensoep, boerenzooi en worstenbrood op het menu. Maar ook de vreemdste mogelijke gerechten stonden op het menu zoals Rundslever uit Tisselt, Schotense stamboom, Vlaamse brol, gevulde appel met geitenkaas, varkensbrokjes met selder in tomaat en varkensbeen met groentjes. Aan dessertjes ontbrak het trouwens ook niet. Zo konden de mensen onder meer rijstpap, Brusselse wafels, Antwerpse handjes, Brugse tieten, pannenkoeken en mattentaartjes proeven. Alles samen stonden maar liefst 309 streekgerechten op het menu van de feestende Mechelaars. Meer dan voldoende voor een vierde ster vond ook kok Jeroen de Pauw, die onder de indruk was van David zijn prestatie. Mechelen is na vandaag dan ook officieel een viersterrenstad.

Er was gisteren trouwens nog meer goed nieuws. De Fata Morgana caravan zal ook volgende zomer doorheen Vlaanderen trekken en verschillende steden onveilig maken. De VRT bestelde namelijk een vijfde seizoen van dit succesprogramma. Productiehuis Sultan Sushi kan dan ook al beginnen nadenken voor leuke opdrachten voor volgende zomer. Wij kijken er alvast naar uit!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: