Ruwe runetekens en bijlen op de affiche van Festival Dranouter 2024: er komt een forse lading onverschrokken, Scandinavische folkbands jouw richting uit op 2-3-4 augustus 2024! Onder de noemer "Nordic Focus" voegen we de beste folkbands uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden toe aan de line-up. Daarnaast profileert Festival Dranouter, het grootste folkfestival van de Benelux, zich ook dit jaar opnieuw als showcasefestival voor Vlaamse bands in binnen- en buitenland. Lees verder & ontdek alle nieuwe namen!

Op de line-up van de 50ste editie van Festival Dranouter - 50 Years Of New Tradition staan al o.a. Spinvis, Willem Vermandere, Suzanne Vega, Goose, Het Zesde Metaal, Villagers, Brihang, Froukje, Mooneye, The Longest Johns, The Waterboys, Compact Disk Dummies, Stavroz, Puuluup... Dankzij het nieuwe podium De Koer (hosted by Muziekcentrum Dranouter) beleef je bovendien hoe het festival er anno 1975 aan toeging, met op de line-up o.a. ISE, Douglas Firs, Tom & Aurélie en Bipolar Bows. Tickets & info via https://festivaldranouter.be/

FINSE VOODOO EN NOORSE SAGA'S

Wie 'folk' zegt, vult aan met 'Festival Dranouter'. Elk jaar ontdek je er de beste bands uit het genre. In 2022 bracht het festival voor het eerst een spotlight op een regio in de line-up, met het project 'Focus Schotland', in 2023 focuste het festival op de UK. "Zo'n specifiek thema helpt om te focussen op de rijkdom van een bepaalde regio én brengt de folktouch van de line-up nadrukkelijk in beeld", aldus Bavo Vanden Broeck, directeur van Dranoeter vzw. "Dit concept slaat erg aan bij de Festival Dranouter-gangers, dus trekken we voor editie 2024 naar het hoge Noorden."

"Komende zomer beleven meer dan 50.000 festivalgangers de folkscene en traditionele muziek uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden", vertelt Bavo. "Van Finse voodoo Pekko Käppi & K:H:H:L over ethno-techno van Suistamon Sähkö, tot melancholische saga's van VIIK of zelfs 'heavy folk' van Fränder. Deze ontdekkingen hakken er zeker in als een bijl."
Hieronder lees je alles over de artiesten van Nordic Focus.

BERLAEN, SPILAR, BRENT BEUKELAER OP SHOWCASEFESTIVAL VOOR ZAAL- EN FESTIVALPROGRAMMATOREN

Sinds vorig jaar bundelt de organisatie alle troeven van z’n festival. Tijdens het festivalweekend zet de organisatie een showcasefestival op poten voor programmatoren uit binnen- en buitenland, om een selectie Vlaamse roots en nieuw talent te ontdekken. Om een internationaal luik te bouwen aan dit showcase festival, gaat Festival Dranouter nu de samenwerking aan met VI.BE.

In de zomer van 2024 maken verschillende professionals uit de Scandinavische landen de oversteek naar Dranouter om een aantal folkbands en nieuw talent in het programma te ontdekken: Berlaen, Sara Salvérius & Sun*Sun*Sun, Brent Beukelaer, ISE, Phlox, Bipolar Bows, New Flemish Masters, Douglas Firs, Tom & Aurélie, EmBRUN en Spilar.
Hieronder alle info over de bands.

OPEN CALL VOOR VLAAMSE ARTIESTEN

Naast een selectie bands die optreedt binnen de Festival Dranouter-programmatie, krijgen alle professionals op zaterdag en zondag bovendien een private showcase-moment aangeboden, waar meerdere bands zich muzikaal kunnen voorstellen. Ben je een muzikant in Vlaanderen en voel je je verwant met de folk en trad scene, dan kan je je voor eind maart kandidaat stellen via de "open call". Wie weet kan je dankzij deze weg je verhaal vertellen op een professioneel forum aan een indrukwekkende groep programmatoren...

"Een set op Festival Dranouter kan de start betekenen van een mooi verhaal", weet Bavo Vanden Broeck. "Hier kan je talent ontdekken voor hun grote doorbraak: Tom Odell, Angèle, Michael Kiwanuka, Tamino... Met het showcase element wil Festival Dranouter actief Vlaamse bands promoten bij binnen- en buitenlandse programmatoren."

9x Nordic Focus

Met behulp van verschillende Deense, Zweedse en Noorse auteurs, dichters en songwriters dook Basco de studio in om traditionele saga's, legenden en liederen in hun muziek te verwerken. Het standpunt? Vindingrijke vrouwen die gevangen zitten in een mannenbastion. De bijzondere stem van Julie zet de uitersten van licht en donker in deze wereld perfect neer.

Fränder verlegt grenzen. Hun muziek is spookachtig evocatief, met subtiele echo's van Led Zeppelin en The Beatles, die zich naadloos vermengt met geluiden uit zowel Zweedse als Estse traditionele muziek. Met Zweedse mandola, contrabas, viool, fluit, drums en percussie is hun sound intens temperamentvol en genuanceerd mystiek. "Heavy folk", noemt men dat wel eens. Maak kennis met één van de meest vooruitstrevende Scandinavische bands.

Om Kajsa Balto te begrijpen, laten we kort de Sámi vallen, de inheemse bevolking van Noorwegen met een sterke link naar natuur en verbeelding. Balto zelf is een sámi artieste die opgroeide in Oslo; in haar muziek ontmoeten oude tradities de moderne wereld. Kajsa Balto combineert Engels met Joik, de traditionele liedvorm van de Sámi en een van de oudste, nog levende muziekvorm in Europa. Ook met haar betoverende intensiteit en kenmerkende vocals gooit ze hoge ogen. Ze werkte eerder al samen met het Arctic Philharmonic, het Noors Radio Orkest (KORK) en is nu klaar voor Festival Dranouter.

Gangar graaft diep in de uitgebreide Noorse muziekarchieven op zoek naar zeldzame, traditionele melodieën, die ze daarna in een nieuw, modern jasje steken. Beïnvloed door rock en folkmetal zijn vergelijkingen met artiesten als Hoven Droven, Meshuggah en AC/DC niet veraf. Deze formidabele live band levert shows af die strak staan van energie, dans en entertainment. Must see!

Een Finse ethno-techno band die muziek, dans, beeldende kunst en fashion combineert? Dat moet Suistamon Sähkö zijn! Hun nummers zijn geïnspireerd op oude dorpskaarten van Suistamo, waterkrachtcentrales en molens, krassende archiefbanden en volkspoëzie. Ze klinken als kunst uit het wilde oosten, met groovy accordeonritmes, fantasierijk gebruik van samples, folktraditie en hiphopinvloeden. Om nog maar te zwijgen over hun indrukwekkende visuals, speelgoedaccordeon, zangkracht, rap en manische bewegingen. Laat je in trance dansen!

Trail up North is een samenwerking tussen het Zweedse trio 'Northern Resonance' en het Belgische duo 'Siger', die elkaar ontmoetten op de internationale wereldmuziekbeurs Womex. Met een hardanger viool, viola d'amore, nyckelharpa, octaafmandoline en diatonische accordeon creëren ze een warm geluid dat de luisteraar meeneemt op een reis van de West-Europese laaglanden naar het hoge Scandinavië. Klaar voor Dranouter!

Een concert van VÍÍK voelt als teruggaan in de tijd - of misschien zelfs buiten de tijd. Met de Noorse zangeres Elisabeth Vik op kop schreeuwt, danst en (ver)draait de band volksliedjes tot een historische déjà vu. Samen schilderen ze een magisch universum van lachwekkende sprookjes, angstaanjagende middeleeuwse verhalen en melancholische saga's. Een van de meest opwindende acts in de Scandinavische muziekscene.

Nadat de Belgische band Wör enkele instrumentale albums opnam rond 18e eeuwse muziek, was het tijd om nog meer kleur in hun werken te krijgen. Een samenwerking met de Zweedse a capella band Kongero bleek een match made in heaven. Samen doken ze in oude liedboeken op zoek naar vergeten pareltjes. De links tussen hun muzikale tradities presenteren ze in hun gloednieuw project: 'Songbooks'. Verwacht je aan sfeervolle, energieke arrangementen met zang, viool, accordeon, gitaar, doedelzakken en saxofoons.

Catchy riffs over liefde & dood, psychedelische Finse voodoo, archaïsche grooves... Het passeert allemaal de revue bij Pekko Käppi & K:H:H:L. Pekko Käppi is een visionaire Finse volksmuziekcomponist, zanger en jouhikko-speler (Finse lier). Hun minimalistische sound heeft een duidelijke popgeur, maar is lieflijk gevaarlijk. Uit de Finse zomermoerassen dampen verborgen geheimen uit het verleden; traditionele teksten en vrolijk jouhikko spel botsen met drones uit de toekomst. Bedwelmend en indrukwekkend.

Showcase festival

ISE, Phlox, Bipolar Bows, New Flemish Masters, Douglas Firs, Tom & Aurélie en EmBRUN waren al aangekondigd. Daar komen vandaag Spilar, Berlaen, Sara Salvérius & Sun*Sun*Sun, Brent Beukelaer bij.

Niet iedereen kan een gezicht op BERLAEN plakken, maar songs als “Oe ver’est nog?” en “Ier in de midd’n” staan ondertussen op het trommelvlies van menige muziekfreak gebrand. Uit BERLAENs recentste album surfte de allereerste single ‘Olles hé zijne limiet’ wekenlang over de nationale ether via Radio 1 om de nieuwe BERLAEN-sound kenbaar te maken: dubbelgelaagde Zultse teksten op een bedje van lo-fi beats.

Brent Beukelaer - inclusief herkenbaar stemgeluid - ken je wellicht als zanger-frontman bij The Radar Station. Met zijn soloproject brengt hij kleine, unieke verhalen uit een alternatief universum dat net om de hoek ligt. Zijn warme, Nederlandstalige indiemuziek leunt sterk tegen de kleinkunst aan. Een woordkunstenaar pur sang!

Spilar is een van dé revelaties in de folkscene. Drums, toetsen en snaren voorzien een diepdonkere soundtrack bij de doorleefde stemmen van zus en broer Eva en Maarten Decombel. Op hun nieuwe plaat “Vandaag En Alle Dagen” brengen ze meer dan ooit muziek waarin de zilte geuren van de kust een belangrijke rol opeisen. Het verweerde gezicht van de Ijslandvaarder, het verraderlijke water van de Noordzee die geeft en neemt. Heerlijke oude verhalen om ons samen rond te warmen: t’hope vooruit met de wèreld!

Accordeoniste Sara Salvérius gaat in haar muziek op zoek naar zowel beweging als rust. Ze probeert de onvoorspelbaarheid van het leven te vatten. Voor haar nieuw project 'Pendulum' werkt ze met een wel heel unieke strijkkwartet: Sun*Sun*Sun. Hun sound is ongeëvenaard én precies afgestemd op Sara's werk: haar man/vioolbouwer Pieter Goossens sneed alle instrumenten letterlijk uit hetzelfde hout. Daardoor blenden ze perfect samen - dat kan niet anders dan vonken geven!

Foto-Expo Dranouter

Speciaal voor dit gouden jubileumfeestje laat Festival Dranouter trouwens deze zomer haar fotoarchief op je los, in een originele tentoonstelling doorheen het muzikaalste dorp van Vlaanderen. Jij bent de special guest die doorheen deze wandelexpo de wilde hoogtepunten en de zotte transformatie van dit legendarische festival ontdekt. De rock ‘n roll fotomontages die je onderweg tegenkomt zinderen harder na dan een set van ZAZ of Bart Peeters.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: