De veiligheid van festivalgangers, van artiesten en hun crew, van medewerkers en buurtbewoners is altijd de allerhoogste prioriteit van Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, TW Classic, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop. Elk van de festivals overlegt op regelmatige basis met overheden en hulpdiensten. Elk van de festivals heeft een stevig veiligheidsbeleid.

De realiteit is dat onze wereld er sinds kort anders uitziet. We moeten als samenleving leren omgaan met terreurdreiging. De voorbije maanden en weken is er intensief vergaderd met het oog op de komende festivalzomer. Met lokale en federale politie, met de lokale overheden, met Binnenlandse Zaken. Bestaande plannen worden bijgestuurd, extra maatregelen ingevoerd.

Ook vanuit de festivals zelf is er initiatief genomen. Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, TW Classic, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop werken, op basis van hun overleg met de overheden, aan gezamenlijke maatregelen. Zo zullen er duidelijke richtlijnen opgesteld worden met betrekking tot zaken die wel en niet toegelaten worden op de verschillende festivals. De betrachting is rugzakken en tassen wel toe te laten, maar slechts na strenge controle.

Elk festival zal de komende dagen en weken communiceren naar festivalgangers, medewerkers en andere belanghebbenden over te volgen richtlijnen en maatregelen. Alles wordt in het werk gesteld om de bijkomende controles zo vlot als mogelijk te laten verlopen. Nu al danken de organisatoren de festivalgangers voor hun begrip, voor hun spontane medewerking bij de controles, voor de extra inspanning die wordt gevraagd, voor het waakzaam zijn.

Festivals zijn een feest. Ook deze en de volgende zomers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: