De vermoedelijk finale film van de Japanse animegrootmeester Hayao Miyazaki (My Neighbor Totoro, Spirited Away) - The Boy and the Heron - is de slotfilm van de 50ste editie van Film Fest Gent. Studio Ghibli's lang geanticipeerde nieuwe titel is de eerste van medeoprichter Miyazaki in tien jaar (na zijn zelfverklaarde pensioen) en is in Japan als een matuur, complex meesterwerk onthaald. Voor het eerst maakt Film Fest Gent de officiële prijsuitreiking voorafgaand aan de slotfilm en de feestelijke receptie nadien toegankelijk voor het publiek.

Film Fest Gent is bijzonder opgetogen dat het zijn feestelijke jubileumeditie op 20 oktober, daags voor de World Soundtrack Awards, kan afsluiten met The Boy and the Heron, de nieuwste en wellicht laatste film van Oscarwinnaar Hayao Miyazaki, medeoprichter en drijvende kracht achter de invloedrijke animatiestudio Studio Ghibli. Ghibli is sinds de jaren ‘80 een wereldwijd fenomeen met onvergetelijke films als My Neighbor Totoro, Grave of the Fireflies, Princess Mononoke, Spirited Away, Howl’s Moving Castle en The Tale of The Princess Kaguya.

Synopsis
The Boy and the Heron is Miyazaki’s eerste film sinds het Oscargenomineerde The Wind Rises en is opnieuw een autobiografisch geïnspireerd, complex en fantasierijk epos. Mahito, een jongen die verlangt naar zijn moeder, stapt in een wereld die gedeeld wordt door zowel de levenden als de doden. In deze wereld, vervaagt de dood en herrijst het leven in een nieuwe gedaante. The Boy and the Heron is een semi-autobiografische fantasie die het leven, de dood en creatie verkent, als een eerbetoon aan vriendschap, uitgedacht door Hayao Miyazaki.

Met oeverloos gedetailleerde achtergronden, bloedmooie composities, magische elementen en jonge personages op zelfontdekking is The Boy and the Heron door en door een Miyazaki-film. De regisseur deed ook nu een beroep op zijn vaste medewerkers. De muziek is van de hand van Joe Hisaishi, terwijl Atsushi Okui instond voor de anime-fotografie.

Paradiso Filmed Entertainment brengt The Boy and the Heron uit in de Belgische zalen op 1 november 2023.

Slotfilm toegankelijk voor publiek
Daar waar de officiële slotceremonie en receptie in het verleden enkel voor genodigden waren, kiest Film Fest Gent er in zijn jubileumjaar voor om het feestelijke moment ook open te stellen voor het publiek.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: