Het woordje 'ja' brengt Jan Van Looveren opnieuw op de meest uiteenlopende plekken. Hij neemt deel aan een ayahuasca-ritueel, speelt zwerkbal met de Belgische zwerkbalfederatie, ruimt mee drugsspuiten op in Antwerpen en staat naakt model voor een groep leerling-beeldhouwers. Hoe hem dat vergaat, ziet de kijker in de tweede aflevering van Ja Jan, op maandag 12 februari op Eén.

“'Ja' zeggen tegen dat bizarre spul, ayahuasca, heeft van mij een wijzer mens gemaakt. Ik realiseer me nu ook hoe gelukkig ik ben.”

In de eerste aflevering van Ja Jan krijgt Jan de vraag om samen met Channel Zero-drummer Seven naar Peru te reizen, om kennis te maken met ayahuasca. Dat is een sterk psychedelisch middel, dat in Peru al eeuwenlang wordt gebruikt. Jan stemt toe - bij gebrek aan een andere keuze.

Na hun aankomst in Peru bereiden hun gids Juan en ayahuasca-expert Alan Shoemaker Jan en Seven eerst voor. Dan begint het ritueel. In de jungle maken Jan en Seven kennis met sjamaan José, die de drank bereidt en hen begeleidt. Jan moet meteen overgeven en vertrekt op een vier uur lange trip. Zelfs iets eenvoudigs als het openen van een deur lukt hem niet meer. Seven beleeft de trip van zijn leven en komt in het reine met zijn verleden.

“Dat Harry Potter-spel, da’s niks voor mij. Dat ziet er onnozel uit, met een bezem tussen u benen. Maar ik ben blij dat ja heb gezegd. Ik heb me echt rotgeamuseerd”.

Weer in België komt Jan terecht op een fantasy-beurs in Gent. Hij ontmoet er Cindy Callens, lid van de Belgische Zwerkbal Federatie. Zwerkbal is de vliegende balsport die Harry Potter speelt in de gelijknamige boeken en films. De federatie wil de sport in België op de kaart willen zetten. Een versie zonder echt te vliegen weliswaar, maar wel met bezemstelen tussen de benen! Er zijn onder meer al teams in Antwerpen en Gent, en Cindy vraagt Jan om eens mee te trainen. Jan vindt het op het eerste gezicht belachelijk, maar achteraf wil hij het aan iedereen aanraden.

“De Spuitenpatrouille is de harde confrontatie met wat er leeft in de stad. Ik realiseer mij ook hoe vaak je geluk moet hebben in het leven. Een goeie thuis, goeie vrienden, een goeie job ... En dan heb ik al veel keren geluk gehad.”

Op weg naar huis stopt Jan op een buurtfeest. Daar krijgt hij een vraag van de Antwerpse Spuitenpatrouille om mee op ronde te gaan en drugsspuiten te zoeken en op te ruimen. Jaarlijks ruimt de spuitenpatrouille zo’n zesduizend spuiten op, en daar kunnen ze dus zeker hulp bij gebruiken. Met een team van voornamelijk ex-drugsverslaafden trekt Jan door parken en leegstaande panden. Jan is zwaar onder de indruk, zowel van de plekken waar ze spuiten vinden - in het park waar hij vaak met zijn kinderen speelt - als van de verhalen van de mensen waarmee hij op pad is.

“Wie had dat ooit kunnen denken. Ik zeg ja en straks zit ik in Tanzania”

Op de markt in Eeklo ontmoet Jan een leraar van de plaatselijke kunstacademie, Jo Van Ryckeghem. Jan zegt 'ja' op zijn vraag om als naaktmodel te poseren voor zijn klas beeldhouwen. Vier uur lang geeft Jan zich helemaal bloot, een confronterende ervaring. En net wanneer hij afscheid wilt nemen, volgt de volgende vraag, van een van de leerlingen uit de klas. Of Jan naar Tanzania wil reizen om te helpen bij het humanitaire project van zijn dochter en schoonzoon.

In het CCBRT-hospitaal in Tanzania worden zij die het niet kunnen betalen, gratis geopereerd. Vrouwen met fistels en kinderen met een hazenlip worden zelfs actief gezocht op het platteland en overtuigd om zich te laten verzorgen. En daar kan Jan bij helpen.

Ja Jan: op maandag 12 januari om 20.35 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: