Het jaarlijkse gratis openluchtfestival Jazz in ’t Park viert zijn 25e editie van 6 t/m 9 september in het betoverende Gentse Zuidparkmet o.m. Philip Catherine, Aka Moon, De Beren Gieren, Taxiwars en Black Flower. De topaffiche van de feesteditie wordt gesierd door verschillende, ronkende namen en gekruid met creatieve projecten van de nieuwe lichting Belgische jazzartiesten.

Jazz in ’t Park… dat is 25 jaar promotie van de Belgische jazz en al zijn subgenres. Als initiatief van de Stad Gent kregen zowat 1.500 aanstormende en gevestigde jazzmuzikanten een dankbaar en interactief platform. Nog meer mensen ontdekten hier sedert 1994 in eenongedwongen, relaxte sfeer en tussen de bomen een muziekgenre dat ze nog niet kenden. Jazz in ‘t Park groeide dan ook uit tot het 3e belangrijkste openlucht jazzfestival in België, met telkens een vinger aan de pols voor het lopende jazzaanbod en met geslaagde artistieke partnerships.

Topaffiche voor jubileumeditie

“Ook deze editie biedt traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz en zijn subgenres, volledig gratis en in een laagdrempelige sfeer”, zegt organisator-programmator Jeroen De Weder. “Sommige bands op Jazz in ‘t Park mixen zonder schroom genres en invloeden door elkaar. Er zijn meerdere primeurs en er kan gloednieuw materiaal ontdekt worden van Donder (lunchconcert), RVB Quartet (lunchconcert), De Beren Gieren en Celano/Badenhorst/Baggiani. Er is het aanstormende Gentse pianotrio Steiger met lekker stugge grooves en een minimalistische inkleding, de georganiseerde chaos van MikMâäk, en de hommage aan het experimentele cultalbum (Here comes the crazy man) uit 1974 van wijlen pianist Koen De Bruyne door Bram Weijters’ Crazy Men. Op vrijdag- en zaterdagavond programmeren we muziek voor een sfeerpubliek. Bands met een rockattitude zoals De Beren Gieren en TaxiWars, met dEUS-zanger Tom Barman. De drie gemaskerde muzikanten van Blow 3.0 zijn funky en catchy, en Black Flower is een dansbare mix van Ethiopische jazz en invloeden uit het Midden-Oosten, de Balkan en Jamaica. Op zondagnamiddag komt Brazzmatazz, een 18-koppige opzwepende ambiancemachine waar sowieso ook kinderen veel plezier aan zullen beleven. Op zondagavond sluiten we feestelijk af met de lyrische jazz van Philip Catherine. Hij is een man die zijn gitaar doet zingen. Sinds de jaren zestig is hij op de Europese jazzscene een onmiskenbaar boegbeeld en sinds het heengaan van Toots Thielemans hét uithangbord van de Belgische jazz. Alhoewel Catherine een vingervlugge snarenvirtuoos is, pakt hij toch nooit uit met gratuite technische demonstraties. Liever concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten. Een mooiere afsluiter van deze feesteditie kunnen we ons niet wensen”, aldus Jeroen De Weder.

Gastprogrammator

Naast de 12 groepen die Jeroen De Weder zelf programmeerde, vroeg hij aan voormalig journalist en erudiet jazzkenner Karel Van Keymeulen om 4 groepen te selecteren. Hij volgt het festival immers al van bij aanvang, koos uiteindelijk niet zijn ‘best of’ maar wel die groepen wiens bandleaders hij zeer intrigerende, verrassende en innoverende persoonlijkheden vindt. Het gaat om Gratitude Trio, AKA Moon, Celano/Badenhorst/Baggiani en Aleatoric. Aleatoric, met saxofonist Robin Verheyen en 2 Finse companen, brengt ook het enige Belgische concert van de gelijknamige CD Aleatoric. Robin komt met Taxiwars overigens ook een tweede keer langs op de vierdaagse. Van Keymeulen heeft zowel Robin Verheyen als Jeroen Van Herzeele (o.a. Gratitude Trio) nog als tieners zien debuteren en evolueren.

Ook in Stadsbib De Krook

Zoals elk jaar loopt er een randprogramma i.s.m. stadsbibliotheek De Krook, op enkele honderden meters van het Zuidpark. Vanaf woensdag 29 augustus t/m zaterdag 8 september kan men er tijdens de openingsuren van De Krook terecht voor LOOPS, de klankinstallatie van muzikale duizendpoot en vaste festivalwaarde Bart Maris die in de muziekafdeling experimenteert met analoge beeldloops en een batterij bandopnemers. Op gezette momenten duikt hij zelf op om met zijn trompet op de beelden en cyclische klanken te spelen, al dan niet met gastmuzikanten die op Jazz in ’t Park concerteren. Op zaterdag 8 september om 15 uur is er een gratis library session met de Gentse stadscomponist en pianist Fulco Ottervanger die Joachim Badenhorst inviteert voor een intiem improvisatieconcert.

Nieuwe festivalsetting

De festivalsetting van Jazz in ’t Park wordt voor deze jubileumeditie alvast in een nieuw kleedje gestoken. De sfeerverlichting wordt aangepakt om het park nog betoverender te maken. Een nieuwe ruime en duurzame stretchtent zal nog meer beschutting bieden en optimaliseert de podiumzichtbaarheid en de geluidskwaliteit. Zoals steeds is er catering en kinderanimatie voorzien.

Praktisch

Jazz in ’t Park 2018: zestien gratis concerten van donderdag 6 t/m zondag 9 september in het Zuidpark Gent. Openbaar vervoer van en naar Zuidpark. Ondergrondse parking aan Zuidpark en fietsenparking rond festivalsite. Kinderanimatie ter plaatse door VZW Free-Time.

Info: www.stad.gent/jazzintpark.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: