De VRT is vandaag bij de uitreiking van de FRDO Persprijs Duurzame Ontwikkeling twee keer in de prijzen gevallen: De Koppen-redactie werd onderscheiden voor het geheel van hun werk afgelopen jaar, met speciale vermelding van twee reportages: Made in Bangladesh en Weg met de wegwerpeconomie. Daarnaast werd ook de tweedelige Canvas-documentaire Alles kan schoner van Dirk Draulans bekroond.

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) geeft adviezen aan de Belgische federale overheid over het federale beleid inzake duurzame ontwikkeling. Jaarlijks worden ook de persprijzen Duurzame Ontwikkeling uitgereikt. Die gaan afwisselend naar de geschreven pers en naar de audiovisuele media. Die laatste waren dit jaar aan de beurt. De eerste prijs in de categorie ‘TV – Nederlandstalig’ ging gedeeld naar twee VRT programma’s: Koppen en Alles kan schoner.

Koppen

Het Eén-magazine Koppen werd bekroond omdat het geregeld aandacht besteedt aan het thema van de duurzame ontwikkeling. Volgens de jury waren “vooral ‘Made in Bangladesh’ en ‘Weg met de wegwerpeconomie’ het afgelopen jaar pertinente uitzendingen voor een groot publiek in het domein van duurzame ontwikkeling. Zo toont ‘Made in Bangladesh’ in treffende beelden wat er gebeurt als niet duurzaam wordt gewerkt en hoe zowel bedrijven als burgers daar een verantwoordelijkheid in dragen.”

Voor Made in Bangladesh trok Tim Verheyden zes maanden na de grote ramp van Rana Plaza, waarbij meer dan 1000 mensen om het leven kwamen, naar Bangladesh om na te gaan of er ondertussen iets veranderd was voor de textielarbeiders. Hij stelde met eigen ogen vast in wat voor mensonterende omstandigheden daar nog steeds gewerkt moest worden.

De reportage van Tim Verheyden en Celine Willmore werd uitgezonden in Koppen op 24 oktober 2013. U kunt ze hier bekijken.

Weg met de wegwerpeconomie! was een reportage van Ilse van Lysebeth en Gonda De Beule over zogenaamde ‘Repair Cafés’ en andere initiatieven waaruit blijkt dat de Vlaming steeds bewuster omgaat met ‘afval’. Weg met de wegwerpeconomie! werd in Koppen uitgezonden op 25 april 2013. U kunt de reportage hier bekijken.

Alles kan schoner

Koppen deelt de eerste prijs met Alles kan schoner, een tweedelige documentaire van Dirk Draulans en Stijn Van Baarle over allerlei Vlaamse initiatieven in de zogenaamde ‘cleantech’: ecologische spitstechnologie ten dienste van duurzaamheid. Vlaanderen speelt daarbij een vooraanstaande rol. De Vlaamse cleantech-initiatieven concentreren zich in vier domeinen: materialen, water, mobiliteit en energie. In twee documentaires van telkens vijftig minuten werden de voornaamste verwezenlijkingen toegelicht. De eerste documentaire ging over materialen en water, de tweede over mobiliteit en energie.

De jury was van oordeel “dat het om een goede vulgarisering ging van technologische innovaties. Kwalitatief goed gemaakt, en de thema’s zijn op een correcte manier weergegeven.”
Alles kan schoner werd door het productiehuis Storyrunner gemaakt voor Canvas en uitgezonden op 20 en 27 november 2013.

De FRDO persprijs duurzame ontwikkeling

De “FRDO persprijs duurzame ontwikkeling” bekroont een journalistiek werk dat zowel beantwoordt aan criteria van inhoudelijke en vormelijke kwaliteit als in zijn berichtgeving blijk geeft van een duurzame-ontwikkelingsvisie. Dit laatste houdt in dat een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken bekeken wordt (economische, ecologische en sociale) en waar mogelijk ook aandacht heeft voor het mondiale kader en het langetermijnperspectief. Het onderwerp van de journalistieke bijdrage kan zeer uiteenlopend zijn, en zowel te maken hebben met energie, mobiliteit, huisvesting, economie, ruimtelijke ordening, financiën, werkgelegenheid, milieu, armoede, klimaat, voeding, toerisme...

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: