Het 12de Brussels Film Festival vindt dit jaar plaats van 6 tot 14 juni in Flagey en in Cinematek.  Het festival, geleid door Ivan Corbisier, zal Sir Alan Parker ontvangen als eregast.

In 2010 stelde acteur Mathieu Amalric zijn eerste film achter de camera voor als openingsfilm van het Brussels Film Festival, het indrukwekkende Tournée.  Dit jaar is hij weer van de partij met zijn nieuwste langspeler en heeft hij opnieuw de eer om het festival te openen.  La Chambre Bleue brengt Mathieu Amalric zelf en Léa Drucker samen in de hoofdrollen.  Een man en een vrouw bedrijven heimelijk de liefde in een hotelkamer. Ze verlangen naar elkaar, bijten elkaar, lichaamssappen worden uitgewisseld. Daarna onschuldig lijkende small talk tussen de gekreukte en besmeurde lakens. Met de handen geboeid staat de man vandaag voor de rechter en zoekt hij zijn woorden. « La vie est différente quand on la vit et quand on l’épluche après-coup. » Wat is er gebeurd en waarvan wordt hij beschuldigd? Mathieu Amalric bewerkte op magistrale wijze de rauwe, pessimistische roman La Chambre Bleue van Georges Simenon voor het witte doek. Het resultaat is een diepgravende, verontrustende en zinderende verkenning van thema’s als het huwelijk, overspel, schuldgevoel en het mysterie van de lichamelijke passie. De film, voorzien van een unieke, beklemmende fotografie getekend Christophe Beaucarne, wist alvast Cannes te verleiden. 

Om het festival te sluiten, koos het Brussels Film Festival voor de film Two Faces of January, het debuut van de scenarist van de culthit Drive. Deze zeer geslaagde adaptatie van de gelijknamige roman van de koningin van de thriller, Patricia Highsmith, neemt ons mee naar het Griekenland van de jaren '60.  Een glamoureus Amerikaans koppel komt met de boot aan in Athene. Wanneer ze de Acropolis bezichtigen ontmoeten ze Rydal, een jonge, Griekssprekende Amerikaan die als gids toeristen beduvelt. Aangetrokken door de schoonheid van Collette en onder de indruk van Chesters rijkdom en gesofisticeerd voorkomen, aanvaardt deze zwendelaar met plezier hun uitnodiging om te dineren. Als Rydal het koppel bezoekt in hun exclusief hotel, dwingt Chester hem om het lichaam van een zichtbaar bewustloze man te helpen verslepen. Wie is hij en wat is er gebeurd? Geregisseerd door Hossein Amini en met brio vertolkt door Kirsten Dunst, Vigo Mortensen en Oscar Isaac.

Het volledige programma van het 12de Brussels Film Festival is sinds woensdag 28 mei te lezen op onze website: www.brusselsfilmfestival.bewww.brff.be .

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Brussels Film Festival
Datum: 
6 tot 14 juni 2014
Locatie: 
Flagey, Brussels
Meer over