Op 24 november is het Dag van de Wetenschap. Lieven Scheire viert het uitgebreid met de release van zijn nieuwe boek ‘DNA’ en een extra lange versie van zijn theatershow over DNA in Gent. In 2020 wordt ook een re-issue van zijn boek 'FYSICA' verwacht.

DNA boek
Al een halve eeuw geleden huppelden de eerste mensen rond op de Maan, maar pas de jongste jaren geeft ons DNA zijn geheimen prijs. De ene doorbraak volgt de andere in sneltempo op en het gaat zo hard dat de wetgeving niet kan volgen. In ‘DNA’ maakt Lieven Scheire niet alleen de nieuwste inzichten in het genetica-onderzoek aanschouwelijk, hij werpt ook prangende vragen op.

De eerste genetisch gemanipuleerde mens is intussen geboren, maar zou jij jouw eigen kind genetisch laten aanpassen? Zo kan je zware ziektes voorkomen en meteen kan je hem of haar ook wat extra talenten toestoppen. Maar wat gaan we dan toelaten en wat niet? Wie willen we zijn als mensheid? Is de perfecte mens intelligent? Competitief? Succesvol? Of liever wat empathischer en socialer?
Moet de politie toegang krijgen tot het DNA van haar burgers? Je kan vrezen voor een politiestaat, maar nieuwe DNA-technieken werpen wel licht op moordzaken die lange tijd onopgelost bleven.
Laat je jouw DNA uitlezen voor stamboomonderzoek? Prima, maar dan achterhaal je mogelijk een vervelende waarheid over de huwelijkse trouw van jouw grootmoeder.

In de komende jaren krijgen wij allemaal te maken met de gentechnologie, met vele complexe keuzes tot gevolg. Er is geen juist of fout antwoord. Je kan en mag ook van mening veranderen tijdens het lezen van ‘DNA’. Maar het is wel de hoogste tijd om erover na te denken.

De jongste jaren hoor ik tijdens het researchen en het praten met onderzoekers alsmaar vaker dingen waarvan ik denk: holy shit! Die holy shit-momenten volgen elkaar steeds sneller op. Het zijn dingen waarvan je denkt: waarom weet niemand dit? Niemand lijkt te beseffen hoe ontzettend veel er gebeurt in de genetica. Precies daarom maakte ik een theatershow over DNA en schreef ik ook dit boek.
Lieven Scheire

Fysica boek
In ‘FYSICA’ toont Lieven Scheire hoe ontroerend een formule kan zijn, hoe elegant het universum, hoe grappig een theorie. Verwacht geen volledig overzicht van de fysica, of een soort cursus voor beginners. Maar reis mee naar de mooiste hoekjes van de natuurkunde. Van Einsteins relativiteitstheorie, over het bizarre gedrag van kwantumdeeltjes, tot de werking van een atoombom, die o.a. dankzij de populaire HBO-serie ‘Chernobyl’ opnieuw erg actueel werd. ‘FYSICA’ wordt verwacht in 2020 en zal, vergeleken met zijn eerste uitgave in 2007, een frisse update én extra hoofdstukken krijgen.

Nerdland • Borgerhoff & Lamberigts
Beide boeken worden uitgegeven bij Nerdland, Lievens eigen sublabel bij Borgerhoff & Lamberigts. Onder deze nieuwe tak kunnen vanaf heden wetenschappelijke uitgaves van allerlei slag terecht.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over