De verkiezingskoorts stijgt met de minuut, en ook wij leggen onze troeven op tafel en presenteren u een groot deel van ons (partij)programma. Ook dit jaar bieden we u een zéér verscheiden line-up en een pak headliners/lijsttrekkers. Stemmen kan u reeds vandaag online door de aanschaf van dagtickets of het 10-dagencombiticket, of dit weekend als de verkoop van de 9-dagen combitickets van start gaat.

50 Cent (8 aug)

Daar waar wij als jeugdige Lokeraars te maken kregen met wat in onze ogen zware issues leken als RWDM kampioen, 'Rivers of Babylon' van Boney M constant op de radio, de Brugse East-side in het Daknam stadion, ruzies met buurtkinderen over welke nu de beste chips waren (Samo of Smiths) of wie de knapste was, de blonde of de andere van ABBA, had de jonge Curtis James Jackson III wel andere katten te geselen in het New York van de jaren 70 en 80. Ervaringen die hem later bij het schrijven van teksten nog goed van pas zouden komen. Fast forward naar het einde van de jaren 90: de jonge Curtis heeft een artiestennaam - 50 Cent - gekozen om zich te meten met vele andere jonge, talentvolle rappers en uiteindelijk wordt hij getekend door het label van Eminem. Gevolgen? Ten eerste: een legendarische debuutplaat ('Get rich or die tryin' in 2003) en ditto hitsingle ('In da club'). Ten tweede : meteen zorgt de man voor zoveel controverse dat de hele wereld wel verplicht lijkt om partij te kiezen. Samo of Smiths, maar dan iets stoerder. Wat er ook van zij: 50 Cent heeft zijn fans letterlijk nog nooit teleurgesteld, want zelfs hardcore hiphopliefhebbers zullen toegeven dat volgende platen als 'The Massacre' (2005, herinner u de hits 'Disco Inferno', 'Candy Shop' en 'Just a lil bit'), 'Curtis' (2007, zie 'I get money' of de memorabele single 'Ayo technology') en 'Before I self destruct' (2009, zie 'Baby by me') makkelijk standhouden in de competitieve wereld van de raps, heftige beats, verbale battles en te gekke samples. Het plan dit jaar is om doodleuk twee CD's uit te brengen ('Animal ambition' en 'Street king immortal') én de Grote Kaai in Lokeren volledig plat te walsen met een bigger-than-life hiphopshow. Dus: we zijn blij dat we eindelijk nog eens een vet rapconcert zullen meemaken in Lokeren en we zijn ervan overtuigd dat u alvast uw coolste b-boy stance of heetste booty shake aan het oefenen bent voor een spiegel in mama's badkamer. By the way, Freddy van een straat verder destijds: het was de blonde, de blonde was de knapste, bàng!

Fatboy Slim (1 aug)

Fatboy Slim ... om een Brit te zoeken die een even belangrijke impact heeft gehad op de Britse muziekmarkt van de jaren 90 moet je al afkomen met een Gallagher of een Albarn, concluderen wij. Dit gezegd zijnde, Fatboy Slim wordt door zijn buren en familie gewoon aangesproken met Norman en in de jaren 80 waren wij al fan toen hij nog bassist was van een ontzettend leuk en zwaar onderschat gitaargroepje waarvan u de naam ongetwijfeld niet moet opzoeken in wikipedia, tenzij u onder de 30 bent en The Housemartins niet gekend hebt. Maar nadat de man de wondere wereld van de electronische apparatuur en de beukende beats ontdekt gebruikt hij naast een aantal andere synoniemen dus ook Fatboy Slim als geuzennaam en met name LP "You've come a long way, baby" uit 1998 slaat in als een bom, het soort oorlogstuig dat mensen letterlijk gek maakt als ze zich toevallig op een dansvloer bevinden. Of bent u al vergeten hoe u een hele zomer lang hebt staan shaken op 'The Rockafeller skank' tot uw buren hun valiezen hebben gepakt, hoe u dansgewijs Will Smith naar de kroon wist te steken toen u voor de driehonderdste keer 'Gangster trippin' hoorde of hoe u begin 1999 dat eerste lief in uw armen hield op de tonen van 'Praise you'? Hoe dan ook, na onder meer "Half way between the gutter and the stars" uit 2000 (herinner u hitsingle 'Sunset (bird of prey)' met de gesampelde stem van Jim Morrison) en de erg curieuze plaat "Here lies love" (2010) die hij opneemt met David Byrne is de man in 2013 plots terug van nooit echt ver weggeweest, via de verrassende floorfiller 'Eat, sleep, rave, repeat'. Kunt U zich al voorstellen hoe de menigte op de Grote Kaai collectief uit de bol zal gaan op die even simpele als onweerstaanbare tune? En dan brengt Cook rond deze tijd ook nog eens "Bem Brasil" uit, een album dat hij gemaakt heeft om zijn liefde voor Braziliaanse muziek te uiten maar waarop hij ook het wereldkampioenschap voetbal bejubelt. Dus dat is dan afgesproken dat u dit feestje absoluut niet wilt mislopen? U bent bij deze uitgenodigd, op 1 augustus. Let op, en iedere kinesist zal dit graag bevestigen: enkele stretchoefeningen vlak voor de show zijn een aanrader want anderhalf uur lang vreemde capriolen uithalen met uw armen en benen op de magische tonen en donderbeats van Fatboy Slim kan leiden tot spierscheuren. Altijd bezorgd om uw welzijn, wij van de Lokerse Feesten!

Pet Shop Boys (9 aug)

In 2013 vierden Pet Shop Boys een triomfantelijke comeback met het nieuwe album 'Electric', het eerste album dat geproduced werd door Stuart Price. Het openingsnummer 'Axis' kreeg een straffe remix van Boys Noize. Het album telt 9 tracks : 8 nieuwe PSB songs plus een cover van 'The Last To Die' (Bruce Springsteen). Het resultaat is de meest compromisloze verzameling dance anthems die de Boys in hun indrukwekkende carrière gemaakt hebben. Example, die optreedt op de Grote Kaai op 1 augustus en die vorig jaar een BRIT award won als Best Bristish Single artist, doet guest vocals op het nummer 'Thursday'. De daarop volgende 'Electric' wereldtournee (met o.m. optredens op de Sonar en Summersonic festivals) kreeg wereldwijd unaniem razend enthousiaste recensies. De show werd gecreëerd in samenwerking met o.m. de vermaarde set designer Es Devlin (die ook werkte voor onder meer Take That, Lady Gaga, Kanye West & Jay Z, en de slotceremonie van de 2012 Olympische Spelen). Wie via Youtube beelden heeft gezien van de huidige toernee weet dat Lowe en Tennant nog steeds vernieuwen en verbluffen, vooral ook met hun lichtshows en bijhorende choreografie. Ultramodern, groots, magistraal, inspirerend en dat alles gecombineerd met ontelbare hits ... Nee, ook in de 21e eeuw spelen die van de Pet Shop Boys met de vingers in de neus - of in het geval van Lowe met de vingers op de knoppen - de concurrentie aan flarden.

Arsenal (9 aug)

Ha Gent, de stad waar ze beter kunnen rocken en dansen dan voetballen, heeft vele troeven en samen met de mosterd van Tierenteyn en cuberdons is Arsenal met voorsprong het beste exportproduct van de sympathiekste stad van Vlaanderen. We gaan heus niet de pretentie hebben om te beweren dat we het duo Willemyns/Roan nog kunnen voorstellen want we denken niet dat er in ons land één gezin is dat geen CD van Arsenal in huis heeft. Twee stellingen dan maar, ten eerste : Arsenal is de favoriete groep van alle mensen voor wie het glas altijd halfvol is. Immers, de muziek van het tweetal straalt een overrompelende positieve vibe uit, ze slagen er ook in van als electronicagroep niet alleen wereldmuziek maar werkelijk àlles wat ze gebruiken in hun sound swingend en ultrahip te maken en ze maken zelfs van de natste oktobermaandag een zonnige reden om te dansen. Bovendien bewijzen de guests op hun platen (John Garcia ! Grant Hart ! Shawn Smith ! Mélanie Pain van Nouvelle Vague !) dat voor een Belgisch bandje de grenzen ver voorbij Arlon en Zelzate kunnen liggen, mits je beschikt over het broodnodige talent en een overschot aan présence. Stelling nummer 2 : Arsenal is de ultieme groep die mensen voor wie het glas altijd halfleeg is dringend moeten leren kennen. Eén à twee keer luisteren naar hits als 'Mr. Doorman' (2003), 'Switch' (2005), 'Lotuk' (2008), 'Estupendo' (2008), 'Melvin' (2011) of de wondermooie nieuwe single 'Black Mountain (op endless repeat ten huize Lokerse Feesten) volstaat om in elk lichaamsdeel tussen kop en teen - maar vooral in het muziekhart en de heupen - een overdosis levenslust en verliefdheid op de hele wereld te injecteren. Heel binnenkort ligt vijfde plaat 'Furu' in de winkels en dat is volgens ons het album dat er voor gaat zorgen dat Google eindelijk deze Arsenal en niet dat zootje ongeregeld van Arsène Wenger als eerste in de lijst gaat aanreiken na het ingeven van hun naam voor een zoekopdracht. Wie weet vullen ze ooit de Ghelamco Arena, maar eerst doen ze nog eens Lokeren aan, op 9 augustus. Uw glas zal constant gevuld zijn door onze rondlopende obers, voor de positieve vibes zit je gebeiteld door de intense belevenis die op het podium te zien zal zijn. 

Amy Macdonald (2 aug)

Onlangs zelf ondervonden: meisjes van hooguit 7 jaar kunnen de tekst van 'This is your life' meezingen, de monsterhit uit 2007 die de Schotse zangeres Amy Macdonald naar de kroon van de gitaarpop deed grijpen. Het zegt wel wat over de immense impact van de gelijknamige debuutplaat, zeg maar de 'Tapestry' van Carole King of de 'Blue' van Joni Mitchell van deze generatie. Ondertussen zijn we 7 jaar verder en heeft de eigenares van de twee mooiste ogen van de hele muziekwereld nog twee albums uitgebracht : 'A curious thing' in 2010 en 'Life in a beautiful light' in 2012, twee succesvolle opvolgers waarop Macdonald al eens bewijst dat ze ook luid durft te rocken (herinner u de single 'Don't me tell that it's over') en dat ze met haar stilaan aan de armen gegroeide akoestische gitaar de ultieme concurrent is geworden van bands als Travis. En hoe zit het met die fameuze impact die we al aangehaald hebben in de tweede zin van deze introductietekst? Wel, vraag het eens aan de bezoekers van pakweg Werchter Classic, Folk Dranouter of zelfs Night of the Proms die haar daar live hebben gezien: het aantal Belgische meisjes dat sindsdien liedjes is beginnen schrijven op een van mama en papa cadeau gekregen gitaar kan onmogelijk nog bij te houden zijn. En de papierberg van de vervolgens kapotgescheurde idiote boysbandsposters die eens op die meisjeskamers hingen, wordt stilaan een milieuprobleem. Amy Macdonald dus, een meisje met meer talent in de vingers van haar rechterhand dan de gehele popscene van sommige landen die tegenwoordig bij Europa horen, met meer gouden platen en awards dan dat wij kousen hebben en met de twee mooiste... of nee, dat van die ogen hadden we al gezegd. Op 2 augustus komt ze naar Lokeren om u niets minder dan prachtige gitaarliedjes en verbluffende wereldsongs te serveren. Breng uw ouders mee, wie weet krijgt u achteraf wel een akoestische gitaar cadeau.

Hooverphonic (2 aug)

Als je een lijst van de 195 belangrijkste Belgische artiesten of groepen zou opstellen en die vervolgens allemaal zou vergelijken met een land naar keuze (er zijn 195 erkende staten op deze planeet) dan kan het niet anders dan dat Hooverphonic tot de G7 - u weet wel, de 7 belangrijkste en meest welvarende landen - van die lijst hoort. Sinds de legendarische debuutplaat 'A new stereophonic sound spectacular' uit 1996 heeft het duo Callier/Geerts samen met een reeks prachtige vrouwenstemmen immers een discografie bij elkaar geschreven die bij collega's - ook buitenlandse - nekletsels oplevert omdat ze telkens weer het hoofd diep moeten buigen. En wie de verzamelde opnames van Hooverphonic vandaag herbeluistert, blijft nog steeds van de ene verwondering in de volgende euforie tuimelen en beleeft de ene moodswing na de andere. Van ingetogen naar bombastisch, van dansbaar naar psychedelisch, van feestelijk naar melancholisch en van sterk richting hemels, zoiets. Laatste CD 'Reflection' (2013) heeft met 'Amalfi' een zoveelste hit opgeleverd die ook onze verhoopte kleinkinderen ooit zullen meezingen, zoals wij - kinderen van de jaren 70 dat we zijn - al die classics van The Beatles, Phil Spector of Ennio Morricone kunnen meezingen of -fluiten. En als we Hooverphonic contractueel zouden verplichten om al hun hits en meest memorabele songs te spelen, stopt de groep pas als het al terug licht is. Dus welk land van de G7 zou Hooverphonic dan zijn? Denk aan Callier en Geerts, is het Verenigd Koninkrijk niet het land van de dandy's? Heeft Nomie Wolfs niet de uitstraling van Pippa en bovendien het talent van Shirley Bassey? De Wembley Arena vullen zit er misschien nog niet in maar de Grote Kaai zal alweer niet groot genoeg zijn om alle fans een plek voor het podium te verzekeren. 

Example (1 aug)

Geef voor de lol in Google eens "Example" en "rapper" in en je zult hoofdschuddend vaststellen dat onze vriend die Het Internet toch is blijkbaar vooral geïnteresseerd is in zanger/MC Example's huwelijk met een Australische Miss. Een prachtige Australische Miss, dat hoort u ons niet zeggen, maar omdat we Example binnenkort op ons podium mogen verwachten willen we het vandaag enkel over zijn muziek hebben. En de songs van Example, die zijn gemaakt om je heupen, benen, kont en alle lichaamsdelen in die buurt de meest onmogelijke bewegingen te laten uitvoeren. Hiphopfans zullen vooral gecharmeerd zijn door zijn eerste plaat "What we made" uit 2007, waarop Example - overigens een jonge Londenaar - zijn gevoel voor humor weet te combineren met coole beats en tonnen referenties aan vele decennia popmuziek. Tip ? Van ons mag hij altijd single 'You can't rap' spelen ! 2010 is dan weer het jaar van de grote commerciële doorbraak, zeker nadat Example de weg van electropop, funk/disco en pulserende dansbeats inslaat. Geen idee hoe zonnig de Engelse zomer van 2010 was maar telkens megahit 'Kickstarts' (productie : Sub Focus) ergens door de boxen knalde werden de Britse stranden één groot dansparadijs. Hetzelfde effect hadden 'Won't go quietly' of 'Last ones standing', in hetzelfde jaar. Ondertussen zijn we een aantal nummer-1 hits verder ('Changed the way you kiss me' en 'Stay awake' in 2011, 'Say nothing' in 2012) en kan Example nu al - terwijl zijn carrière amper begonnen is - een heuse best of-set spelen! Op de Lokerse Feesten komt Example nieuwe CD "Live Life Living" voorstellen, de plaat die eind 2013 al werd voorafgegaan door knaller 'All the wrong Places'. U bent met z'n allen welkom, die ... augustus op de Grote Kaai maar heel graag nodigen wij met name iedereen uit die zich wat verzuurd, mistroostig of lichtjes depressief voelt: geen enkel slecht humeur is immers opgewassen tegen de welgemikte beats en frisse en poppy synthavonturen van Example en zijn mand vol feestnummers.

The Wailers (Legend Show) (10 aug)

Telkens wij The Wailers ergens live gaan bekijken worden we overvallen door een immense en ongrijpbare wolk vol muzikale geschiedenis, hartverwarmende passie en onmogelijke klasse van de meest succesvolle wereldmuziek ooit gemaakt. En door meerdere wolken vol zoete geuren die uit het publiek naar boven komen, maar dit terzijde. The Wailers worden tegenwoordig nog steeds geleid door bassist Aston 'Family Man' Barrett, een man die ook de gouden dagen van the Wailers als begeleidingsband van Bob Marley heeft meegemaakt. Sinds de onfortuinlijke dood van de superster trekt hij de wereld rond om jong en oud nog steeds te laten kennismaken met de briljante muziek die hij doorheen de vele jaren mee heeft opgenomen. Met Marley, maar ook met Burning Spear, Dillinger, Horace Andy, Israel Vibration, I-Roy, The Heptones, Peter Tosh, Max Romeo, Yabby You en nog vele andere kopstukken uit Jamaica. Wie dus houdt van the real deal, van authentieke en overheerlijke reggae en van het betere ritmewerk én wie bovendien ook eens die ongrijpbare wolk waarvan hierboven sprake wil ondergaan, weet waar hij moet zijn op 10 augustus. One Love!

Lady Linn (2 aug)

Niet dat we willen overdrijven met onze ontboezemingen maar wij hebben altijd een voorkeur gehad voor girls next door. En aangezien Lady Linn uit Serskamp komt en tegenwoordig in Gent woont mogen wij haar zeer graag als buurmeisje van de Lokerse Feesten beschouwen, toch? Maar laat ons hier toch maar vooral haar muziek prijzen : met haar eerste platen werd ze immers een vreemde eend in de bijt (als fervente ornithologen én liefhebbers van haar prachtige stem zouden we liever de uitdrukking 'vreemde nachtegaal in de bijt' gebruiken, maar u bekijkt ons al vaak genoeg met wantrouwig opgetrokken wenkbrauwen) omdat ze graag teruggreep naar de jazz en swing van de jaren 30, 40 en 50. Volstrekt uniek in ons Belgenland, punt. En dat ze ook een klassieke popsingle naar haar hand weet te zetten, bewees ze al met haar onweerstaanbare cover van Eddy Grants 'I don't wanna dance'. Maar kijk, de eerder dit jaar verschenen plaat 'High' is opgenomen zonder haar uitstekende begeleidingsband Her Magnificent Seven en de Gentse Schone kiest voor een soberder maar veel moderner geluid. Wij worden alvast helemaal week van de puike single 'Regret' - geef dit aan Macy Gray en de comeback van het jaar is een feit - en de soul en triphop die u elders aantreft geven aanleiding tot zwoel dansen. En kussen. Of een combinatie van beide. En dan is er ook nog 'Sassy', internationale klasse die u doorgaans enkel aantreft in de Amerikaanse r&b charts. Welke gedaantes van Lady Linn u zoal te zien zal krijgen in Lokeren is ook voor ons een raadsel maar vergeet voorafgaand vooral uw tanden niet te poetsen, met al dat gekus dat misschien wel volgt.

DJ Hazard & MC Biggie (7 aug)

DJ Hazard & MC Biggie : kwatongen beweren dat dit de nieuwe artiestennamen zijn van Thorgan H. en Hein Vanhaezebrouck maar niks is natuurlijk minder waar: Hazard draait al jaren mee in het Britse drum'n bass-circuit en brengt zijn vele 12-inches en EP's graag uit op labels als True Playaz, Frontline Records en Ganja Records. Bovendien is zijn 'Mr.Happy' uit 2007 uitgegroeid tot een classic in het genre die trouwens ook bij ons weer voor uitzinnige toestanden zal zorgen op onze tot dansvloer omgetoverde parking die wij Lokeraars de Grote Kaai noemen. Drum'n bass na het punkgeweld van Blink-182, klaagt u? Geloof ons, het zweet en stof dat de vele lieve mama's uit de t-shirts van NOFX, Social Distortion of Bad Religion zullen moeten wassen op 8 augustus zal vooral veroorzaakt zijn tijdens de allerlaatste uurtjes van donderdag 7 augustus.

Start verkoop 9-dagen combitickets

Voor het eerst bieden de Lokerse Feesten twee soorten combitickets aan.

  • Het 10-dagen combiticket kost 140 euro, enkel te koop via onze website (opgelet: bijna uitverkocht!)
  • Het 9-dagen combiticket is te koop vanaf zaterdag 24 mei om 10 uur bij Dranken Van Eetvelde (Bokslaarstraat 88 Lokeren) voor 120 euro, of online via www.lokersefeesten.be voor 125 euro.

Met het 9-dagen combiticket heb je toegang tot het terrein aan ons hoofdpodium en de Red Bull Elektropedia Room (RBER) van 1 tot en met 10 augustus, behalve op dinsdag 5/8. Op dinsdag 5/8 kan je met het 9-dagen combiticket wél terecht in de RBER, maar niet op het terrein aan ons hoofpodium.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Lokerse Feesten 2014
Datum: 
1 t.e.m. 10 augustus 2014
Locatie: 
Grote Kaai, Lokeren

Reservatie:

Meer over