In de speeltuin van de allerrijksten zijn luxeboten het ultieme hebbeding. Een megajacht kost al snel meer dan een miljoen euro per meter om te laten bouwen. Wie ontwerpt de grootste megajachten ter wereld? En vooral: wie zijn de kopers van deze pareltjes op zee? Telefacts Zomer zoekt het uit.

“Iedereen wil een jacht dat mooier is dan dat van een ander. Want één ding is zeker: het grootste jacht heb je nooit. Er is er altijd wel eentje dat net een tikkeltje groter is.” Aan het woord is Herb Chambers. Een Amerikaanse miljardair van 72. Hij bezit al zeven jachten, maar wil er graag nog eentje bij. Herb is één van de eregasten op de jaarlijkse Mega Yacht Show in Monaco, waar de wereldtop samen komt om jachten te kopen. Gedurende vier dagen meren er zo’n 120 luxejachten aan.

Het grootste en duurste jacht op de show is ‘Solandge’. Makelaar Rupert Nelson moet het proberen verkopen. Prijs: 175 miljoen euro. Nelson: “Ik moet het kaf van het koren scheiden. Niet iedereen die naar de jachten komt kijken, kan dit betalen. Ik selecteer het publiek dat op de boot mag door te kijken naar hun juwelen en voorkomen. Dat zegt al veel.”

Voor de designers van de jachten telt maar één ding: de klanten tevreden stellen en de opdracht binnenrijven. Ook al vinden ze zelf dat ‘groter’ niet altijd ‘beter’ betekent. “In sommige havens mag je niet aanmeren met een jacht van 80 meter. Daar lig je dan met je megajacht ergens op zee, terwijl iemand met een jacht van 50 meter gezellig in de haven ligt en een feestje bouwt.”

Megajachten, dinsdag om 22.25 in Telefacts Zomer

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over