Gisterenmiddag zat in Kinepolis Antwerpen een bioscoopzaal afgeladen vol met Marina’s en hun partners. Na de filmvertoning van Marina, de nieuwe film van Stijn Coninx, bracht Rocco Granata zijn wereldbekend nummer ‘Marina’ voor de gecharmeerde dames.
De speciale vertoning voor “Marina’s” is het sluitstuk van de actie “Eerherstel voor Marina”. Daarbij was het de bedoeling om de negatieve connotatie die sinds de jaren ’80 met de naam verbonden was, weg te werken. Dit onder meer met een petitie met als doel de beledigende verklaring in de Van Dale woordenboek te schrappen. Tijdens de actie kwamen door grote media-aandacht verschillende Marina’s in beeld en werd aangetoond dat de vooroordelen niet kloppen.
Het grote publiek zag slimme Marina’s, goedgeklede Marina’s, Marina’s met een brede muzieksmaak,... waardoor ruimschoots bewezen werd dat iemand die Marina heet helemaal niet beantwoordt aan het cliché. Veel dames waren vóór de actie beschaamd omdat ze Marina heten; sommigen lieten zich zelf anders noemen. Daarom werd er in de zaal ook gepolst naar hun huidige gevoel ten opzichte van hun naam.
De aanwezigen verklaarden volmondig en terecht dat ze terug fier waren om Marina te heten.
De film Marina blijft ondertussen volle zalen lokken. De teller staat inmiddels op zo’n 170.000 bezoekers. De film stond afgelopen week op nummer 1 van de Vlaamse, maar tevens nationale bezoekersaantallen en laat dus alle Amerikaanse blockbusters achter zich. Marina vertelt het grote verhaal van een jonge man tegen de achtergrond van de massale Italiaanse migratie naar België in de jaren '50. De film startte op 6 november en wordt verdeeld door KFD (Kinepolis Film Distribution).
Matteo Simoni vertolkt Rocco, Evelien Bosmans is Marina. Naast hen spelen Luigi Lo Cascio (La Meglio Gioventù) en Donatella Finocchiaro de ouders van Rocco. Ook Warre Borgmans en Chris Van den Durpel spelen belangrijke rollen. Marina is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks, in coproductie met de gebroeders Dardenne en het Italiaanse Orisa Produzioni. De film kon rekenen op steun van o.a. het VAF/Filmfonds, één, Wallimages en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering.