“In een kleine hut is plaats voor groot geluk,” zegt een Oudnederlands spreekwoord en dat in hout gebeiteld bij de Planckaerts hangt, als ware het hun lijfspreuk. Want al wonen ze sinds de geboorte van Mageno met tien mensen in hun kleine jachthut en al is Magali hoogzwanger van een elfde Planckaert-telg, geen haar op iemands hoofd dat er nog maar aan denkt een haar op iemand anders hoofd te krenken.

Integendeel, de familiebanden zijn nog nooit zo nauw geweest als in dit alweer tiende seizoen. Beetje bij beetje vindt iedereen zijn goeie draai in de unieke leefomgeving die pater familias Eddy voor zijn gezin creëerde.

Francesco stort zich na zijn vroegtijdig afgebroken wielercarrière harder dan ooit te voren op die andere Planckaertpassie: de parketbusiness. Maar hij blijft bovenal een artistieke dromer die met zijn ontroerende verrassingen een glimlach op ieders lippen tovert. Zo organiseert hij voor zijn ouders een romantische filmavond in hun jacuzzi en komt hij met een versierde ezel aandraven voor Magali. Die is nog niet van haar geschenk bekomen of er staat al een kleine tweedehandse caravan voor de deur. En veel geduld heeft Francesco niet, hij wil onmiddellijk met zijn nieuw speelgoed op reis…

Christopher, vorig jaar nog actief als werfleider, wordt door Francesco en Eddy opgeleid als parketverkoper. De jonge vader bewijst dat hij uit het goede hout gesneden is en verbaast vriend en vijand door op zijn eerste parketbeurs al meteen een recordverkoop te realiseren.

Stephanie heeft de handen vol met haar twee kleine spruiten. Mageno hangt nog stevig aan de borst en Iluna laat zich meer en meer gelden. Ze begint een echt dametje te worden en blijkt net als haar mama over de nodige assertiviteit en uitstraling te beschikken. Op haar eerste fotoshoot staat ze er dan ook bij alsof ze nooit iets anders gedaan heeft.

Wie in deze reeks volledig uit de schaduw treedt, is Junior. De vroeger wat stille, charmante benjamin is intussen vijftien en beseft dat het moment gekomen is om van zich te laten spreken. En hoe! Tegen alle verwachtingen in besluit hij de wielen van de karts en de Porsches in te ruilen voor die van een doodgewone fiets. Zijn beslissing wordt eerst op hoongelach onthaald, maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Junior traint zich te pletter en blijkt het wielergen van de Planckaerts geërfd te hebben. De verwachtingen bij zijn eerste officiële wielerwedstrijd zijn dan ook hoog gespannen…

Eddy en Christa zien dat het goed is en kijken goedkeurend toe hoe iedereen zijn weg in het leven zoekt. Eddy heeft vooral oog voor de koerscarrière van Junior, al zit hij nooit om een straffe stunt verlegen: Vlaanderen zal zich een hoedje schrikken wanneer zijn kale kop op televisie zal verschijnen. Al zal de Oscar voor de meest bijblijvende scène uit deze reeks wellicht gewonnen worden door Christa, die - half in paniek, half in tranen - uit haar rol van trouwe echtgenote valt en troost zoekt bij haar zoon Francesco. Maar geen kijker die haar dit slippertje niet zal vergeven…

Naast de dagelijkse grappige, gezellige en ontroerende momenten en activiteiten op de berg, wagen de Planckaerts zich af en toe aan een uitstapje naar ‘de Vlaanders…’ Zo gaat Junior frieten bakken in Brugge en wordt het boek ‘De Planckaerts’ voorgesteld met een adembenemend klimwedstrijdje op de Muur van Geraardsbergen. En na een bezoek aan Batibouw laat natuurvriend Eddy zonnepanelen installeren op de berg. De tijd van de Francesco’s stroomauto lijkt nu wel definitief voorbij.

Dit tiende Planckaerts-seizoen is weer wat anders gekruid dan de vorige, maar (wat had u gedacht?) nog steeds gemaakt met dezelfde basisingrediënten. Veel warmte en liefde voor elkaar en voor het leven, elkaar als het nodig is maar vooral ook ongevraagd helpen. Een serieus gesprek wanneer het moet en vooral een niet te volgen discussie wanneer het niet moet.

Familie is het belangrijkste dat er is. De Planckaerts zeggen het niet, ze doen het. Ze zijn het. En u kan het opnieuw 6 weken lang zien op VTM, elke zondagavond vanaf 25 mei.

Aflevering 1
Een nieuw seizoen, een nieuw begin. Wat Eddy inspireert om de daad bij het woord te voegen en zich kaal te laten scheren. Zijn huisgenoten zijn nog niet van de schok bekomen of Junior komt ook al met een verrassing aandraven: hij wil de wielsporen van zijn vader volgen en gaat koersen. Huisvriend en verzorger Carlos stippelt voor hem alvast een Spartaans trainingsschema uit. Francesco en Christopher houden zich intussen met de bloeiende parkethandel bezig.

De jongste Planckaert, Mageno, wordt tijdens een boottrip op de Leie aan vrienden en kennissen voorgesteld. En op de babyborrels van de Planckaerts is Goedele Liekens altijd van de partij, al belandt ze deze keer bijna tussen wal en schip...

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: