In een steeds veranderende wereld en in een diverse stad zoals Brussel, heeft muziek het vermogen om mensen te verenigen. Via een nieuwe reeks ‘KU Leuven x AB Talks ’ bestuderen AB en KU Leuven maatschappelijke uitdagingen en zoeken ze naar oplossingen door de lens van muziek en nachtleven.

Op maandag 25 oktober wordt de nieuwe reeks afgetrapt met de talk ‘Is music streaming fair?' Op maandag 29 november wordt het fenomeen cancel culture onder de loep gelegd.

Is music streaming fair?

De afgelopen twee decennia waren niet de meest evenwichtige voor de muziekindustrie. Inkomsten uit opgenomen muziek kelderden door het ineenstorten van de fysieke markt. Sinds 2014 zorgen inkomsten uit streaming opnieuw voor aanzienlijke winsten, maar over de verdeling van die inkomsten wordt zwaar gedebatteerd. Artiesten, zelfs de meest succesvolle popsterren, zien namelijk maar een kruimeltje van de koek hun richting uitkomen.

Nu artiesten het afgelopen anderhalf jaar ook hun live-omzet zagen verdampen, weerklinkt de kritiek op het huidige systeem steeds luider. Wie goed luistert, hoort een duidelijke boodschap: ‘ Streaming must be fixed.’ Maar hoe doe je dat? Heeft het huidige systeem een reset nodig, of is het creëren van alternatieve streamingdiensten de enige oplossing? Hoe moeten royalty’s verdeeld worden, opdat niet enkel platenmaatschappijen immense bedragen verdienen? En wordt het niet dringend tijd om (nieuwe) regels in een wet te verankeren?

Het publiek wordt wegwijs gemaakt in het muziek- en streaminglandschap op maandag 25 oktober. We geven dan het woord aan een panel vol interessante sprekers uit de sector. De samenstelling van het panel wordt in de loop van oktober bekend gemaakt.

Cancel culture

Het begrip cancel culture is de voorbije jaren aan een serieuze opmars bezig, ook in de muziek - en entertainmentwereld. Artiesten als Michael Jackson, R. Kelly, en meer recent ook Ryan Adams, Ariel Pink en Bob Dylan belandden zo al in het oog van de storm. Nick Cave voedde vorig jaar het debat door cancel culture te vergelijken met ‘bad religion’.

Omdat op sociale media nuance en context vaak verloren gaan, willen AB en KU Leuven het fenomeen cancel culture onder de loep nemen door voor- en tegenstanders aan het woord te laten. De talk vindt plaats op maandag 29 november. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: