We kondigden reeds 17 acts aan, waaronder o.a. Balthazar, ZAZ, Tourist LeMC, Dez Mona, Afro Celt Sound System, Tout Va Bien, Flying Horseman en Hayseed Dixie. Daar voegen we nu graag 13 namen aan toe, namelijk: Trixie Whitley, Emiliana Torrini & The Colorist, Yevgueni, Le Vent Du Nord, King Dalton, Nive Nielsen & The Deer Children, Lynched, Old Salt, Curly Strings, Naragonia Quartet, Snaarmaarwaar, Sarikia en Striftalia. Jammer genoeg heeft Tamikrest geannuleerd.

'Soft Spoken Words'. Veel meer dan één single uit haar nieuwe, tweede album 'Porta Bohemica' was er niet nodig om Trixie Whitley naar de hoogste plek van de Vlaamse albumlijst te katapulteren. De ster van Trixie blijft maar stijgen, getuige haar debuutalbum 'Fourth Corner' dat serieuze adelbrieven kan voorleggen en uiteraard haar concerten waar ze keer op keer bewijst dat soul, blues en rock als bloed door haar aders lopen!

‘Rakatung ketung ketuketuke tungtung’, iedereen kent het wijsje uit ‘Jungle Drum’, de signature song van Emiliana Torrini. Dat de IJslandse schone niet voor één gat te vangen is én van een artistieke uitdaging houdt bewijst haar samenwerking met het Belgische The Colorist. Van subtiel slagwerk, over salsa & bossanova tot een donkere en hitsige electrosound, dit wordt een concert die je doet rillen van genot!

Van onuitspreekbaar naar onontkoombaar. Zo kun je de gestage opmars van Yevgueni nog het beste samenvatten. Met intussen vijf albums, waarvan drie keer goud, en bijna dagelijkse airplay zijn ze een begrip geworden in de Vlaamse muziekscene. Eerdere passages op Festival Dranouter waren al quasi historisch te noemen!

Le Vent Du Nord is een Canadees folk kwartet uit Quebec dat Schotse, Ierse maar vooral Bretoense folk brengt. In hun thuisland worden ze gezien als de ambassadeurs en pioniers van de hedendaagse folk revival! Sinds hun oprichting in 2002 won de band reeds verschillende prestigieuze awards, namelijk twee Juno’s (de Canadese Grammy’s), twee Canadian Folk Music Awards en ze waren ook ‘Artist of the Year’ op het Amerikaanse showcasefestival Folk Alliance. Hun concert op Festival Dranouter 2014 was eveneens een voltreffer, dus dat belooft!

Met de broers De Meester (AedO) in de rangen is King Dalton geen nieuwkomer meer. Samen met Tomas de Smet (Think Of One, The Broken Circle Bluegrass band), Jorunn Bauweraerts (Laïs) en drummer Frederik Heuvinck (A Brand) kruisen ze folk met invloeden uit Afrika en Azië. Zanger Pieter De Meester shaket en groovet als een jonge Stef Kamil Carlens en samen met zangeres Jorunn Bauweraerts walst hij van opzwepende folk en withete slideblues tot zanderige country en funky psychedelica.

Nive Nielsen werd geboren als inuït in Groenland maar ondertussen heeft ze al heel wat van de wereld gezien. Op haar debuutalbum 'Nive Sings' (2012) valt Nive muzikaal het best te situeren tussen folkrock en Americana. Dat album maakte ze met behulp van straffe artiesten als Giant Sand frontman Howe Gelb, multi-instrumentalist John Parish en The Black Keys drummer Patrick Carney. Haar nieuwe album ‘Feet First’ (november 2015) is heel eclectisch: van zuiderse gitaren à la Calexico, over country, pop, swing en Morricone-esque klanken tot stevige rock.

Dublin folk met punk attitude? Dan ben je bij Lynched aan het juiste adres! Bloedmooie arrangementen, prachtige samenzang, aangevuld met een uitgebreid instrumentarium bestaande uit uilleann pipes, viool, concertina, Russische accordeon en gitaar, dat zijn de ingrediënten waarmee het Ierse folk kwartet Lynched een uiterst smaakvol gerecht bereidt.

Invloeden van zowel old time, americana, bluegrass als Europese folk schemeren door in de muziek van Old Salt. Frontman Dan Wall brengt samen met z’n kompanen verfrissende bluegrass, uitgepuurd tot op het bot.

Estland heeft met Curly Strings een nieuwe band die klaar is om de landsgrenzen te doorbreken. Net als hun landgenoten van Trad .Attack zijn ze verschillende keren als laureaat uit de bus gekomen tijdens de ‘Estonian Music Awards’, zo wonnen ze in 2015 awards voor ‘Best Album’, ‘Best Newcomer’ en ‘Best Song’. Estse bluegrass? Mocht er al zoiets bestaan als ‘Nordgrass’, dan is Curly Strings de pionier van het genre!

Naragonia Quartet brengt eigenzinnige, akoestische balfolkmuziek. De muzikanten gaan op zoek naar de ultieme swing in combinatie met eigen melodieën. Het Quartet is een uitbreiding van Naragonia, het duo gevormd door Pascale Rubens en Toon Van Mierlo dat reeds jaren te zien is op folk bals en concerten. Zij worden bijgestaand door Maarten Decombel (mandola en gitaar) en Luc Pilartz (viool).

Speciaal voor Festival Dranouter speelt Snaarmaarwaar een éénmalig concert “en grand comité”. Het centrale snarenverbond gitaar-mandoline-mandola krijgt hier versterking van drums, rhodes, bas en zang. Ze spelen nieuwe en oude Vlaamse folk, teder en rockend, royaal voorzien van strakke ritmes en diepdonkere grooves.

Het eerder aangekondigde Tamikrest annuleert hun volledige zomertournee. Hun management meldt ons dat ze tijdens de zomer hun nieuw album gaan opnemen in Mali en dat ze zich hier 100% op willen concentreren. Festival Dranouter biedt langs deze weg ook zijn excuses aan.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Festival Dranouter!
Datum: 
5-6-7 augustus 2016
Locatie: 
Dranouter

Reservatie:

Meer over