De herfst van 2007: nog nooit hebben er in Wallonië zoveel tricolores aan de huizen gehangen als op dit moment. Het wantrouwen van de Walen tegenover een al dan niet vermeend Vlaams separatisme is groot. Jan Puype en Wim Van den Eynde steken de taalgrens over voor Panorama. 'Comme des explorateurs': met de aanslepende regeringsonderhandelingen op de achtergrond maken ze een echte ontdekkingsreis door het zuiden van het land. Het resultaat in een heuse roadmovie, Ondertussen in Wallonië. In Panorama op zondag 28 oktober om 20.15u.

In hun Walloniëblog op vrtnieuws.net omschrijven de vliegende Panorama-reporters het zo: "een reis om te proeven, te kijken en te luisteren, dus ook: hoe bekijken de Walen ons en zichzelf ? Wat vinden ze zelf van de verwijten aan hun adres? Denken ze nu echt dat het einde van België daar is en hoe zien ze de toekomst van Wallonië.”

Puype en Van den Eynde willen verder gaan dan de gebruikelijke clichés en de stereotypes. Ze maken van Charleroi hun eerste bestemming, alsof ze zichzelf op de proef willen stellen. Charleroi, de stad met het hoogste werkloosheidspercentage, Sin City, het Chicago van Wallonië. En inderdaad: “We doorkruisen troosteloze buurten die bevolkt worden met stereotiepe creaturen: hier wordt de gemiddelde Body Mass Index van de Belg de hoogte ingeduwd; banlieues waar werkloze jongeren rondscheuren op venijnige brommertjes.” Nergens is het moeilijker om door de vastgeroeste beeldvorming te raken dan in Charleroi, zo blijkt meteen.

Toch is elders in Henegouwen ook een ander Wallonië te vinden: Google bouwt er zijn hoofdkwartier uit voor Europa en het wereldvermaarde Cirque du Soleil heeft er zijn uitvalsbasis.

Pype en Van den Eynde zetten hun zoektocht voort. Naar het rijke Namen en Waals-Brabant, diep de Ardennen in en dan naar Luik, als sluitstuk.

Ondertussen in Wallonië: Panorama, zondag 28 oktober om 20.15 u.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: