ReGenesis is een succesvolle Canadese fictiereeks over de activiteiten van NorBac (North American Biotechnology Advisory Commission), een team van internationale wetenschappers dat controversiële biotechnologische evoluties onderzoekt, van genetische manipulatie en klonen, over designer baby's tot bioterrorisme. Kan wetenschap de wereld redden? Of leidt ze de mens naar zijn ondergang? Biotechnologie is een doos van pandora. Er is grof geld en 'goddelijke macht' mee gemoeid. De belangen zijn groot, zowel voor regeringen en bonafide organisaties als voor niets ontziende multinationals, terroristen en 'schurkenstaten'. Maar NorBac waakt, onder leiding van David Sandström (Peter Outerbridge). Aan de hand van straffe en spannende verhalen, komen in ReGenesis verstrekkende sociale, politieke en ethische aspecten van de wetenschappelijke ontwikkeling aan bod. Op vrijdag om 21.30 u. vanaf 9 mei.

De wetenschap is machtiger dan ooit. Alles lijkt mogelijk en dan vooral op het gebied van de biotechnologie. Klonen, voedsel genetisch manipuleren, organen kweken met slechts enkele cellen: wetenschappers draaien hun er hand niet meer voor om. Stilaan rijst de vraag of het wel zo’n goed idee is om de wetenschap ongecontroleerd haar gang te laten gaan. Bovendien is er veel geld gemoeid met het biotechnologisch onderzoek, zodat de sector meer en meer ongure types aantrekt die enkel uit zijn eigen gewin en geen rekening houden met mogelijke risico’s. Met de recente dreiging van gevaarlijke virussen zoals SARS, de gekkekoeienziekte en het West-Nijlvirus in het achterhoofd besluiten de regeringen van Canada, de VS en Mexico de handen in elkaar te slaan en de biotechnologische ontwikkelingen nauwgezet te gaan screenen.

Daartoe richten ze samen NorBAC op, de North American Biotechnology Advisory Commision. De in Toronto gevestigde organisatie houdt toezicht op biotechnologische evoluties in de drie deelnemende landen. Caroline Morrison (Maxim Roy) is de dominante directrice van NorBAC. Zij staat aan het hoofd van een bonte verzameling wetenschappers uit verschillende vakgebieden. Haar topman is de geniale maar arrogante David Sandström (Peter Outerbridge), die de dagelijkse leiding over het lab heeft. Samen met zijn rechterhand Carlos Serrano (Conrad Pla), de licht autistische Bob Melnikov (Dmitry Chepovetsky) en topvirologes Hira Khan (Mishu Vellani) en Jill Langston (Sarah Strange) doet Sandström onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen binnen de biotechnologie. Hij en zijn team zijn de waakhonden van de wetenschappelijke wereld en moeten voorkomen dat ondoordacht menselijk handelen een globale crisis veroorzaakt.

Moderne mysteries

De uitdagingen die NorBAC voorgeschoteld krijgt, zijn niet de minste. Het team stoot op wetenschappers met een grenzeloze ambitie, geleerden die een baby willen klonen, een perfecte mens creëren, een nieuwe soort scheppen met behulp van artificieel DNA, organismen genetisch modificeren, enz. Voeg daar nog de wetenschap aan toe dat elke afgestudeerde bioloog voldoende kennis heeft om een killervirus te maken, en je weet dat het team de handen vol heeft.

ReGenesis speelt in op een actueel probleem. Biotechnologie is de moderne goudkoorts. Er zijn grote belangen en veel geld mee gemoeid en iedereen is erbij betrokken: regeringen, universiteiten, ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven én terroristen.

Christina Jennings, bedenker van ReGenesis en uitvoerend producer, zegt daarover: “Zovele jaren vonden we zoveel dingen vanzelfsprekend. Het voedsel dat we aten, het water dat we dronken, de inentingen die we kregen. Nu de wetenschap onze wereld heeft overgenomen, hebben we geen keuze meer en moeten we de uitdaging aangaan. Maar we moeten goed geïnformeerd zijn als we beslissingen nemen. Ik hoop daarom dat ReGenesis het publiek prikkelt en het debat aanwakkert.”

Hoofdscenarist en uitvoerend producer Tom Chehak:: “De grootste mysteries in deze wereld zijn die binnen het gebied van de wetenschap. Ons internationale team van topwetenschappers onderzoekt dubieuze praktijken in de biotechnologie. Zij zijn dan ook de detectives van die wereld.”

Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar in ReGenesis. Soms gaat een verhaallijn enkele afleveringen mee, soms is een aflevering een afgerond geheel. Andere verhalen komen dan weer nooit tot een einde. Christina Jennings : “Net zoals in de wetenschap en in het leven, zijn er vaak twee kanten bij een debat. Sommige van onze verhalen exploreren beide standpunten zonder tot een definitieve conclusie te komen”.

De serie werd alvast goed ontvangen door pers en publiek. Ze is ondertussen uitgezonden in tientallen landen en won in totaal zes Gemini's (de Canadese Oscars).

Feiten of fictie?

Bij het maken van ReGenesis is er veel aandacht besteed aan de authenticiteit van de verhalen. De makers vroegen Dr. Aled Edwards, een vooraanstaand moleculair bioloog en professor aan de universiteit van Toronto, om te waken over de accuraatheid van de wetenschappelijke informatie. Ook op de set is permanent een microbioloog aanwezig om ervoor te zorgen dat zelfs de kleinste details wetenschappelijk correct zijn. Bovendien wordt er veel moeite gedaan om het publiek de wetenschappelijke context van de reeks te helpen begrijpen. ReGenesis gebruikt CGI (Computer Generated Imagery) en echt microscopisch materiaal om alles te illustreren.

Wie nóg meer wil weten, kan terecht op de website van het Ontario Genomics Institute - voor de feiten achter de fictie - en op www.regenesis.tv. Dat is niet zo maar een website, maar een echte parallelle wereld, waar de kijkers in contact kunnen treden met de wetenschappers en interactief betrokken worden bij de verhalen in de reeks én bij een aantal speciaal voor de site uitgewerkte cases en plots. De website werd trouwens bekroond met een Gemini Award voor Best Cross Platform Project én met een International Emmy in de categorie Interactive Program.

Het scenario voor ReGenesis werd geschreven door Tom Chehak, Avrum Jacobson en Jason Sherman naar een idee van Christina Jennings. De regie werd verzorgd door drie vooraanstaande Canadese regisseurs: John L’Ecuyer (Queer as Folk, Curtis’s Charm), Don McBrearty (The Interrogation of Michael Crowe, Butterbox Babies) en Jerry Ciccoritti (Lives of the Saints, Trudeau). ReGenesis is een productie van Shaftesbury Films voor Movie Central en The Movie Network.

ReGenesis: op vrijdag om 21.30 u. vanaf 9 mei

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: