De Rotterdamse Roufaida brengt vandaag haar debuut EP via LAB Music. Roufaida is een Nederlandse muzikante die in Rotterdam woont. Met invloeden van Björk, Fairuz en Nilüfer Yanya produceert Roufaida indiepop met gitaar, guembri, vintage Riffijnse cassette samples en beats in het Engels en Arabisch. Op het podium creëert ze haar ingetogen muziek solo, zodat de luisteraar heel dichtbij kan komen. Als kind reisde Roufaida, net als veel kinderen van Marokkaanse migranten, met haar familie met de auto naar Marokko in de zomer. Tijdens die ritten klonk Riffijnse en Arabische muziek tegen het decor van een steeds roder wordend landschap.

Na verschillende samenwerkingen heeft Roufaida ervoor gekozen om solo verder te gaan en produceert in 2021 haar nieuwe werk in haar thuisstudio in Crooswijk in Rotterdam. Voor het creeëren van bijpassende beelden voor video en foto’s rondom haar eerste release, is Roufaida in voorjaar ’22 naar Marokko gegaan met een team, maar heeft daarvoor ook gewerkt met jonge kunstenaars daar.

De EP zal niet alleen digitaal, maar ook op vinyl verschijnen in 10” formaat, verkrijgbaar bij alle platenwinkels en via de website van Roufaida. De liedjes gaan, zoals zij zelf zegt, over ‘in-betweenness’ en vertwijfeling, connectie, hoop en liefde. De zangeres heeft alle songs van de EP zelf ingespeeld, opgenomen en geproduceerd. “In een poging mijn werk persoonlijker te maken, onderzocht ik mijn Marokkaanse wortels, en dat pakte goed uit. Toen ik opnieuw naar de muziek uit mijn jeugd ging luisteren, gebeurde er iets; in de ritmes herkende ik een ritme dat ook in mijn lijf zit. Het voelde heel natuurlijk om daar iets mee te doen. Noord-Afrika en de Arabische wereld kennen veel spannende geluiden, een rijke filosofie en prachtige poëzie.”

Vanaf 2022 werkt Roufaida samen met het Benelux management Musickness (Balthazar, Eefje de Visser, Tamino, De Staat). Busker is haar Belgische partner voor boekingen en haar muziek zal wereldwijd gedistribueerd worden door LAB Music (Wies, Klangstof, Goldband) via haar eigen label For Farah Records.

Beluister 'Roufaida'

ROUFAIDA LIVE
20/04 - Bird – Rotterdam (NL) – EP presentatie
13/05 - Kampvuurconcerten – Holsbeek (BE) – support Absynthe Minded
27/05 - Cinema Plaza – Duffel (BE) - support Absynthe Minded
08/06 - Nijdrop – Opwijk (BE) - support Absynthe Minded
09/06 - Biebob – Vosselaar (BE) - support Absynthe Minded
10/06 - Muziekcentrum – Dranouter (BE) - support Absynthe Minded
18/06 - Muziekclub N9 – Eeklo (BE) - support Absynthe Minded

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over