Op woensdag 23 september toont Koppen hoe je digitaal kan ontwennen, bijvoorbeeld met digital detox coach Christine Wittoeck. Continu online zijn is een verslaving die ook veel kapot kan maken. Rudi Vranckx maakt voor Koppen een reisverslag van het blitzbezoek van enkele Belgische bisschoppen aan Noord-Irak vorige week.

En Koppen trekt met Louis Boeckmans (92), één van de laatste overlevende gevangenen van het Fort van Breendonk, terug naar het nazikamp. Elk jaar op 23 september herdenkt Breendonk de doden met een bedevaart.

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Digitaal dieet

“Rij je terug naar huis als je je gsm bent vergeten? Geeft internet stress op het werk?”

Zo begint een workshop van digital detox coach Christine Wittoeck, zelf ooit verslaafd aan het internet en nu ‘digitale ontwenningsevangelist’ in bedrijven: “Totaal afkicken heeft geen zin. Ik vergelijk het met een dieet, je moet je gedrag aanpassen als je blijvend en gezond wil vermageren. Een crashdieet werkt niet.”

Christine begeleidt ook individueel mensen met ongezonde digitale gewoontes: “2 op de 5 Vlamingen heeft symptomen van een internetverslaving. Je slaap lijdt eronder, maar ook het gezin en het werk. Het kan levens verwoesten en relaties breken.”

Bart De Waele, ceo van het digitaal communicatiebureau Wijs, gaat twee weken op zo’n digitaal dieet. “Ik ben continu online, in de auto, op het toilet enkel niet in mijn slaapkamer. Ik heb een grote angst om zonder stroom te vallen en soms verdrink ik wel in de e-mails. Ik ben heel benieuwd of het me zal lukken!”

Bisschoppen in Irak

Het was een ongewoon zicht, een bisschop met de tranen in zijn ogen. Het waren dan ook gruwelijke verhalen die de Luikse bisschop Harpigny en zijn twee Vlaamse collega’s Jozef De Kesel en Léon Lemmens te horen kregen tijdens hun blitzbezoek aan Noord-Irak. Een bezoek waarmee ze hun solidariteit wilden betuigen met de christenen die voor IS op de vlucht moeten. Rudi Vranckx maakt voor Koppen hun reisverslag.

De bisschoppen bezoeken er ook een klooster, maar vooral de ontmoeting met een aantal jezidi-meisjes maakt enorme indruk: “Ik was bang van alles wat IS met ons deed. Hun gedrag was vuil en smerig.”

De hel van breendonk

Louis Boeckmans (92) is één van de laatste overlevende gevangenen van het Fort van Breendonk. Het fort, dat langs de drukke A12 ligt, was één van de gruwelijkste kampen van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Slechts de helft van de 3.600 gevangenen overleefde het. Louis gaat met ons terug naar het kamp dat, sinds de Duitsers het in 1944 achterlieten, niet is veranderd. Ook al is hij 92, hij herinnert zich nog elk detail, elke naam, elke foltering uit de ‘Hel van Breendonk’. Elk jaar op 23 september herdenkt Breendonk de doden met een bedevaart.

James Deem, een Amerikaans auteur die al meerdere werken op zijn naam staan heeft over de concentratiekampen, schreef er net een boek over. Hij wil dat de hele wereld weet wat er in Breendonk gebeurde.

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: