Hoe slaagt een student aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht erin om zijn toch al gewaagde afstudeerproject – het ontwikkelen en componeren van ’s werelds allereerste Rock Opera Videogame – uit te bouwen tot een ambitieus audiovisueel live-spektakel waaraan zowel de top van de internationale rock- en metalscene als het Metropole Orkest met veel passie meewerken?

We schrijven oktober 2012. Muzikant Ivo van Dijk (voormalig drummer bij Xystus, Equilibrio) start zijn afstudeerproject aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Samen met een rap groeiend team van medestudenten initieert en componeert hij de daarop volgende twee jaar ’s werelds allereerste interactieve Rock Opera Videogame Karmaflow. Dat dit afstudeerproject Ivo’s aanvankelijke toch al niet geringe ambities uiteindelijk ver zal overtreffen, kan hij op dat moment nog niet vermoeden.

Als Ivo in augustus 2014 afstudeert als Composer for Media is de omvang en allure van het multidisciplinaire project hem inmiddels echter wél duidelijk: ,,Op dat moment werkt een team van vijftien mensen al ruim anderhalf jaar keihard aan Karmaflow en alles wat daarbij komt kijken. Bovendien doet de top van internationale rock- en metalscene ook in de game mee; een heuse sterrencast met bandleden van onder meer DragonForce, Cradle of Filth, Epica, Sonata Arctica, Delain en Arch Enemy.”

Karmaflow music teaser nu online

Om alvast een muzikale indruk te krijgen van Karmaflow, staat nu op YouTube en Soundcloud een music teaser met daarop het Metropole Orkest en meerdere rock/metalzangers en -zangeressen.

Karmaflow: The Rock Opera Videogame als rockopera op de podiumplanken!

Maar de videogame is lang niet alles, laat Ivo enthousiast weten. ,,Ons doel is om muziek, games en theater op een unieke en bijzondere manier te verenigen. Karmaflow wordt daarom sporadisch ook live uitgevoerd als interactieve rockopera door de speciaal hiervoor geformeerde Karmaflow Band, samen met (inter)nationale gastmuzikanten en het Metropole Orkest. Laatstgenoemde verzorgt de symfonische rand van de muziek – het klassieke gedeelte dus. Zondag 18 januari en maandag 19 januari aanstaande zijn de twee premières Karmaflow in Concert: The Rock Opera.”

Karmaflow: The Rock Opera Videogame
Karmaflow vertelt het verhaal van de Karmakeeper en diens reis door verschillende werelden, die ieder door een Guardian worden beschermd. De Karmakeeper heeft als taak om, al puzzelend en onderzoekend, de Guardians en hun tegenhangers te vinden en te helpen met een conflict dat in hun respectievelijke wereld woedt.

Karmaflow is 's werelds eerste Rock Opera Videogame en is een experiment van muzikaal en gezongen narratief. Alle dialogen in de game worden gezongen door een sterrencast uit de rock- en metalscene. De zangers en zangeressen van o.a. DragonForce, Cradle of Filth, Epica, Sonata Arctica, Delain, Textures en Arch Enemy brengen de karakters uit Karmaflow tot leven. De trailer staat hier.

Karmaflow in Concert: The Rockopera - premières op zondag 18 en maandag 19 januari 2015
Op 18 en 19 januari 2015 vindt in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch de première plaats van Karmaflow in Concert: The Rock Opera. Dit theater is het decor voor de allereerste interactieve rockopera, een epische multimediale samensmelting van rock, klassiek, etnische klanken & videogames - live uitgevoerd door het Metropole Orkest en de speciaal gevormde Karmaflow band met een volledig gekostumeerde internationale all star cast van gastzangers en -zangeressen uit de rock en metal.

In samenwerking met DBLR media is tevens een speciale companion app ontwikkeld die het publiek in staat stelt om het verloop van de rockopera (net zoals dat in de game zelf kan) te beïnvloeden. Middels deze companion app op de eigen smart device wordt het interactieve en adaptieve karakter van de gelijknamige videogame naar deze podiumvoorstelling vertaald.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Karmaflow
Datum: 
zondag 18 en maandag 19 januari 2015
Locatie: 
Theater aan de Parade 's-Hertogenbosch
Meer over