Alain Buyck

Eind 2000 kwam er door interne spanningen een eind aan het succesverhaal van de Smashing Pumpkins. De groep werd in 1988 opgericht in thuisstad Chicago, maar de grote doorbraak volgde 3 jaar later in 1991. Hun album “Gish” behaalde moeiteloos platinum en leverde hen een platencontract bij Virgin op. Alom bekende nummers zoals 'Disarm','1979', 'Tonight tonight', '1979' zijn ondertussen onder de klassiekers gerangschikt.

Na jaren van stilzwijgen kondigde Frontman Billy Corgan midden 2005, met een paginagrote advertentie in een Amerikaans magazine, aan dat hij de groep nieuw leven wilde inblazen. Twee jaar later, vlak voor de zomer van 2007, lanceerde de groep eindelijk hun langverwachte nieuwe album 'Zeitgeist'. Vorig jaar was de band reeds twee maal te gast in ons land, zo stonden ze in de AB en tijdens de zomer op de festivalweide van Pukkelpop.

Maandagavond was de band voor de derde keer in één jaar tijd in België, en derde keer goede keer zullen we maar zeggen. Waar het optreden in de AB nog de moeite waard was, was het op Pukkelpop al een heel stuk minder, maar maandagavond in Vorst Nationaal was het uiteindelijk helemaal raak. De mannen van de Smashing Pumpkins lieten duidelijk hun klasse nog eens zien.

Waar de songkeuze in het verleden vaak een probleem was, was deze maandagavond perfect in orde. Natuurlijk stond hun jongste plaats “Zeitgeist” op de voorgrond, maar tegelijk ook niet. Want het waren net de oudere nummers zoals 'Bullet with butterfly wings' en 'The everlasting gaze’ die voor de hoogtepunten zorgden. Maar het absolute hoogtepunt van de avond was zonder enige twijfel: “United States’. Vorst Nationaal ontplofte bij wijze van spreke. Spijtig van de mindere afsluiter met “Lips like sugar”, maar ochja het is hen vergeven.

Voor de thuisblijvers hebben we trouwens goed nieuws. Onze fotograaf zorgde voor enkele mooie foto’s die je nu in ons fotoalbum kan terugvinden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: