Voelt u zich eenzaam in uw huis? Wel dat is zeker niet nodig aangezien u uw huis deelt – en zelfs uw bed- deelt met een troep insecten en beestjes. En voor sommigen kunnen die enkele mieren in de voorraadkast uitdraaien op een regelrechte plaag. Hoog tijd om de hulp in te roepen van het duo ongediertebestrijders van ‘SOS Parasiet’. In dit nieuwe BBC-programma wordt Anthea Turner – bekend van het VIJFtv-programma ‘Perfect Housewives’- uit haar veilige omgeving weggerukt om het land te doorkruisen om huizen te bevrijden van allerlei ongedierte. Anthea heeft zelf een hekel aan parasieten van alle soorten en formaten en wordt gesteund door ongedierte verdelger Mark Coltman. Zij zijn het laatste redmiddel voor mensen die gek worden van de parasieten in hun huis. Zo krijgt het duo onder andere te maken met ratten, kakkerlakken, muizen, luizen en andere afschuwelijke beestjes en insecten.
Van een DJ in Londen met kakkerlakken en luizen tot een familie in Lincolnshire die tot het uiterste gedreven worden door muizen en mollen. Anthea en Mark zijn er om hen uit de nood te helpen. Elke aflevering bezoeken ze twee verschillende gezinnen die belaagd worden door insecten, mieren, muizen of ander ongedierte. Nadat ze alle conventionele methodes tevergeefs hebben uitgeprobeerd om hun huis te bevrijden van ongenodigde gasten, ligt hun laatste hoop bij Anthea en Mark. Het duo begint eerst met behulp van de nieuwste technologie de omvang van de plaag na te gaan. Eens dit duidelijk is bestrijdt Mark de plaag door het ongedierte met alle nodige middelen te verwijderen. Daarbij trekt hij zich niets aan of de gezinnen zijn methodes appreciëren of niet.

Voor Anthea is het meer dan probleem groter dan enkel het ongedierte. Het draait immers ook om de mensen te helpen. Anthea onderzoekt hoe het komt dat er een plaag van ongedierte aanwezig is waarbij ze de slachtoffers enkele schokkende waarheden onder ogen doet zien en dan gaat het niet enkel over parasieten. Ze overtuigt de families ook om drastische veranderingen te maken in hun huis en levensstijl om te voorkomen dat de ongewenste gasten terugkeren. Dit leidt soms tot erg levendige en onverwachte confrontaties.
Mark Coltman werkt al sinds 1991 bij de ongediertebestrijding.

Hier zijn de 10 belangrijkste tips van Mark om ongedierte te vermijden en te bestrijden
- Als een balpen onder een voor- of achterdeur gaat, kunnen muizen gemakkelijk binnen raken. Gebruik een borstelstrip om dit te voorkomen.
- Dichte plantenbegroeiing nabij je buitenmuren en vuilniszakken nodigen knaagdieren uit.
- Kapotte gootstenen en luchtgaten, gaten in pijpen en oude pijpgaten voorzien een gemakkelijke toegang voor ratten en muizen. Sluit deze gaten en breuken goed af.
- Beschadigde of ontbrekende riooldeksels zorgen ervoor dat ratten floreren. 9 van de 10 rattenplagen kunnen getraceerd worden tot het rioolsysteem.
- Hygiëne is de sleutel bij elke ongedierteplaag. Zorg ervoor dat oud voedsel zo snel mogelijk opgekuist is. Laat ’s nachts nooit eten staan aangezien het meeste ongedierte ’s nachts actief zijn.
- Bij warm eten zullen er vliegen landen op je eten. Om te eten moeten ze overgeven over het eten om aangenaam en vloeibaar te maken. Laat geen eten staan bij vliegen tenzij je buikpijn wil.
- Wanneer je in een hotel verblijft, controleer dan altijd onder de lakens en onder de matrasovertrek. Kleine, donkerbruine of rode vlekken duiden op een overvloed van bedluizen.
- Wees verantwoordelijk als je huisdieren hebt. Behandel katten en honden tegen vlooien op regelmatige basis, zodat je ervoor zorgt dat de onderlaag gewassen is waardoor je alle eieren verwijdert. Als vlooien actief zijn, moet je het tapijt grondig stofzuigen. Gooi vervolgens de inhoud buiten weg voor je de tapijten met een product behandelt.
- Haal nooit zelf een wespennest weg met een ladder. Ze zullen meteen rond je samendrommen en de kans is dan groot dat je van de ladder valt.
- Als je kleine, rode mieren in je huis ziet, doodt ze dan niet. Bel een professionele ongediertebestrijder op die hen kan identificeren. Als het Pharoah-mieren zijn, zal de koningin voor elke mier dat je doodt, er twee keer zoveel maken.


Anthea en Mark binden de strijd aan met twee verschillende diersoorten die twee huishoudens het leven zuur maken. Het huis van rapper ‘MC Desire’ McNeish en zijn partner Tammy Parker is vergeven van Duitse kakkerlakken. Ze kunnen niet slapen en hebben schrik om in de keuken te gaan. Ze vrezen dat hun maagproblemen het gevolg zijn van de kakkerlakken die bacteriën verspreiden op hun voedsel. Anthea en Mark beseffen echter al snel dat het gebrek aan hygiëne en een enorme hoeveelheid rommel het probleem alleen maar erger maakt.

Het tweede slachtoffer is Leah Grant die op de rand van een zenuwinzinking staat door een massale invasie van Pharaoh mieren. Ze kruipen ’s nachts over haar, raken bij haar eten en doen haar zenuwachtig en jeukerig voelen. Jammer genoeg voor Mark en Anthea is dit één van de moeilijkste plagen om van af te raken. De behandeling vereist dat je ze naar buiten moet lokken met lokaas, waardoor ze Leah achter moeten laten met meer mieren dan ze ooit gezien heeft

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: