Sandra Van Watermeulen
Stikstof

@ Lokerse Feesten

Dat men bij de Lokerse feesten van Stikstof houdt, is alvast geen publiek geheim. Zo stond Stikstof of Zwangere Guy de jongste jaren steevast op de affiche te pronken. Zo mocht ook dit jaar de koning van de Belgische hiphop dit jaar niet ontbreken. Terecht overigens want deze crew zorgt altijd weer voor een uniek muzikaal feestje zonder weerga. Na afloop kreeg stikstof dan ook een gouden plaat voor hun magistraal ‘Familie Boven Alles’ album.

En of het familiegevoel primeert bij deze band. De groep weet als geen ander het publiek muzikaal te verbinden en dat voelt men totop de achterste gelederen van het festivalterrein. Al moet ik eerlijkheidshalve ook bekennen dat deze vibe in zaal nog sterker overkomt, doch was dit opnieuw een zeer genietbaar sterk Stikstof festivaloptreden dat bij velen nog dagen zal nazinderen.

Introgewijs stuwde DeeJay Vega de eerste noten van ‘Ambras & Alles kapot’ door de boxen en zo is de sfeer gezet. Het publiek is bij deze verwittigd, het wordt een vurige avond. Waarna het langzaam opbouwende ‘All Caps’ de Brusselse sferen bit by bit het publiek in pompt. Hun Brussel, dat van achter de facade, het conflictrijke Brussel dat aan velen voorbijgaat maar daarom niet minder relevant is … de realiteit achter de grote facade, m.a.w Stikstof BXL!

‘Driedubbeldik’ en het catchy ‘Grondleggers’ uit ‘Familie boven alles’ nemen het publiek mee in een verhalend kat-en-muis spelletjes tussen de politie en jongeren. Twijfel, de zoektocht, de ups & down van de jongeren, allen worden ze vertaald in tekst en barz. Vriendschap en loyaliteit het enige is dat je kan redden in deze uitzichtloze situaties, ‘Familie boven alles’ is dus het credo. Dit catchy nummer is als een dialoog met het publiek en wordt dan ook luidkeels meegebrult … Dit laat immers niemand koud. Want hebben we niet allemaal moeilijke tijden achter de rug waarbij vrienden en familie een houvast bieden?

Waarna Deejee Vega en Astro nog een filmische intro op het publiek loslaten, ’t publiek geniet opnieuw volop als 2010 door de woofers schalt. Het publiek wordt figuurlijk aan flarden gerapt om zo naadloos richting ‘Gele blokken’ te gedijen. Een Stikstof klassieker die steeds zalig binnenkomt … In de eerste gelederen wordt elke letter meescandeert en de mosh pit begint langzaam vorm te krijgen.

Tijd voor de tweespalt uit hun laatste ‘Moeras - Op het graf’ uit hun laatste album. Bikkelharde BXL realiteit wordt cartier gewijs gebracht, waarna de stikstof crew zijn werkijver en trouw beatgewijs op het uitgelaten publiek wordt los laat.

Als toemaat wordt de sfeervolle ‘Oooow’ uit de eerste Jazz Brak soloplaat gebracht en dat blijkt zijn effect niet te missen. Een hiphop klassieker in wording?

‘Zeg ze’ en het titelnummer uit hun gouden plaat ‘familie boven alles’ volgen. De lyric ‘Ik weet nog goed waar het begon ’ zegt alles, het symboliseert Stikstof’s mooie muzikale parcour. Genieten is dan ook de boodschap, want het is een adrenalinestoot van jewelse. Het is trouwens ongezien in België wat zij voor de Nederlandstalige hiphop gedaan gekregen hebben … dus een gouden plaat is hier op zijn plaats. Respect gasten! Na 50 jaar hiphop valt er veel in zijn plooi …

‘Maar wie bepaalt het script, wat is het scenario?’ … Wel dat is Zwangere Guy, DeeJay Vega, Astrofisiks en Jazz Brak, met hun waanzinnig goede rhymes annex beestig goede beats.

ZG ment het publiek en vraagt om de moshpit(s) open te trekken en waarna ‘Frontal’, ‘Alles kapot’ en ‘Ambras’ in het publiek worden geknald. Wat is een muzikaal orgasme voor het publiek! De moshpit ontploft en het publiek gaat volop mee in de flow van de band …

‘Heb het altijd al gezegd … Eerst de fans daarna niks’ over toewijding en geloof in eigen kunnen, maar vooral over de unity die Stikstof hiphop gewijs onder de mensen brengt. Thanks Bro’s, we love you! Dank alweer voor dit fijne optreden, ‘See you guys next year’!

Ben Nys, 10 Augustus 2023

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Stikstof
Datum: 
09/08/23
Locatie: 
Lokeren
Meer over