“De opwarming van de aarde is nog nooit zo snel gegaan als vandaag. Dat zie je het best op die plaatsen waar er al een extreem klimaat heerst. Daar vallen nu de eerste doden. Het is echt een kwestie van leven of dood.” VTM-weervrouw Jill Peeters neemt Telefacts mee op sleeptouw naar Kenia. Doel van de reis: de schrijnende gevolgen vastleggen van de opwarming van de aarde, zoals ze die ook beschreven heeft in haar boek “Onze planeet wordt heet! Global warming bij ons”. En vooral ook: er concreet iets aan doen.

De plek waar het om draait is het Turkanameer, vlakbij de evenaar en één van de heetste plekken op aarde met 45 graden in de schaduw. Het meer heeft twee keer de oppervlakte van België en door de opwarming van de aarde zakt het peil van het water er jaarlijks met 60 cm. Hier wonen de El Molo. Deze kleinste stam van Afrika is met uitsterven bedreigd. Omdat de hele stam leeft van het meer, denkt Jill dat de oorzaak daar te zoeken is. Samen met Afrika-kenner Eddy Van Gestel neemt ze stalen van het water en laat die analyseren. ”De El Molo drinken van het meer en eten de vis die erin zit. En wat blijkt nu uit de stalen van het water? Het fluorgehalte is alarmerend hoog en het water is daardoor gewoonweg giftig. Het water verdampt, door de hitte, maar het fluor verdampt niet mee. Vandaar die hoge concentratie.”

De schaarste van het water creëert bovendien een enorme rivaliteit tussen verschillende stammen. “Een aantal weken geleden heeft een rivaliserende stam nog een meisje van zes vermoord. Zomaar.” Omdat die rivaliserende stam nog op de loer ligt, voelt Jill zich niet altijd even veilig. “Komaan jongens, let ’s go!”, klinkt het kordaat, wanneer ze ’s nachts terugkeren van een bezoekje aan de vader van het vermoorde meisje. “We hebben niks anders dan onze lantaarn. Tot daar onze verdediging.”

Jill doktert een manier uit om de El Molo van zuiver water te voorzien. Velen hebben het al geprobeerd maar tot nu toe is er niemand in geslaagd. “De meest ridicule oplossingen zijn hier al voorgesteld. Een regenton om het water op te vangen bijvoorbeeld. Het regent hier alleen nooit...” Dé oplossing die een hele stam moet redden : woensdag 10 oktober 2007 in Telefacts.

Telefacts elke woensdagavond om 22.30 op VTM

Tekst: VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: