Els Verhaeren

Voor de derde keer op rij brengt Frontview Magazine verslag uit van op Rock Am Ring in Duitsland. Plaats van afspraak was dit jaar voor de tweede keer het vliegveld van Mendig. Het weer zat ook in Duitsland behoorlijk tegen de laatste dagen en regen en modder waren jammer genoeg niet te vermijden. De aangekondigde affiche had er echter begin dit jaar al voor gezorgd dat het festival volledig uitverkocht was. Rock Am Ring blijft dus ook op de nieuwe locatie scoren. 93.000 toeschouwers zullen dit weekend van 3 juni tem 6 juni kunnen genieten van volgende headliners: Black Sabbath op zondag, Red Hot Chili Peppers op zaterdag en op vrijdag Volbeat.

Hardcore metal band We Came As Romans mocht RAR 2016 openen op het hoofdpodium (Seat Volcano Stage). Het publiek werd een 10-tal minuten vooraf op het festival terrein binnen gelaten waarna ze richting Volcano Stage renden. Het Duitse publiek had er duidelijk zin in. En ze hadden keuze genoeg, want een uurtje later opende Larkin Poe de Beck’s Crater Stage en later gingen ze ook van start in de Alternatent.

De vikings van Amon Amarth deden het publiek aan het Volcano stage headbangen. De mannen uit Zweden kregen even het gezelschap van de Duitse ‘Queen of Metal’ Doro. Met het podium vol drakenboten kwam iedereen mee in de juiste viking sfeer. De band bracht onder andere “Guardians of Asgaard”.

Het festivalterrein had wel heel erg geleden onder overvloedige regenval van de laatste dagen, vooral rond de plaatsen waar de eettentjes stonden was er veel verkeer geweest en waren er veel moddersporen ontstaan. RAR had zijn best gedaan om al wat paden te voorzien van boomschors, maar er moest nog veel door de modder geploeterd worden. Verse regen zorgde er ook nog voor dat alles nog wat smeuïger werd. Maar de festivalgangers hadden zich er op voorzien, verschillende soorten regenjasjes en poncho’s kleurden de festivalweide en menig muziekliefhebber verplaatste zich op rubberen laarzen. Een enkeling trotseerde de modder op zijn blote voeten. De Vulkaneiffel had al wat te verduren gekregen en er zou nog slecht weer aankomen maar Marek Lieberberg reageerde daarop met “Wir Schaffen Das”.

© Edwin Houdevelt
© Edwin Houdevelt

Het publiek wilde er ook helemaal voor gaan, heel wat fans hadden zich weer verzameld voor Volcano stage waar Disturbed zich aankondigde met als opener “Ten Thousand Fists”. Het waren zelfs meer dan 10.000 vuisten die heel enthousiast de lucht in gingen. Op Crater stage was er niet alleen muzikaal entertainment. Puscifer had een grote ring mee op het podium waar gemaskerde mannen in gingen worstelen. Maar zij hadden niet zoveel succes. Het RAR publiek had duidelijk veel meer interesse in het optreden van Tenacious D.

Zo’n 10 minuten later dan voorzien klonk “O Fortuna” uit Carmina Burana van Carl Orff door de boxen en leek de set van Tenacious D te startten maar niets was minder waar. Er kwam een hevig onweer over Mendig en in plaats van muziek kwamen er waarschuwingen door de boxen dat men door gevaar van blikseminslagen afstand moest houden van de metalen omheiningen en podia. Alle optredens werden even stop gezet. Het festival werd, voor het tweede jaar op rij, getroffen door een blikseminslag waarbij deze keer 8 zwaarder gewonden vielen die naar het ziekenhuis werden afgevoerd, één van hen moest gereanimeerd worden. Donder, bliksem en hevige regenval zette zo weer even een domper op de feestvreugde.

Maar de fans wilden dat het muziekfestijn bleef doorgaan en zo kregen ze na bijna twee uur vertraging toch nog Jack Black en Kyle

© Edwin Houdevelt
© Edwin Houdevelt

Gass op het podium te zien. Nadat ze het zelf hadden aangekondigd op de facebook pagina van RAR. Bijna onherkenbaar met vrij lang haar, lange baard en in dikke regenjas kwam Jack Black het podium op. Samen met Kyle en de rest van de band zorgden hij voor een hilarische rockshow en speelden onder andere “Dude”, “Tribute” waar de fans genoten. Comedy verpakt in een rockshow en het publiek smulde er van en zong luid mee. “The Metal” werd ook geëerd en niet alleen de muziek, ook de metalfans die bliksem trotseerden om Tenacious D te kunnen zien. Eindigen deden ze met “Fuck her Gently” waar het publiek gretig op meezong en hevig reageerde als een vrouw in het publiek haar borsten toonde toen ze op de grote schermen verscheen.

© Edwin Houdevelt
© Edwin Houdevelt

Alle gebeurtenissen van de avond zorgde er natuurlijk ook voor dat Volbeat met serieuze vertraging op het podium kwam. Na een intro “Born to raise Hell” klonken de eerste gitaarnoten, knalde er vuurwerk rond het podium en viel het gekende Volbeat doek naar beneden. Michael Poulson en co gaven een knallende show. De heren hebben net een nieuw album “Seal the Deal & Let’s Boogie” uit, hun zesde full album ondertussen. Hun setlist bestond dus uit nieuwe nummers waaronder “The Devil’s Bleeding Crown”, “Let It Burn” en “Black Rose”. De oudere en reeds bekendere nummers werden natuurlijk ook niet vergeten. Een medley van “Heaven nor Hell” , “A Warrior's Call” en “I Only Want to Be with You”, wat Cash country met “Sad Man’s Tongue” voor ieder wat wils. Poulson zei dat Tenacious D ‘the Thunder’ bracht en zij stopten de regen!

Jammer genoeg had die eerdere regen het terrein nog meer in de modder doen baden. Als het donker was kon je maar zeer slecht zien waar het misschien nog behoorlijk was om te stappen. Heel veel plaatsen waren oververzadigd en deden je een tiental centimeter in de modder zakken. Ze zullen bij RAR behoorlijk wat werk hebben om het terrein klaar te krijgen voor de volgende twee festivaldagen. Er wordt tijdens de twee komende festivaldagen nog slecht weer verwacht met mogelijks onweer en hagel. Afwachten welk effect dit heeft op het festival.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Rock Am Ring
Datum: 
3-5 juni 2016
Locatie: 
Mendig, Duitsland
Meer over