(c) Johan Wynants

OPENDOEK verwelkomde een recordaantal bezoekers op het Toekoer Festival, zondag 4 september. Toekoer, dat is hét jaarlijkse theaterfestival voor de hele familie, op de Abdij Herkenrode in Hasselt. Na twee corona-edities met een aangepast programma kon het festival dit jaar haar tiende verjaardag in volle sfeer vieren.

De zonnige zondag startte met een gezellige brunch op een levend picknickkleed, waar de vroegste festivalgangers konden luisteren naar allerhande poëtische verhalen. De hele namiddag konden jong en oud grasduinen in een divers aanbod aan theatervoorstellingen en -acts. Teksttheater, muziek- en danstheater, improvisatie, vertelkunst, circus, … Voor elk wat wils. Er wordt steevast gekozen voor voorstellingen die dankzij hun gelaagdheid niet enkel aantrekkelijk zijn voor de kinderen, maar ook hun ouders en andere familieleden kunnen bekoren. Een formule die goed werkt, want Toekoer Festival was dit jaar al aan haar 10de editie toe. Voor de samenstelling van dit gevarieerde programma deed OPENDOEK vooraf een beroep op een kinderjury. Want wie beter dan de kinderen zelf kan beslissen welke voorstellingen er op Toekoer Festival staan?

Tijdens Toekoer Festival kon je niet alleen theater kijken, maar ook zelf spelen. Zowel de kinderen als hun ouders volgden workshops slapstick, circustechnieken, graffitikunst … Het enthousiasme van de deelnemers gaf het sprekende bewijs dat je nooit te jong of te oud bent om te leren, te spelen en creatief aan de slag te gaan.

Het festival was voor het eerst volledig gratis. OPENDOEK vindt het immers belangrijk om iedereen van jongs af aan onder te dompelen in cultuur. Niemand mag daarvan verstoken blijven en het financiële aspect mag daarbij geen drempel zijn. Want cultuur verruimt je wereldbeeld en bevordert levenslang je persoonlijke ontwikkeling. Hoewel het festival gratis was, hadden heel wat gezinnen vooraf al gereserveerd om zeker te zijn van een mooi plekje en niets te missen van de voorstellingen. Ook het mooie zomerweer kregen ze er dit jaar gratis bij.

Toekoer Festival wordt georganiseerd door OPENDOEK, de organisatie voor theater in de vrije tijd, in samenwerking met de Abdij van Herkenrode.

OPENDOEK faciliteert en ondersteunt het theater in de vrije tijd, waardoor iedereen met een passie voor podiumkunsten zich kan ontplooien. Hierin staan samenhang, solidariteit en ontmoeting centraal. Een van de manieren waarop OPENDOEK deze ontmoeting wil stimuleren en speelkansen aanbieden, is Toekoer Festival.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over