De nieuwe VIJFtv-topserie Ugly Betty speelt zich af in de oppervlakkige modewereld, waar alles om het uiterlijk draait. Betty Suarez, vertolkt door America Ferrera (die al een Emmy en Golden Globe ontving voor haar vertolking), wordt aangenomen als secretaresse bij het bekende modeblad ‘Mode’. Ze is slim, lief en heeft een hart van goud. Betty wordt de nieuwe assistente van Daniel Meade, notoir rokkenjager en zoon van de directeur van Meade Publications, Bradford Meade. Bradford wil het allerbeste voor zijn bedrijf maar ook voor zijn zoon. Om te voorkomen dat zijn zoon weer eens met een assistent het bed induikt, staat hij erop dat Daniel een onaantrekkelijke assistent aanneemt: Betty.

Betty wil graag carrière maken maar het enige wat haar in de weg staat is tegelijkertijd het belangrijkste in de modewereld: haar uiterlijk. Hoe kan een gewoon meisje zich redden in de harde wereld van high fashion? En hoe ver moet ze gaan om er bij te horen?

Ugly Betty is gebaseerd op het Columbiaanse origineel ‘Yo soy Betty, la fea’ maar is in tegenstelling tot het origineel geen dagelijkse telenovelle maar een wekelijks drama met 22 afleveringen in het eerste seizoen. Ugly Betty is onder andere geproduceerd door actrice Selma Hayek die zelf ook een gastrol zal vertolken. Daarnaast zijn er in de serie rollen weggelegd voor zangeres en actrice Vanessa Williams (Bye, Bye Birdie, Soul Food, Shaft ), Ashley Jensen (Extra’s), Alan Dale (Neighbours, 24 en Navy NCIS), Eric Mabius (The L-Word), Tony Plana ('JFK', 'Nixon', 'An Officer and a Gentleman' en 'Toward Darkness' ), Christopher Gorham (Popular, Jake 2.0, Medical Investigation, Out of Practice), Ana Ortiz (Over There), Becki Newton (entertainment-programma 'Movie Junky' & American Dreams), Mark Indelicato ('The Dave Chappelle Show') en Michael Urie (‘Undressed).

Uiteraard zijn er ook bekende cameo’s en gastrollen van Salma Hayek (Frida, Desperado), Rebecca Romijn (Femme Fatale, X-Men triologie), Judith Light (Who’s The Boss, Law & Order: Special Victims Unit), ea. Ugly Betty heeft na slechts één seizoen al drie Emmy’s (beste actrice, beste regie en beste casting), twee Golden Globes (beste actrice en beste serie), een WGA-award (voor beste nieuwe serie) en een nominatie voor de People's Choice Award in de wacht gesleept. Dat de serie een enorm succes is en een enorme impact heeft, blijkt ook uit de vele onderscheidingen die America Ferrara in ontvangst mocht nemen omdat ze een rolmodel is voor jonge tieners die niet meteen beantwoorden aan het moderne schoonheidsideaal.

Interessante weetjes:
- De parel ‘B’-ketting van Betty is een replica van de bekende halsketting van Anne Boleyn, de vrouw van Henry VIII en moeder van Elizabeth I.

- Er was een blad dat echt Mode heette. Het was gericht op vrouwen met een maatje meer maar stopte in 2001. Hoewel Fashion Tv regelmatig in de serie voorkomt, is het op geen enkele wijze verbonden met het echte Tv-kanaal of de Franse zender met dezelfde naam.

- De volle naam van Mark is Mark Saint-James maar uit één van de deleted scenes blijkt dat hij vroeger anders heette, namelijk Mark Weiner. In die scène vraagt Betty aan Mark: "Your real name is Weiner?” Marc answers: “I had to change it. A gay kid named Weiner? I wanted to beat myself up.”

- Hoewel de serie zich afspeelt in New York en de piloot er ook gefilmd is, worden alle andere afleveringen gefilmd in een studio in Los Angeles. Zoals bij vele programma’s worden foto’s en videobeelden gebruikt. Dit wil zeggen dat bijna alles wordt opgenomen voor een green screen.

- Het originele concept voor Ugly Betty als een vreemde eend in de bijt was Betty die een FBI-agent wilde worden. Een idee dat gelukkig snel werd afgewimpeld door producer Benjamin Silverman.

- Het succes van de serie Ugly Betty heeft ervoor gezorgd dat er een kostuum is ontworpen voor Halloween. In Saturday Night Live parodieerde komiek Fred Armisen het personage Betty. Hij noemde haar Fugly Betsy.

- Op het nachtkastje van Betty ligt er het boek ‘The Sisterhood of The Traveling Pants’. America Ferrera speelde Carmen in de filmversie van het boek.

- Een van de makers is Silvio Horta die openlijk homoseksueel is. Geruchten over de geaardheid van het personage Justin bevestigde hij met de woorden ‘dat hij de reis zal maken’. Horta geeft toe dat hij veel van zichzelf in Justin ziet.

- Eric Mabius, die Daniel Meade vertolkt, wees Ugly Betty bijna af om een nieuwe held te worden in de serie Heroes.

- Vanessa Williams in 1984 tot Miss America werd uitgeroepen, maar later haar titel weer moest inleveren, nadat er naaktfoto's in het tijdschrift Penthouse werden gepubliceerd.

- Het personage van Christina was oorspronkelijk een New Yorkse tot dat de Schotse actrice Ashley Jensen voor de rol kwam lezen. Onmiddellijk werd Christina een Schots personage.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: