Op vraag van het 'Unheard Film Festival' in Amsterdam werd de Antwerpse band Blackie & the Oohoos eind maart 2010 uitgenodigd om live een zelf gecomponeerde soundtrack te maken bij een film naar keuze. Het werd Roman Polanski’s legendarische thriller 'Repulsion' uit 1965. De film, de eerste die Polanski in Engeland maakte, handelt over de Vlaamse jongedame Carole - gespeeld door een beeldschone Catherine Deneuve - die bij haar oudere zus in London gaat wonen. Wanneer Carole het appartement een paar dagen voor zichzelf heeft slaan haar gedachten op hol met hallucinerende hersenspinsels vol van verleiding en seks. Het heeft geleid tot een film waarin Roman Polanski zijn voorliefde voor de surrealistische cinema van Luis Buñuel in een thriller a la Alfred Hitchcock's 'Psycho' weet te verwerken. De combinatie van 'Repulsion' en Blackie & The Oohoos' onheilspellend lieve muziek leverde een intense en intrigerende voorstelling op. Daarom doen ze het nog eens een keertje over in TRIX!

"Volgens eigen zeggen hebben de zusjes en consorten zich bij het componeren van de nieuwe soundtrack voor Repulsion volledig in dienst gesteld van de film: ‘Stilte is erg belangrijk. Het mocht bovendien geen concert worden. Het is dus iets heel anders dan we normaal doen.’ Hun respectvolle aanpak verdient zich tijdens het optreden terug in een intense kijk- en luisterervaring; door de stilte te bewaren zijn de momenten waarop de muziek ingezet wordt des te huiveringwekkender. Het typische geluid van de band vloeit dan ook naadloos samen met de psychologische horror van de film. Waar de klassieke filmbeelden en de muziek perfect in harmonie waren met elkaar, zou je haast vergeten dat het hier gaat om een nieuwe soundtrack. Dit bevestigt het compositietalent van de bandleden, die hun muziek in dienst stelden van het beeld. Loesje Mahieu noemde het een ‘fijn experiment’, en fijn (of, nou ja, lekker griezelig) was het zeker." (recensie 'Xi-online')

Onder de noemer CINEMATRIX wordt een nieuwe reeks binnen het TRIX concertprogramma boven de doopvont gehouden. Hierbij krijgen nationale en internationale acts met een uitgesproken visuele kant een forum. Het kan hier gaan om het begeleiden van een bestaande film, maar ook de creatie van muziek bij een imaginaire film, de creatie van een nieuwe muziekscore bij een bestaande film of zelfs de verfilming van een muziekalbum. TRIX wil met dit initiatief ook een platform scheppen voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën rond visuele aspecten binnen de popmuziek.

Blackie & The oohoos
zaterdag 10 september 2011 - 19u30
Trix Club, Antwerpen
www.trixonline.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: