De Topstarter-jury, die bestaat uit ondernemers Inge Geerdens, Jan Kriekels en Wouter Torfs, heeft de 33-jarige Greet Buytaert op 18 februari verkozen tot Topstarter van de maand. Greet wil een keten van frozen yoghurt-winkels openen in België en volgens juryvoorzitster Inge heeft ze in de eerste maand van haar ondernemerschap alvast een vliegende start genomen.

Topstarter-juryvoorzitster Inge Geerdens, zelf CEO van CVWarehouse, had enkel lovende woorden voor Greet: “Jij hebt het meest vooruitgang geboekt, maar ook ongelooflijk veel oplossingen gevonden voor de problemen die je bent tegengekomen.”

Greet was blij met de erkenning van de jury, maar beseft dat ze niet op haar lauweren mag rusten: “Enerzijds is het een bevestiging, maar anderzijds geeft het ook wel schrik, want je moet wel echt blijven vooruitgaan. Maar het geeft een energieboost, dus we blijven gaan.”

Elke Aflevering een winnaar en een verliezer
Op dit moment maken nog steeds zeven ondernemers kans om de Topstarter te worden. Topstarter volgt hen een half jaar bij de opstart van hun overneming en brengt elke maandag verslag uit van een maand ondernemen. Aan het einde van de maand – dus in elke aflevering – kiezen juryleden Inge Geerdens, Jan Kriekels en Wouter Torfs telkens de Topstarter van die maand. Vanaf maandag 25 februari zal ook iedere week een kandidaat- ondernemer het programma moeten verlaten, tot de echte Topstarter bekend is. De zeven ondernemers zijn:

Minne Warmenbol
Minne Warmenbol (28) komt uit Antwerpen. Ze gebruikte haar kennis als architecte om een speelmeubel te ontwerpen voor haar eigen kinderen. Wat aanvankelijk gewoon een verjaardagscadeau was, veranderde al snel in een heus avontuur. Ze nam een sprong in het duister en startte een onderneming op: de productie en verkoop van creatieve en multifunctionele speelmeubels. Minne vindt immers dat kinderen vrij moeten kunnen zijn in hun fantasie. Vanuit dat idee ontwerpt ze haar producten. Een schommelboot kan omgetoverd worden tot een winkeltje. Datzelfde winkeltje wordt in een handomdraai een podium. Of in eender wat kinderen erin willen zien. Zo probeert Minne de creativiteit van kinderen te stimuleren. Een mooie droom, maar wordt die ook werkelijkheid?

Frans Mondelaers
Frans Mondelaers (61) uit Balen is de oudste deelnemer, maar zeker niet de minste. Frans knutselt al jaren in zijn garage aan een revolutionaire windmolen. Het is een windmolen die een hoog rendement heeft en die bedoeld is om in je tuin of op je dak te zetten en elektriciteit op te wekken. Frans wil nu de grote stappen zetten van knutselaar naar ondernemer. Volgens Frans levert zijn windmolen vijf keer meer energie dan de huidige ontwerpen. Maar is dat voldoende om investeerders te overtuigen? En kan hij dat wel, een eigen zaak runnen?

Robert Winters
Robert Winters (28) komt uit Bocholt en heeft als doorgewinterde globetrotter al de halve aardbol gezien. Tijdens zijn reizen ergerde hij zich mateloos aan de plaats die schoenen in zijn rugzak opeisten. Volgens Robert moet je met één rugzak de wereld kunnen rondreizen. Daar heeft hij een oplossing voor gevonden: een multifunctionele schoen met drie functies. Door verschillende extensies op één zool te klikken, kun je een strandslipper makkelijk ombouwen tot wandelsandaal of dichte schoen. Wouter Torfs heeft er een concurrent bij.

Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde
Dries Henau (28) en Yuri Vandenbogaerde (25) zijn een hip koppel uit het centrum van Gent. Maar ze zitten met een probleem: ze wonen klein en hebben geen plaats voor een wasmachine. Een wassalon vinden ze ongezellig en biedt dus geen oplossing. Daarom besloten ze er zelf iets aan te doen. Dries en Yuri willen Wasbar oprichten. Het idee is zo simpel als de naam doet vermoeden; het wordt een gezellig café waar je ook je was kunt doen. Of een gezellig wassalon waar je iets kan drinken, het is maar hoe je het bekijkt! Een simpel concept maar iets minder simpel in de uitvoering.

Elfie van Haudenhuyse en Katleen van Speybroeck
Elfie Van Haudenhuyse (34) uit Sint-Lievens- Houtem en Katleen Van Speybroeck (38) uit Lembeke willen het ultieme Belgische exportproduct maken. En hoe doe je dat? Door twee Belgische topproducten, chocolade en bier, te combineren en een exclusieve bierpraline te ontwikkelen. De twee vrouwen zijn niet van de minsten. Elfie heeft jaren ervaring als chocolatier en Katleen is plant manager van een technologisch bedrijf met honderd werknemers. Net als hun product is dat een perfecte match. Maar slaat hun bierpraline ook aan bij Jan, Inge en Wouter? Hopelijk houden ze er geen kater aan over.

Bert Vissers
Bert Vissers (29) komt uit Bilzen. Combineer een passie voor eten met een passie voor IT en je krijgt Streekmarkt. In die webshop kun je de lekkerste streekproducten uit heel België verkrijgen: bier, mosterd, confituur, snoepgoed, chocolade enzovoort. Toen Bert tijdens een bedrijfsuitje een streekproducent bezocht, ergerde hij zich aan één ding. Hij kon die producten niet van thuis uit bestellen. Hij keek wat rond op het internet en zag dat je streekproducten enkel zelf kunt gaan afhalen. Online streekproducten verkopen was een gat in de markt, vond hij. Maar vindt de jury dat ook?

Greet Buytaert
Greet Buytaert (33) uit Gent ziet opportuniteiten in frozen yogurt. Frozen yogurt? Ja, bevroren yoghurt! Voor ons een vreemd idee, in het buitenland al jarenlang een hype. Het is daar waar Greet haar inspiratie haalde. In Amerika zag ze een frozen yogurt-zaak op elke straathoek. “Waarom bestaat dat niet in België?”, dacht ze. En dus besloot ze om zelf de koe bij de horens te vatten. En Greet neemt geen genoegen met maar één winkel. Ze wil heel België inpalmen. En liefst zo snel mogelijk, want de concurrentie zit haar op de hielen.

Verslag van de eerste maand na de opstart van de ondernemingen en verkiezing van de eerste Topstarter van de maand: op maandag 18 februari om 20.40 u. op Eén.

www.een.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: