Een strijd om liefde eindigt in broedermoord in de indrukwekkende opera Il Trovatore

Het gezelschap uit Tatarstan komt opnieuw naar Nederland. De opera, Il Trovatore, geldt tot één van de populairste opera’s van Verdi. Tezamen met de topcast van internationale zangers levert het geheel opnieuw een indrukwekkende opera op, waar de muzikaliteit zegeviert. Het Zigeunerkoor, het nonnenkoor, de serenade van Manrico (vele malen als eigentijdse hit gebruikt) en de hartverscheurende aria’s van de mezzo Azuchena: het zijn de ingredi‘nten die Il Trovatore tot een van de populairste opera’s van Verdi maken. Al tijdens zijn leven werd het drama wereldwijd met groot succes opgevoerd. Il Trovatore is vanaf 22 oktober te zien in de Nederlandse theaters.

Il Trovatore
Het drama vertelt de strijd tussen twee rivalen die elkaar zowel in de politiek als in de liefde voor dezelfde vrouw bestrijden. Dat alleen al zou een geslaagd libretto en vele aria’s en duetten opleveren. In deze soms spookachtige opera zijn er echter meer, zeer dramatische, gegevens. Zo speelt de waarzegster (zigeunerin) een prominente rol, waarbij het uiterste gevergd wordt van haar vocale vermogens als mezzo sopraan. Haar aria’s zijn al voldoende om een gemiddelde opera kleur te geven. Maar bij Il Trovatore is zij slechts één van de hoogtepunten. De dramatische ontwikkelingen lopen op het einde uit op broedermoord.

In de enscenering van de Staatsopera van Tatarstan zal het verhaal geplaatst worden in de tijd van de Kelten met alle mystiek en romantiek die daarbij hoort. Het begin van de renaissance zal te herkennen zijn aan het adellijke paleis en de rijke kostuums. De ontwerpen voor de aankleding en de kostuums zijn in handen van de Zuid-Afrikaanse ontwerper Andrew Botha, die o.a. Die Zauberflöte vorm gaf. De Italiaanse dirigent Marco Boemi, onder andere bekend van de indrukwekkende productie van Verdi’s Falstaff (onder regie van Erik Vos) heeft de muzikale leiding.

Verdi zei zelf over zijn opera: Ik denk niet dat ik ooit nog zoiets moois componeer!

Meer informatie
De opera Il Trovatore is van 22 oktober tot en met 14 november te zien in de Nederlandse theaters. Voor meer informatie kunt u terecht op www.ruuddegraaf.nl.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: