Na Karrewiet is er voortaan elke eerste maandag van de maand ook Karrewiet PLUS, een special van het jeugdjournaal van Ketnet rond maatschappelijk relevante thema’s en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. Elke maand wordt in Karrewiet PLUS in een langere reportage van een tiental minuten één bepaald thema verder uitgediept, met meer ruimte voor duiding dan in de gewone Karrewiet-uitzendingen. Zo wil Karrewiet PLUS ook moeilijkere thema’s makkelijker bespreekbaar maken voor kinderen van 6 tot 12 jaar. In de eerste aflevering, Een nieuw gezin, gaat het over nieuw samengestelde gezinnen. Op maandag 5 november om 19.00 u.

Catherine Castille, netmanager van Ketnet, wijst op het belang van Karrewiet PLUS: “Als kinderzender van de openbare omroep is het een van onze opdrachten om onze kijkers te informeren, om hen op de hoogte te houden van wat er gebeurt in de wereld. Dat doen we al jaren met ons jeugdjournaal Karrewiet. En met Karrewiet Plus krijgen de kinderen er nu ook ‘duidingsmagazine’ bij, dat wat dieper ingaat op onderwerpen die niet altijd even evident zijn, maar die wel aansluiten bij hun informatiebehoeften. Uiteraard doet Karrewiet PLUS dat net zoals Karrewiet op een manier die zowel inhoudelijk als vormelijk volledig afgestemd zijn op de noden van de kinderen. Zo helpen we hen hun blik op de wereld te verruimen en kritische zin te ontwikkelen. Dat is een maatschappelijke rol die wij bij Ketnet hoog in het vaandel dragen.”

Karrewiet PLUS – Aflevering 1 : Een nieuw gezin
Steeds meer kinderen wonen in een nieuw samengesteld of PLUS-gezin. Mama of papa krijgt een nieuwe relatie en een nieuw gezin wordt gevormd.

Nieuw samengestelde gezinnen
Voor kinderen betekent dat vaak nieuwe broers en zussen, een nieuwe woning, een stiefmama of stiefpapa. Of zeggen ze liever plusmama of pluspapa? Hoe gaan ze daarmee om? Wat zijn de struikelblokken, maar ook: zijn er ook leuke kanten aan?

De eerste Karrewiet PLUS volgt twee nieuw samengestelde gezinnen. Eentje uit Lier en eentje uit Dendermonde. Samen goed voor 13 kinderen. We volgen hun wel en wee, en de kinderen vertellen over de pro’s en de contra’s van hun nieuwe gezin.

In ons land eindigen twee op drie huwelijken met een echtscheiding. Ongeveer de helft van de kinderen uit zulke huwelijken woont binnen vier jaar na de scheiding van hun ouders samen met een ouder, een stiefouder en nieuwe broers en/of zussen: in een nieuw samengesteld of PLUS-gezin. Op basis van officiële cijfers kan gesteld worden dat in België één kind op de tien in een nieuw samengesteld gezin woont. Dat brengt heel specifieke omstandigheden, problemen én opportuniteiten met zich mee. Hoe het er in de praktijk aan toe gaat in zulke nieuw samengestelde gezinnen, dat onderzoekt de eerste aflevering van Karrewiet PLUS.

Karrewiet PLUS – Een nieuw gezin : maandag 5 november om 19.00 u. (hh op woensdag 7 november om 12.15 u. en zaterdag 10 november om 17.45 u.) op Ketnet

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: