Ideeën aanreiken om gelukkig te worden, dat is het streven van radiomaker Pat Donnez en psychiater Dirk De Wachter in hun radioreeks Dat heet dan gelukkig zijn op Klara. Vanaf zondag 24 februari proberen beide heren zes weken lang samen met een keur aan gasten en met de input van de luisteraars te stimuleren, te voeden en te troosten. Elke week ontvangen ze een andere gast die goed thuis is in een bepaald aspect van geluk, van werk tot seks. De reeks is genoemd naar het gelijknamige liedje van Ann Christy, dat in een klassiek jasje ook opduikt in de geluksquotes van bekende en onbekende geluksgetuigen. De zesde aflevering op Pasen wordt een mooi sluitstuk van de reeks met heel wat gasten vanuit Amuz in Antwerpen.

De vijf thema’s waarover Pat en Dirk vanaf 24 februari hartstochtelijk van gedachten wisselen of botsen, zijn brein, seks, werk, geld en anderen. Er zijn geen mirakeloplossingen, maar urgente vragen roepen wel andere vragen op en gaandeweg reiken Pat en Dirk ideeën aan.
Dirk De Wachter (rechts op foto) is auteur van onder meer Borderline Times en hij krijgt in zijn praktijk talloze succesvolle en ogenschijnlijk gelukkige mensen over de vloer die een paar minuten later in tranen uitbarsten:

Dirk De Wachter:“Ken je dat citaat van Arnon Grunberg? “Er bestaan alleen patiënten. Sommige patiënten weten zich staande te houden ten koste van andere patiënten en die noemen we daarom geen patiënten. Die noemen we geslaagd.” Dat vond ik een mooi motto voor mijn boek ‘Borderline Times’. Als ik vandaag als psychiater naar onze maatschappij kijk, dan is dat met een onwaarschijnlijk gevoel van herkenning. De symptomen die ik dagelijks vaststel bij mijn patiënten met het borderline-syndroom, zie ik ook bij zogenaamd gezonde en geslaagde mensen. Achter het masker van succes vind je ook bij hen eenzaamheid en de angst om alleen te zijn, relationele instabiliteit, impulsiviteit, gevoelens van leegte en zinloosheid ... De lijn tussen ziek en niet ziek is flinterdun. Verlies van job, partner of gezondheid kan de slinger helemaal naar de andere kant doen overslaan.”

Elke week focussen de heren op een ander subthema van geluk en stellen ze de vraag: Leven met ..., hoe doe je dat? Hoewel het woord de overhand voert, is Dat heet dan gelukkig zijn niet enkel talk radio, ook de muziekkeuze gebeurt heel secuur. Klara mikt op het betere levenslied met als inspiratie het liedje Dat heet dan gelukkig zijn van Ann Christy, maar dan wel in een arrangement voor harp, jazzpiano, klavecimbel en theorbe.

Vijf aspecten van geluk in vraag gesteld
Aflevering 1- zondag 24 februari: Leven met je brein. Hoe doe je dat?

Gast: Christine van Broeckhoven, moleculaire biologe, hersenonderzoeker
In Brein & branie. Een pionier in Alzheimer vertelt Christine Van Broeckhoven over haar passies van haar jeugd tot nu. Het brein is belangrijk, maar de branie evenzeer, want de wereld van de wetenschap is vooral een mannenbastion. Hoe kunnen we de hersenen sturen richting ‘geluk?’ Wat draagt er toe bij dat we ons op ‘ongeluk’ prepareren? Van Broeckhoven onderzoekt niet alleen (manische) depressiviteit, ze is zelf ook depressief geweest.

Aflevering 2- zondag 3 maart: Leven met seks. Hoe doe je dat? Gast: Ellen Laan, seksuologe
De Nederlandse seksuologe Ellen Laan is verbonden aan het Academisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Ze ontving onlangs een eredoctoraat van de KU Leuven. Laan wordt gelauwerd voor haar baanbrekend onderzoek naar vrouwelijke seksualiteitsbeleving. Met haar verfijnde onderzoeksmethoden om de fysiologische seksuele reactie bij vrouwen te meten, toonde ze aan dat er bij mannen en vrouwen een verschillende samenhang is tussen de genitale seksuele opwinding en de subjectieve beleving ervan. Laan is bovendien sterk geëngageerd in de discussie over de maatschappelijke seksuele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In dit discours staan bij vrouwen meestal de reproductieve rechten centraal, terwijl bij mannen vooral seksuele rechten primeren.

Aflevering 3- zondag 10 maart: Leven met of zonder werk. Hoe doe je dat? Gast: Frank van Massenhove, manager
Frank Van Massenhove, topman bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zaken, is een fenomeen. Van Massenhove: “Bij mij werken mensen waar, wanneer en hoe ze willen”. Van Massenhove staat al bijna tien jaar aan het hoofd van de Federale Overheidsdienst (kortweg FOD) Sociale Zaken. Hij is een manager nieuwe stijl zoals men ze zelfs in de privé nog niet veel aantreft. Hij heeft meer gemeen met CEO's zoals Jef Colruyt en Wouter Torfs dan met de stoffige topambtenaren zoals we ze ons herinneren uit De collega's. Zijn visie op werk is controversieel en confronterend. Maar misschien wel vernieuwend?

Aflevering 4- zondag 17 maart: Leven met geld. Hoe doe je dat?
Gast: Prof. Toon Vandevelde (econoom, filosoof, decaan Hoger Instituut voor Wijsbegeerte)
Van de Velde vindt het thema erg belangrijk/omvangrijk en heeft het onder meer over de vage angst die als een zware deken over de jongeren hangt. Dat merkte hij weer toen hij onlangs voor Veto werd geïnterviewd en de studenten beweerden dat er voor hen geen toekomst was.

Aflevering 5- zondag 24 maart: Leven met anderen. Hoe doe je dat?
Gast: Professor Balu, directeur van het onderzoekscentrum vergelijkende cultuurwetenschap aan de universiteit van Gent

Professor Balu heet eigenlijk Balagangadhara Rao. Hij studeerde natuurwetenschappen en kwam in 1976 van India naar België om verder te studeren. Hij bleef met zijn Belgische vrouw in Gent wonen. Nu is hij directeur van het onderzoekscentrum vergelijkende cultuurwetenschap aan de universiteit van Gent. Balu voelde zich jaren aan een stuk zeer onwennig in Vlaanderen. Onderzoeker in hart en nieren, ging hij op zoek naar een verklaring voor die blijvende onwennigheid. Zijn zoektocht kreeg vorm in een grondige studie van de Europese sociale wetenschappen zoals de sociologie, de psychologie en de antropologie. Balu ontdekte een nieuwe manier om te begrijpen hoe Europeanen en Aziaten op een andere manier met elkaar en met het leven omgaan. Het resultaat werd zijn boek: The Heathen in His
Blindness ... Asia, the West and the Dynamic of Religion. Baanbrekend over hoe wij naar de anderen kijken. Want wie zijn dat: de anderen?

De grote slotuitzending op Paaszondag
En ondertussen elders op Klara: de geluksgetuigen

Denkers en doeners voeden Klara in de weken dat de serie loopt. Vijf keer per dag horen de luisteraars korte reportages waarin bekende en minder bekende Belgen en Nederlanders ‘getuigen’ over een bepaald aspect van het geluk dat we op zondag belichten. Die getuigenissen zijn scherp en to the point en eindigen in een vraag of een advies. Van ‘Hoe leef je met een partner die haar vrijheid het hoogste goed vindt’ tot ‘Zoek nooit je eerste lief op, dat zorgt alleen maar voor miserie.’

Die reportages zijn duidelijk herkenbaar, onder meer door de melodie die er aan vooraf gaat of er ergens in sluipt. Dat is – hoe kan het anders – de song waarnaar de serie is genoemd, Ann Christy’s Dat heet dan gelukkig zijn, bewerkt voor harp, klavecimbel en theorbe. Zo krijgt dit levenslied, en bij uitbreiding het levenslied as such, een Klara-touch.

Een aantal bekende ‘geluksgetuigen’:
De zesde en laatste aflevering wordt een ‘grande finale’ met het verslag van een avond die Klara in de week daarvoor opneemt in het muziekcentrum in de voormalige Augustijnenkerk Amuz in Antwerpen. Met een schare aan gasten ( die later worden bekendgemaakt), live muziek en een live publiek.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: