The Spectors

“Nico”, de debuutsingle van The Spectors, is niet alleen een nummer over vervreemding en verslaving, maar ook een beklijvend treurlied voor de muze van Andy Warhol en femme fatale van The Velvet Underground. De song biedt een voorsmaakje van de eerste Spectors E.P. voor [PIAS], die in maart 2014 moet verschijnen.

Voor “Nico” putte frontvrouw en bassiste Marieke Hutsebaut uit haar eigen muzikale en persoonlijke ervaringen. Tijdens een verblijf bij de Britse muzikant Chris Urbanowicz in Brooklyn, New York, werd de song verder uitgediept en bijgeschaafd. Naast zijn productiewerk voor “Nico” (en de geplande E.P.), voegde Chris ook enkele kenmerkende gitaar- en synthpartijen toe, meteen zijn eerste officiële muzikale uiting sinds zijn vertrek bij Editors in 2012.

Met zijn subtiele patchwork van gitaarklanken, etherische harmonieën en catchy refrein, heeft “Nico” alles in zich om uit te groeien tot een klassieke popsingle, van een speelduur van 2:44 tot en met zijn abrupt zelfverzekerde intro, een techniek die tot nog toe enkel gebruikt werd op een handvol waanzinnig succesvolle singles, zoals “She Loves You” (The Beatles), “The Beat Goes On” (Sonny & Cher) en“Dancing Queen” (ABBA).

De video: www.youtube.com/watch?v=Q-0h1Dpdhgo&hd=1

Als locatie voor de “Nico”-video, met beperkte middelen gedraaid tijdens een weekend eind december, werd gekozen voor het unheimlich mooie Dok Noord, een 19de-eeuwse industriezone die momenteel een herbestemming krijgt als een soort Gentse Docklands. Om het thema van vervreemding te onderstrepen, kozen de band en regisseur Jochen Decostere (Labrats) voor een "bad trip" scenario.

De combinatie van de allernieuwste digitale videotechnieken met trucjes uit het klassieke filmarsenaal, zoals katrollen en stop motion, leverde een clip op die verontrust, verrast en “vervoert”. Een visueel verbluffend statement van een band die weigert op de vlakte te blijven. De “Nico”-clip pakt niet alleen uit met referenties die zowel film- als muziekliefhebbers zullen bekoren, maar is ook een eerbetoon aan Joseph Plateau, de Belgische fysicus en cinemapionier die in 1832 de "phenakistiscoop" uitvond en wiens naam verbonden blijft aan de gelijknamige awards van het jaarlijkse Filmfestival van Gent.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: