Op woensdag 26 september staat Ook getest op mensen in het teken van jongeren en verslavingen. Hoe komt het dat er anno 2012 nog jongeren beginnen te roken? Hebben ze alcohol nodig om zich te kunnen amuseren op een feestje? En wat zijn de effecten van cannabis op de hersenen? Marcel Vanthilt zoekt het uit en schakelt reporter Astrid Demeure in om de invloed van cannabis op de hersenen na te gaan.

Cannabis
Eén op de vijf Vlaamse vijftienjarigen heeft al cannabis gerookt. Maar wat is cannabis eigenlijk? En wat doet het met onze hersenen? Ook getest op mensen-reporter en MNM-dj
Astrid Demeure rookt cannabis om die vragen te kunnen beantwoorden.

Astrid gaat eerst naar het labo van toxicoloog prof. Jan Tytgat van de KU Leuven, om te weten te komen wat cannabis precies is. Daarna trekt ze naar het UZA voor een afspraak met neuroloog prof. Dirk De Ridder. Ze rookt er onder begeleiding cannabis en laat er, zowel voor als na het roken, haar concentratievermogen, geheugen en visuele aandacht testen. Daarnaast wordt in nuchtere toestand en onder invloed van cannabis een EEG-scan genomen.

De kortetermijneffecten zijn meteen zichtbaar; cannabis blijkt lang niet zo onschuldig te zijn als soms wordt beweerd. In de studio praat Marcel Vanthilt met psychiater prof. Frieda Matthys, de voorzitter van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, over de langetermijneffecten van cannabis. Kun je er blijvende schade aan overhouden? Is er een correlatie met psychoses? Is het schadelijker voor jongeren? En is het wel een softdrug?

Roken
Sinds 1 januari 2010 geldt in België een algemeen rookverbod op publieke plaatsen en op de werkvloer. Het rookverbod in cafés is van kracht sinds 30 juni 2011. Daarnaast lopen al jaren campagnes om roken af te raden. Hoe komt het dan dat er toch nog steeds mensen beginnen te roken?

Ook getest op mensen stelt twee belangrijke vragen met behulp van psycholoog Tim Smits. Ten eerste: is het verbieden een goede strategie? En ten tweede: helpt het om rokers angst aan te jagen via afschrikwekkende foto’s op pakjes sigaretten?

Ook getest op mensen test de theorie van de verboden vrucht; het zet een boom met een appel op een opvallende plaats en kijkt hoeveel mensen aan de appel komen. Vervolgens zet het programma er een groot verbodsbord bij en meet het opnieuw. Komen er meer of minder mensen aan de appel wanneer het verboden is?

Daarna gaat Ook getest op mensen na of de afschrikwekkende foto’s op pakjes sigaretten wel werken. In de voetgangerstunnel zet het programma twee foto’s van hetzelfde model. De ene foto toont een gezonde versie van het model, de tweede foto een rokende versie met lelijke, zwarte longen. Worden beide foto’s opgemerkt? Of kijken we (on)bewust weg als we confronterende foto’s zien?

Alcohol
De jeugd; als ze één ding goed kunnen, is het feesten. Daarbij luidt het cliché dat ze alcohol drinken. Véél alcohol. Maar hebben ze die drank echt nodig om zich dronken te voelen en zich te amuseren?

Ook getest op mensen organiseert een fuif met gratis vaten bier, maar het bier bevat ... geen alcohol. Na een avondje feesten is het tijd voor de test. Die levert op zijn zachtst gezegd opvallende resultaten op.

Ook getest op mensen: op woensdag 26 september om 20.40 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: