De eerste strijd gestreden, de groep dansers serieus geslonken, maar de jury minstens even kritisch en alert voor het spotten van zeldzaam danstalent… Vanuit die sluimerende spanning begint So You Think You Can Dance op zondagavond 22 september 2013 aan een tweede en gloednieuwe fase van de wedstrijd: de Final Auditions.

In deze wedstrijdronde moet elke danser zichzelf bewijzen in een tweede, nog sterkere auditie voor het alziend oog van de jury en dat liefst in een compleet andere stijl. Het grote verschil met de eerste auditie is dat de kandidaten er nu helemaal alleen voor staan. Geen steun meer van vrienden en familie in de coulissen of een joelend publiek op de achtergrond in de zaal. De scherpe blikken van Dan, Euvgenia, Ish en Jan zijn de enige die toekijken. Bovendien dansen de 78 resterende deelnemers op de vloer van een eeuwenoud klooster: het negentiende eeuwse en prachtig gerenoveerde minderbroedersklooster Paterspand in Turnhout.

Alvorens een – hopelijk adembenemende – solo te dansen, doorliepen de kandidaten dansworkshops bij de choreografen van So You Think You Can Dance. Uiteraard keek de jury de hele dag toe vanop de eerste rij om te zien wie de lessen goed kan volgen, wie de choreografieën snel oppikt en wie jammer genoeg door de mand valt.

Slechts één op de vier deelnemers gaat verder naar de volgende stap in de wedstrijd: de intensieve buitenlandse bootcamp in het warme en zwoele Sevilla in Spanje. Daar krijgen de dansers één van de oudste, moeilijkste en meest mysterieuze dansen van het Europese vasteland aangeleerd, waarna de jury welke 18 topdansers uiteindelijk doorgaan naar de spectaculaire liveshows.

Danny Boom, Johan Christensen en Liam O’Collaghan mochten zich alvast gelukkig prijzen, want met het Golden Ticket van Ish, Dan en Jan op zak gaan zij rechtstreeks naar de bootcamp in Sevilla. Alleen Euvgenia hield haar Golden Ticket vastberaden bij. Nu ze alle audities heeft gezien, beseft ze pas dat haar favoriet één van de allereerste dansers was. Ze overweegt ze om haar ticket te schenken aan modern danseres Ellen Hoeck uit Waregem. Als ze dat zou doen, hoeft de onzekere maar goed voorbereide Ellen haar Final Audition toch niet te dansen...

De breakdansende stiefpapa Miguel Carneiro, die in Rotterdam auditie deed samen met zijn stiefdochter Synn, bijt de spits af. Hij koos na de workshopdag voor een auditie modern, maar neemt daarmee een groot risico aangezien hij nog nooit eerder lessen volgde in dit genre. Tapdanser Giovanni Kemper kiest weer tactisch en gaat voor de stijl waarin hij echt uitblinkt: jazz. Wereldkampioen Experimental Gil Arazzi Gomes Leal kiest daarentegen opnieuw voor zijn eigen uniek dansgenre, maar is dat wel voldoende om de jury te overtuigen van zijn veelzijdigheid?

Verder maken we ook kennis met de Leuvense broer en zus Ruben en Jana Pasture. Allebei willen ze dolgraag door naar de buitenlandse bootcamp, maar ze beseffen dat de concurrentie groot is. Terwijl Jana ervoor kiest om haar danstalent van een andere kant te laten zien, speelt Ruben op veilig en gaat hij met een hiphopsolo opnieuw voor zijn vertrouwde stijl. Maar slechts één van de twee blijkt een juiste keuze gemaakt te hebben…

Tommy Gryson uit Kortrijk danste al meermaals als achtergronddanser bij Kate Ryan. Met zijn deelname aan So You Think You Can Dance wil hij het eindelijk tot op de voorgrond schoppen. Ook Yvette Vreeburg, de ballroomster waar Euvgenia haar hand voor in het vuur stak, keert terug en dat met een heel andere dansstijl. Benieuwd of ze de tegenwind die ze van Dan en Jan kreeg bij de eerste auditie nu kan counteren. Voor hiphopper Jethro Rahajaan zou deze kloostersetting vertrouwd moeten aanvoelen. Hij bereidde zich op zijn eerste auditie immers voor door te mediteren een klooster. Dit keer ligt zijn focus naar eigen zeggen meer op het brengen van een sterke performance, maar is ook de jury daar van overtuigd?

Eén ding is zeker: de jury staat de komende weken voor een moeilijke opgave, want de concurrentie is bikkelhard. Denk maar aan de jonge Ina Wellens, de klassieke danseres Tugba Cetinkaya, de Brusselse entertainer Boris Becker, comeback kid Redouan Hergelink, de oudste kandidate Kris Siekerman,… allemaal kandidaten die barsten van het talent en hopen op één van de weinige tickets voor de bootcamp in Sevilla.

So You Think You Can Dance. Aflevering 4 op zondag 22 september 2013 om 19.55 bij VTM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: