“Als je wil dat je fabriek goed draait, als je geld wil verdienen, dan moet je een kind offeren”. Nederlander Johan Eikelboom reist door Oeganda en spreekt met kinderen die het ritueel overleefd hebben en met een vermoedelijke dader. Hij ontmoet ook medicijnmannen en mensen die de strijd aanbinden tegen het ingewortelde gebruik van kinderoffers. In Vranckx op zaterdag 10 november om 20.10 u.

Onderweg van school naar huis gaat Allan even nog wat fruit plukken. Maar in het bos wordt hij brutaal verminkt door twee buurmannen. Ze slaan hem de schedel in, castreren hem en steken een mes in zijn nek. De mannen willen Allan offeren om zelf voorspoed en geluk te krijgen. De jongen overleeft op wonderbaarlijke wijze. Honderden kinderen worden in Oeganda verminkt of vermoord. Kinderen worden geofferd als mensen bijvoorbeeld een nieuwe zaak starten.

Want alleen met een offer is een goede toekomst verzekerd, geloven ze. Vaak wordt daarvoor een kind ontvoerd en tegen betaling geofferd door een medicijnman. De Nederlandse reporter Johan Eikelboom spreekt met slachtoffertjes die de gruweldaden overleefden, maakt onthutsende beelden tijdens het spreekuur van een medicijnman en confronteert de vermoedelijke dader met het verhaal van Allan.

Peter Sewakriyanga is een Oegandees die strijd tegen de gruwelpraktijken van witchdokters.
Hij wil ook het geloof in de kracht van kinderoffers uitroeien. Maar het is moeilijk opboksen tegen de invloed van de medicijnmannen.

De Vijfde Dag: Kindoffers voor geluk en gezondheid – EO, 2012.

Vranckx – Kinderbloed voor geluk: zaterdag 10 november om 20.10 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: